Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům se starou stodolou a vzrostlou lípou

Rodinný dům se starou stodolou a vzrostlou lípou

V malé osadě na severu Čech se zajímavě vyjímá černý dům posazený vedle stodoly. Tento nový rodinný dům dokončili na sklonku loňského roku profesionálové ze studia 3+1 architekti, kteří při realizaci vycházeli z původní stavby. Na tomto krásném pozemku střeženém vysokou lípou a zástupem slunečnic tak vzniklo originální bydlení plné světla a invence.

Novostavba namísto rekonstrukce

Maxičky, osada poblíž německých hranic, ukrývá příjemné zátiší stávající se z lípy, stodoly a rodinného domu. Ten původní měl sice neobyčejné charisma, avšak svým uspořádáním, konstrukcí i materiály byl natolik pevně definován, že nemohl být smysluplně zrekonstruován. Rekonstrukci domu tak vystřídala realizace zbrusu nového bydlení, které ale pozičně a měřítkem následovalo historické uspořádání: lípa-dům-stodola. Moderní materiály tak nahradily sice krásné, ale vlhké masivní pískovcové stěny. Díky tomuto řešení se rozšířil i prostor v jednotlivých místnostech a celý interiér získal na vzdušnosti a prosvětlení. I když se jedná o novostavbu, vědomá návaznost nového rodinného domu na ten původní je zde znát.

Dům propojený se zahradou

Propojení interiéru s exteriérem umožňují zejména velká okna a prosklené posuvné dveře, které poskytují těsné sepětí zahrady a přízemí domu. Mezi domem a starou stodolou pak vznikl zastřešený prostor, v němž se nově nachází hlavní vstup. Příroda hraje velkou roli také uvnitř novostavby, ve které z materiálů převažuje dřevo. Jeho světlé tóny se stávají klidným pozadím, jež rozmělňuje hravost barev a tvarů použitých napříč celým interiérem. Právě se dřevem si rozumí řada artefaktů, jež postupně zaplnila jednotlivé místnosti domu. Jedná se totiž o příbytek majitele, který nedá dopustit na svou sběratelskou vášeň. Přesto se však podařilo všechny sběratelské předměty do interiéru zakomponovat tak, aby působily naprosto vkusně a přirozeně. Právě díky nim získává interiér domu to správné charisma, osobitost a styl.

Rodinný dům se starou stodolou a vzrostlou lípou
Foto: Pavel Plánička

Nápaditý interiér domu

Za černým pláštěm domu se skrývá vzdušné a světlé bydlení s překrásnými výhledy do okolí. Stejně jako zahradě figuruje také interiéru jistá hravost a zdánlivá neuspořádanost. Tyto dva prvky pak v symbióze spoludotvářejí neskutečně půvabné romantické vzezření bydlení jakožto celku. Vnitřek domu rozjasňují žluté a modré akcenty ruku v ruce s různorodostí tvarů a interiérových stylů. I když se jedná o interiér plný vzpomínek, ani zdaleka nepůsobí ponuře či zahlceně. Zatímco to podstatné je vystaveno na odiv, to podružné je důmyslně skryto za dvířky. Plně tak může vyniknout naprosto originální krása celého domu postaveného mezi starou stodolu a vzrostlou lípu.

Foto: Pavel Plánička
Zdroj: www.31architekti.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock