Bydlení Přidáno: 19. 10. 2017

Rodinný dům s krásným výhledem

Když se rodinný dům přizpůsobí krajině a spojí se s přírodou okolo, může vzniknout něco úžasného. Výjimečný je tento dům nejen svou architekturou a výhledem do okolí, ale také svým interiérem. Nahlédněte do něj s námi.

Když se rodinný dům přizpůsobí krajině a spojí se s přírodou okolo, může vzniknout něco úžasného. Výjimečný je tento dům nejen svou architekturou a výhledem do okolí, ale také svým interiérem. Nahlédněte do něj s námi.

Přístavní město Hanko ležící na jihozápadě Finska, vyrostlo na písčitém poloostrově jako lázeňské město na přelomu 19. a 20. století. Bylo velmi vyhledávané ruskými šlechtici a umělci. Kromě užívání a odpočinku si tu mnozí z nich postavili i honosné vily, které tu dodnes turisté obdivují. V tomto kouzelném prostředí stojí i nový rodinný dům jménem ,,Stormvillan", což může být přeloženo jako ,,bouřková vila".  

Mezi skálou a mořem

Prostředí města Hanko je charakteristické nekonečnými plážemi, které lemují borové lesy a velké dřevěné vily. "Bouřková vila" se nachází přímo uprostřed této vilkové čtvrti. Středobodem vily je podlaží, ze kterého se vstup na rozlehlou terasu. Toto hlavní podlaží se otevírá do tří směrů - obývací pokoj poskytuje výhled na široké moře, z jídelny a terasy se dá pozorovat západ slunce, a z ložnice se můžete pokochat pohledem na blízký útes.

Přízemí nezvykle řešené vily proniká přímo do skály, přičemž je stavba posazena na úrovni pláže. Na samotném konci domu, na straně vsazené do skály, se nachází vinný sklep se dvěma kamennými stěnami, které vznikly ponecháním obnažené skály. Chlad skály poskytuje stálé teplotní podmínky vhodné pro skladování a propůjčuje místu zvláštní kouzlo.

Když se rodinný dům přizpůsobí krajině a spojí se s přírodou okolo, může vzniknout něco úžasného. Výjimečný je tento dům nejen svou architekturou a výhledem do okolí, ale také svým interiérem. Nahlédněte do něj s námi.

Bezbariérový dům

Z přízemí na hlavní podlaží vede kovové schodiště. Kromě něj však má i výtah, protože je dům navržen pro starší pár. Architekti zde přemýšleli nad každým detailem a neponechali nic náhodě. Bezbariérově řešené jsou zde i koupelny. Komfort, pohodlí a bezpečnost zde byly velmi důležitým faktorem při návrhu.

Sami architekti tvrdí, že hlavní podlaží je: ,,o světle, výhledu a otevřeném prostoru. Úhly stěn jsou navrženy tak, aby ladily s přirozeným tvarem skály a zároveň umožňovaly fantastický výhled na moře."

Hlavní podlaží je univerzální prostor spojující kuchyň, jídelnu, obývací pokoj s knihovnou a krbem. Nechybí zde ani klavír a mírně separovaná odpočinková část u kuchyňského koutu. Skleněná stěna se na tomto místě dá otevřít na rozsáhlou terasu. Kolem obytné části je vnější dřevěná terasa s chodníčkem, na který vedou exteriérové ​​schody. Dům je tak přístupný z několika úrovní a míst.

V jednoduchosti je krása

Vila je obložená smrkovými prkny natřenými tradičním olejovým nátěrem, stejně jako okolní vily z 19. století. Střecha přízemí tvoří zároveň rozsáhlou dřevěnou terasu přístupnou z prvního patra. Část střechy, která je zároveň terasou, je řešena jako zelená. Zinková střecha odráží odstíny oblohy a dotváří relaxační atmosféru vily. Čistota a střídmost návrhu se odráží v každém detailu vily, uvnitř i vně. Světlé odstíny dřeva, bílá barva a vysoké stropy, spolu s velkorysými okny rozjasňují celý interiér.

S uvařenou kávou, usazeni v pohodlném křesle za praskání v krbu a s výhledem do okolí, si majitelé mohou užívat každou volnou chvilku. No není to krása? 

Zdroj:  merarkkitehdit.fi
Další články: