Bydlení Přidáno: 29. 11. 2018

Rodinný dům Srbín

Rodinný dům byl postaven na z velké části zalesněném pozemku v blízkosti rybníka, který se nachází v otevřenější části parcely. Cílem projektu bylo vsadit hmotu nového domu do terénu tak, aby splynul s okolní zahradou a svahem.

 Rodinný dům byl postaven na z velké části zalesněném pozemku v blízkosti rybníka, který se nachází v otevřenější části parcely. Cílem projektu bylo vsadit hmotu nového domu do terénu tak, aby splynul s okolní zahradou a svahem.

Dům, který splývá s přírodou

Dům měl být postaven tak, aby se minimalizovala jeho stopa (architekti chtěli dosáhnout dokonalého splynutí s přírodou), čehož se dosáhlo zapuštěním stavby do svahu, částečným překrytím terénem, ale i výběrem materiálů – stěny i hmoty, jež vystupují nad terén, jsou navrženy z lomového kamene, který je podobný tomu, který se na pozemku nachází ve velké míře.

Celý dům se skládá ze dvou základních hmot, kdy je ta spodní, z níž je vytvořeno obytné podlaží domu, částečně zapuštěna v terénu. Části domu, které jsou orientované směrem do zahrady, jsou celoplošně bezrámově prosklené a umožňují tak dokonalý přechod mezi interiérem a exteriérem. Směrem k vedlejšímu pozemku a ke svahu je přízemí vymezeno opěrnými zdmi z lomového kamene, kdy najdeme stejně vypadající obklad i v interiéru.

 Rodinný dům byl postaven na z velké části zalesněném pozemku v blízkosti rybníka, který se nachází v otevřenější části parcely. Cílem projektu bylo vsadit hmotu nového domu do terénu tak, aby splynul s okolní zahradou a svahem.

Dům s hladkým přechodem z interiéru do exteriéru

Hmota patra je oproti té spodní o něco menší a ustupuje oproti hraně přízemí. Slouží k soukromějším funkcím, takže je uzavřenější, přičemž fasádu z velké části obklopuje fasáda z kamene, jímž je obložena. Okna ložnice lze zastínit posuvnými okenicemi z perforovaného plechu. Okna směřují do zahrady, kde můžeme vystoupit na dřevěnou palubu přecházející v zelenou střechu a horní část zahrady.

Interiér domu je dispozičně velmi otevřený. Od vstupní haly se dostaneme do obytného prostoru okolo kuchyně, šatny, technických prostor a výtahu z garáže. V místě změny světlé výšky prostoru je vložen blok s oboustranným krbem, který od sebe odděluje jídelní a relaxační část domu. Kolem celého přízemí se nachází krytá terasa. Za pozornost poutající prvek v interiéru lze považovat konzolové ocelové schodiště vedoucí do patra, jež je osvětleno střešním světlíkem. Dům je postaven jako nízkoenergetický, kdy se klade důraz na využití solárních zisků v zimních měsících a omezení přehřívání během zbytku roku.

Zdroj:  www.martincenek.com
Další články: