Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům se světlíkem

Rodinný dům se světlíkem

Přestože současnost přeje kvalitním architektům a jejich dechberoucím stavbám, stále se najde spousta těch, kteří si neumí poradit s atypickým pozemkem. V důsledku pak vzniká spousta nepraktických staveb se špatnou dispozicí. To však není případem tohoto rodinného domu se světlíkem, kde si architekti poradili na jedničku.

Dům je plný světla

Dům nacházející se na okraji obce slovenských Teriakovic, se nachází pouhých pět kilometrů od centra Prešova. Jde tedy o bydlení mimo ruch velkého města, avšak bez absence všech potřebných služeb. Na projektu tohoto rodinného domu pracoval prešovský ateliér11. Architekti si v tomto případě pohráli jak s pozemkem, tak i s otevřenými prostory interiéru.

Místo, na kterém se dům nachází, lze nazvat typickou satelitní zástavbou. I proto se architekti snažili, aby se jejich dům od těch ostatních lišil. Toho dosáhli netradičním, avšak velmi praktickým půdorysem. U celého projektu hrály velkou roli materiály. Obytnou část domu pohledově od té doplňkové dělí například změna materiálu na fasádě. Půdorys domu byl zvolen do tvaru lichoběžníku. Obytná část domu je tak rozšířena rovnou do zahrady.

Interiér pozvolna navazuje na exteriér

Část domu směřující do ulice tvoří garáž a sklad. Nechybí zde ani terasa. Ta se obtáčí kolem celé jižní fasády domu, kde její jistá část slouží jako menší okrasná zahrada. Aby se dosáhlo dojmu celistvosti této stavby, byly garáž i s terasou spojeny atikou. Stěna garáže, ale i ta u terasy je tvořena tvárnicemi, které domu dodávají netypický vzhled. Z domu můžeme vejít přímo do zahrady, která se svažuje směrem k potoku s biotopem stromů.

Rodinný dům se světlíkem

Všechny pokoje se obtáčí kolem obývacího pokoje

Interiér je tvořen takzvaným prstencovým uspořádáním. Za centrum všeho dění lze považovat obývací pokoj s kuchyní, kolem nichž se nachází ložnice s koupelnou nebo hygienické a technické zázemí. Za prosvětlenost interiéru můžeme vděčit světlíku, který se nachází v místnosti nad kuchyní, která může sloužit k příjemnému odpočinku. Dominantou tohoto prostoru je bezpečnostní síť, na kterou si mohou obyvatelé domu bez obav lehnout.

Co se týče materiálového složení domu, architekti pracovali zejména s kombinací betonu a dřeva, které spolu dokonale kontrastují na pozadí neutrálních stěn bílé barvy. Podlahy v interiéru pak tvoří litý broušený beton, který interiéru dodává na syrové eleganci. O zjemnění interiéru se stará strop s přiznanou dřevěnou konstrukcí.

Štítky: rodinný dům
Zdroj: Foto: Frantisek Trusa, Michaela Kučmová, Rado Slovik, realizace www.atelier11.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock