Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům uprostřed starodávných sklepů

Rodinný dům uprostřed starodávných sklepů

V Novém Šaldorfu u Znojma sídlí Vinařství Špalek obklopené starodávnými Modrými sklepy a posazené v těsné blízkosti vynikajících vinic Kraví hora. Na tomto kouzelném místě spojujícím historii, přírodu a vinařství vyrostl nový dům, který se stal domovem syna zakladatele vinařství.

Novostavba domu vyrostla na pozemku docela přirozeně. Zachovala si úctu ke zdejší památkové zóně i staré meruňce, která navzdory toku času zvesela roste, kvete a plodí. Zakladatelův syn má v podniku na starosti obchod a marketing, se svým krajem je neodmyslitelně srostlý, a tak by jej nevyměnil za žádný jiný na světě.

Historie rodinného vinařství

Kořeny Nového Šaldorfu sahají až do středověku. Významným historickým předělem se stal rok 1945, kdy se původní německé obyvatelstvo po celých šesti stech letech muselo vzdát svých domovů včetně slavné vinice Kuhberg, dnešní Kraví hory. Opuštěná místa pak vyplnilo převážně obyvatelstvo z Valašska. Několika málo odvážným, kteří se zde pustili do vinaření, však překazil radost z práce i života komunistický režim. Patřil k nim i tatínek Františka Špalka, zakladatele vinařství.

Rodinný dům uprostřed starodávných sklepů
Foto: Roman Knotek

Cesta k plnění snů byla volná až po roce 1989. V té době se plány konečně začaly proměňovat v realitu. Rozvíjelo se pěstování vinice v bio režimu či výroba přírodních vín, které byly kvašeny divokými kvasinkami. Došlo také na vybudování vůbec prvního sklepa s gravitačním provozem na Znojemsku. Taková snaha brzy přinesla první ovoce, a to když rodinné vinařství získalo titul Vinařství roku 2015.

Přečtěte si také

Dům, který se na dotek otevírá majitelům i přírodě

Do svažitého pozemku ve Vraném nad Vltavou byly zapuštěny základy domu, který díky velkým proskleným plochám půvabně splývá se zahradou. Stíněný starými ořešáky a třešněmi nabízí svým majitelům…

Domov s výhledem na vinice

Marek Špalek představuje už třetí poválečnou generaci rodu. Silně vnímá hodnotu rodinné historie i vazbu k Novému Šaldorfu. Není tedy překvapením, že si přál vybudovat si poblíž místa s citovou vazbou domov pro svou rodinu. Domov s odkazem na důležité prvky z minulosti. Nový rodinný dům měl vyrůst na zdejším svažitém pozemku tak, aby poskytoval výhled na vinice, a zároveň respektoval starou meruňku. Jeho přání mu pomohl vyplnit architekt Tomáš Havlíček z ateliéru Létající inženýři.

Rodinný dům uprostřed starodávných sklepů
Foto: Roman Knotek

Malý pozemek s dvojnásobkem obytného prostoru

Vzhledem k tomu, že jsou Modré sklepy považovány za památkovou zónu, muselo se stavět s respektem vůči rozměrovému a výškovému omezení. Co se týče sedlové střechy a umístění oken a dveří, byl prakticky určen i vnější vzhled domu. Zhruba sto let starý sklep zůstal zachován, původní lisovna však vzala za své. Opravdovou výzvou pak bylo vtěsnání dvojnásobně velkého obytného prostoru na vcelku malý pozemek. Veškeré stavební limity tak bylo třeba vytěžit na maximum. Ve výsledku tak v novostavbě rodinného domu vznikly tři „kajuty“ a ložnice. Zbylou část interiéru tvoří volný prostor na pěti patrech a 80 m2. Každá místnost včetně koupelny má své okno, za to zde ale úmyslně chybí tradiční obývací pokoj s televizí.

Dům z tepelněizolačních tvárnic

Majitel si přál dům, v němž by se obešel bez klimatizace a zateplení. Architekt mu na základě svých zkušeností doporučil stavební systém Ytong, konkrétně tepelněizolační tvárnice Lambda YQ. Také sám majitel si následně tento materiál oblíbil, a to zejména kvůli jeho snadné tvarovatelnosti. V exteriéru tak vzniklo netradiční ostění oken a prostor zde našly i luxfery vytvářející zajímavou pohledovou mozaiku.

Rodinný dům uprostřed starodávných sklepů
Foto: Roman Knotek

Neorustikální interiér

Interiér domu zaujme mimo jiné zakázkovou řemeslnou prací. Stačí se podívat na dveře z masivního dubu včetně kování. Interiér pak podle návrhu architekta krášlí zejména nábytek právě v kombinaci dubového dřeva a laminových desek. Vzniká tak na pohled velice zajímavý neorustikální styl, který představuje spojení tradičních a moderních materiálů, důraz na poctivou řemeslnou práci a přizpůsobení venkovského domu požadavkům moderního života.

Uprostřed starodávných sklepů tak vzniklo malebné bydlení, které v sobě nezapře cit pro funkčnost i estetiku. Zachovává si svůj historický ráz a dodnes v něm odměřují čas staré hodiny, které tu zůstaly jako vzpomínka na ty, kteří z tohoto krásného kraje museli odejít...

Štítky: rodinný dům
Foto: Roman Knotek
Zdroj: www.ytong.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock