Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rozkládací pohovka nebo postel pro každodenní spaní?

Rozkládací pohovka nebo postel pro každodenní spaní?

Bojujete ve svém bytě s každým centimetrem? Noc co noc se tísníte na úzké sedačce v obýváku, protože velká postel by vám zabrala spoustu místa? Proč tedy nevyužít dnešní moderní nábytek, který poskytuje spoustu vychytávek? V článku vám představíme rozkládací pohovky, které můžete využít pro každodenní spaní.

Víte, že v průměru celou jednu třetinu života tvoří právě spánek? Ten slouží k tomu, aby si naše tělo odpočinulo, zotavilo a načerpalo energii pro další den. Aby byl spánek co nejkvalitnější, je dobré nepodcenit kvalitu postele a matrace. Moderní rozkládací pohovky dnes nabízí téměř stejný vysoký spací komfort jako normální postele.

Proč jsou rozkládací pohovky na spaní tolik oblíbené

1. Úspora místa - někdy se stane, že na velkou postel už v bytě není místo. S rozkládací pohovkou tak vyřešíte dvě mouchy jednou ranou. Přes den tento typ pohovky slouží jako sedací část v obývacím pokoji a večer se z pohodlné pohovky stane lůžko na spaní. Navíc, mnoho dnešních rozkládacích sedaček poskytuje i úložné prostory, kam můžete uschovat další předměty.

2. Jsou multifunkční - rozkládací pohovky jsou skvělé i pro návštěvy, které u vás plánují přespat. Nemusíte se obtěžovat s klasickými nafukovacími matracemi. Svým hostům tak poskytnete kvalitní spánek.

3. Atraktivní - diskrétní design pohovek vám zajistí to, že si nikdo z vašich hostů nevšimne skrytou funkci pohovky na spaní. Na trhu najdete nepřeberné množství rozkládacích pohovek, různé široké škály barev a materiálů. Taktéž existuje mnoho stylů - od těch tradičních až po ty ultramoderní.

Sedací soupravy s kvalitních rozkládacím mechanismem a matrací jsou dobrým kompromisním řešením do malých bytů
Sedací soupravy s kvalitních rozkládacím mechanismem a matrací jsou dobrým kompromisním řešením do malých bytů
Foto: JECH - sedací souprava Paris

Základní typy rozkládacích pohovek

Rozklad s celistvou matrací - tento typ je nejpohodlnějším a nejvhodnějším řešením pro každodenní spaní na pohovce. Kvalitní matrace se ukrývá uvnitř pohovky na odpruženém drátěném roštu, který je obvykle určen pro velkou zátěž. 

Belgický typ rozkladu - principem tohoto typu je kovové lehátko s tenčí matrací, které je umístěno pod sedací částí.

Vysouvací zásuvka s rozkladem - Nejdříve vysunete zásuvku, v které je matrace uložena a pak táhnutím za poutko ji vyzvednete do roviny. Ovšem pozor - velkou nevýhodou je jasně znatelný předěl a nerovnoměrnost sedací části s matrací.

Na co se při výběru rozkládací pohovky zaměřit?

Než si rozkládací pohovku pořídíte, musíte si ujasnit, jak často bude pohovka ke spaní využívána. Jestliže plánujete pouze občasné přespání hostů, volte tradiční mechanismus. Pokud však bude sloužit ke každodennímu spaní, investujte do kvalitních a pohodlných pohovek, které v sobě ukrývají klasickou matraci.

Rozložit sedací soupravu je hračka a zvládne to opravdu každý
Rozložit sedací soupravu je hračka a zvládne to opravdu každý
Foto: POLSTRIN - sedací souprava Pergamon

Dalším kritériem pro výběr pohovkového lůžka je i to, zda na něm budete spát sami. Od toho se dále odvíjí velikost. A jak takovou správnou velikost vybrat? Šířka pro jednoho člověka je zpravidla klasických 90 centimetrů a délku změříte tak, že sečtete svou výšku a délku chodidla.

Matrace a roštový rám jsou stejně jako u běžné postele nejdůležitějšími součástmi rozkládací pohovky, která zaručuje zdravý a klidný spánek. Jistě jste si všimli, že matrace, které se používají v rozkládacích pohovkách, jsou obvykle výrazně tenčí než ty běžné, proto je dobré klást důraz na vysoce kvalitní materiály, aby nebyl kvalitní spánek narušen.

Lamelové rošty nehledejte

U klasické postele jsou nezbytnou součástí lamelové rošty. Ovšem u rozkládacích pohovek najdete rošty z pevných pružin. Oblíbené jsou zejména talířové pružiny - tzv. bonellové pružiny nebo také pružina ve tvaru vlnovky.

Čím těžší, tím kvalitnější

Při výběru si dávejte pozor také na hmotnost pohovky. Na trhu nalezneme pohovky jak s pevnou konstrukcí z masivního dřeva či kovu, nebo z klasické dřevotřísky, která nemá velkou hmotnostní výdrž. Na hmotnosti pohovce přidá i polyuretanová pěna, která se vyznačuje vysokou hustotou. Pamatujte, že pěna ve vámi vybrané pohovce by neměla mít méně jak 30 kg/m3.

Úložný prostor pro peřiny je dnes součástí u téměř každé rozkládací pohovky. Nemusíte tak řešit, kam schovat peřiny, nemusíte pořizovat ani další kus nábytku v podobě peřináče. Jednoduše vytáhnete zásuvku, která se skrývá pod sedačkou a peřiny do ní uložíte.

Rozkládací pohovka nebo postel pro každodenní spaní?
Foto: POLSTRIN - sedací souprava Agira

A jak je to s údržbou?

Aby si vaše pohovka zachovala stále stejný tvar a barvu, je důležité se o ně starat. Volte pohovky, které mají odnímatelné potahy, které můžete vyprat. Velmi populární jsou rozkládací pohovky s povrchem Aquaclean, díky němuž stačí jednou za čas pohovku vyčistit vodou. Nezapomínejte ani na pravidelnou impregnaci!

Rada na závěr: Jestliže jste rozhodli pro koupi rozkládací pohovky, vždy se poraďte s odborníkem, který by vám měl vysvětlit vše potřebné. Pohovku si v prodejně vyzkoušejte - rozložte ji, složte a nebojte se otestovat i její matraci.

Rozkládací pohovka nebo postel pro každodenní spaní?
Foto: POLSTRIN - sedací souprava Agira

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock