Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Všem, kteří milují bydlení uprostřed přírody se vším, co k tomu patří, vychází vstříc Aranka. Tento dřevěný minidomek na kolečkách je mistrnou ukázkou řezbářské práce a také umění, jak si důmyslně pohrát s omezeným prostorem. Vítěz posledního ročníku Designbloku však své obyvatele také učí, jak se správně chovat k přírodě.

Klidné útočiště v podhůří Šumavy

Aranka miluje klidná a malebná přírodní zátiší, v současnosti se proto nalézá v podhůří Šumavy. Čeká tam na své obyvatele, kteří by ocenili její půvabný vzhled a praktické vlastnosti. Tato ideální kombinace vznikla díky architektovi Martinu Kožnarovi, který je autorem návrhu minidomku. O realizaci se pak postaral tým neméně šikovných profesionálů. Vznikl tak domek dlouhý 6,8 m, široký 2,5 m a vysoký 3,8 m. Je elegantní, nadčasový a technologicky vybavený. Není se tedy čemu divit, že náklady na jeho vývoj a realizaci se vyšplhaly k 3,6 milionu korun.

Interiér minidomku Aranka

Minidomek svými skromnějšími rozměry vůbec netrpí. S přehledem se do něj vešly dvě velké pohodlné dvojlůžkové postele. Spodní se nachází nad nádrží s pitnou vodou, druhá je umístěna nad koupelnou a saunou. Usínání s výhledem do krajiny je tak jedním z mnoha přání, které Aranka svým nocležníkům ráda vyplní. Interiér minidomku je totiž otevřený do přírody, velkými okny tak do něj vstupuje dostatek denního světla i inspirace z dechberoucích výhledů. Nechybí tu ani dvojice střešních oken, kterými lze pozorovat noční oblohu přímo z postele. Vedle romanticky naladěných dospělých si tu však na své přijdou také děti s dobrodružnou povahou. Ty si mohou po žebříku vylézt do „zašívárny“ pod stropem, která jakmile přijde večer, supluje druhou ložnici. V minidomku se rovněž nachází skromná kuchyňská a jídelní část. Celý interiér zjemňuje překrásná práce s ořechovým dřevem provedená do sebemenšího detailu. O teplo se starají inteligentní krbová kamna, která ohřívají vodu a vytápějí celý prostor domku včetně sauny.

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě
Foto: Lina Németh

Inteligentní bydlení šetrné k přírodě

Jedním z cílů návrhu minidomku bylo, aby se v něm jeho obyvatelé naučili vážit darů přírody. Dům tak člověka učí, jak správně hospodařit s vodou a energií. Bydlení uprostřed přírody si tedy i v pohodlně zařízeném domku zachovává něco z tolik půvabného zálesáctví. Na rozdíl od běžných minidomků však Aranka disponuje speciálním technologickým vybavením, z kterého se člověk může dozvědět, jak vlastně domek se zdroji pracuje. A dozvědět se může i to, jak on sám šetří či plýtvá vodou a energií. Aranka přitom dokáže fungovat v mnoha ohledech nezávisle, všechno se ale odvíjí od míry hospodárnosti jejích obyvatel.

Dům, který se stará o vodu

Minidomek je vybaven dvěma nádržemi, přičemž ta s kapacitou 800 l je určena pro pitnou vodu. Ta by v tomto množství měla jednomu člověku vydržet po dobu jednoho měsíce, dvojici pak okolo šestnácti dnů. Druhá nádrž o kapacitě 150 l slouží k zachycování dešťové vody, kterou se mimo jiné splachuje toaleta. Jedná se o toaletu chemickou, jíž lze v případě potřeby nahradit separačním kompostovacím záchodem. Co se týče samotného zachycování dešťové vody, také o to se minidomek dokáže postarat po svém. Díky chytrému zařízení v podobě GPS lokátoru si totiž Aranka zjistí nejen to, kde se právě nachází, ale i to, jestli přijde déšť. Komunikuje s blízkými meteostanicemi a průběžně si tak získává informace o předpovědi počasí. V návaznosti na ně se pak rozhodne, zda přefiltruje dešťovou vodu na pitnou, čímž umožní uvolnění menší nádrže na dešťovou vodu z očekávaného deště.

Přečtěte si také

Malý velký dům na kolečkách

Ne každý chce svůj život trávit na jednom místě. Právě pro takové osoby je ideální bydlení „na kolečkách“. Takovýto dům majiteli poskytuje komfort klasického bydlení v domě, který je plně mobilní a…

Získávání energie

Pokud jde o získávání elektřiny, té se Arance dostává pomocí fotovoltaických panelů. Proto také během letních měsících dokáže zůstat plně nezávislá ne veřejných sítích. Také v tomto případě však záleží na hospodárnosti jejích obyvatel. V zimě už Aranka vydrží být nezávislá kratší dobu. Pokud na fotovoltaické panely nedopadá po čtyři dny dostatek intenzivního slunečního záření, řídicí systémy v domě se na čas uspí. Jakmile baterie o kapacitě 400 Ah doplní svou energii, rozjedou se zase naplno. Další zajímavou schopností minidomku je, že dokáže měnit zabarvení světla v interiéru podle toho, na co je člověk v určitou dobu zvyklý. Opět v tomto případě čerpá informace z GPS lokátoru, tentokrát ohledně času západu a východu slunce. Specifické biodynamické osvětlení tak v průběhu dne dává přednost světlu s modrou složkou, zatímco večer a v noci se složkou oranžovou.

Snové bydlení v náruči přírody

Aranka je nejen krásným domovem na kolečkách, ale také velice inteligentní společnicí. Učí člověka, jak se chovat k darům přírody, a za to mu dopřává na svém omezeném prostoru nebývalý komfort. Ukončeme tak naši cestu za přitažlivým minidomkem na kolečkách půvabnými slovy jeho architekta, která mluví za vše:

„Jmenuje se Aranka. Má kočovnou duši a její vlasy jsou černé. Pochází z české krajiny. Některá okna volně odkazují na český barok, některá jsou triviální. Prostě okna. Když chce zůstat nedobytnou, sklopí všechny okenice a uzavře se vůči svému okolí. Většinou je ale velmi otevřená a nechává do sebe vtáhnout všechny barvy i krajiny, ve kterých zrovna pobývá.“

Foto: Lina Németh
Zdroj: www.hideandseek.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock