Bydlení Přidáno: 21. 6. 2019

Rodinný dům se světlíkem

Přestože současnost přeje kvalitním architektům a jejich dechberoucím stavbám, stále se najde spousta těch, kteří si neumí poradit s atypickým pozemkem. V důsledku pak vzniká spousta nepraktických staveb se špatnou dispozicí. To však není případem tohoto rodinného domu se světlíkem, kde si architekti poradili na jedničku.

Přestože současnost přeje kvalitním architektům a jejich dechberoucím stavbám, stále se najde spousta těch, kteří si neumí poradit s atypickým pozemkem. V důsledku pak vzniká spousta nepraktických staveb se špatnou dispozicí. To však není případem tohoto rodinného domu se světlíkem, kde si architekti poradili na jedničku.

Dům je plný světla

Dům nacházející se na okraji obce slovenských Teriakovic, se nachází pouhých pět kilometrů od centra Prešova. Jde tedy o bydlení mimo ruch velkého města, avšak bez absence všech potřebných služeb. Na projektu tohoto rodinného domu pracoval prešovský ateliér11. Architekti si v tomto případě pohráli jak s pozemkem, tak i s otevřenými prostory interiéru.

Místo, na kterém se dům nachází, lze nazvat typickou satelitní zástavbou. I proto se architekti snažili, aby se jejich dům od těch ostatních lišil. Toho dosáhli netradičním, avšak velmi praktickým půdorysem. U celého projektu hrály velkou roli materiály. Obytnou část domu pohledově od té doplňkové dělí například změna materiálu na fasádě. Půdorys domu byl zvolen do tvaru lichoběžníku. Obytná část domu je tak rozšířena rovnou do zahrady.

Interiér pozvolna navazuje na exteriér

Část domu směřující do ulice tvoří garáž a sklad. Nechybí zde ani terasa. Ta se obtáčí kolem celé jižní fasády domu, kde její jistá část slouží jako menší okrasná zahrada. Aby se dosáhlo dojmu celistvosti této stavby, byly garáž i s terasou spojeny atikou. Stěna garáže, ale i ta u terasy je tvořena tvárnicemi, které domu dodávají netypický vzhled. Z domu můžeme vejít přímo do zahrady, která se svažuje směrem k potoku s biotopem stromů.

Přestože současnost přeje kvalitním architektům a jejich dechberoucím stavbám, stále se najde spousta těch, kteří si neumí poradit s atypickým pozemkem. V důsledku pak vzniká spousta nepraktických staveb se špatnou dispozicí. To však není případem tohoto rodinného domu se světlíkem, kde si architekti poradili na jedničku.

Všechny pokoje se obtáčí kolem obývacího pokoje

Interiér je tvořen takzvaným prstencovým uspořádáním. Za centrum všeho dění lze považovat obývací pokoj s kuchyní, kolem nichž se nachází ložnice s koupelnou nebo hygienické a technické zázemí. Za prosvětlenost interiéru můžeme vděčit světlíku, který se nachází v místnosti nad kuchyní, která může sloužit k příjemnému odpočinku. Dominantou tohoto prostoru je bezpečnostní síť, na kterou si mohou obyvatelé domu bez obav lehnout.

Co se týče materiálového složení domu, architekti pracovali zejména s kombinací betonu a dřeva, které spolu dokonale kontrastují na pozadí neutrálních stěn bílé barvy. Podlahy v interiéru pak tvoří litý broušený beton, který interiéru dodává na syrové eleganci. O zjemnění interiéru se stará strop s přiznanou dřevěnou konstrukcí.

Zdroj:  Foto: Frantisek Trusa, Michaela Kučmová, Rado Slovik, realizace www.atelier11.sk
Další články: