Bydlení Přidáno: 24. 4. 2018

Rodinný dům pod kalvárií ve Velkých Ulanech

Autor: moje Bydlo.cz

Rodinný dům je koncipován tak, aby nabízel výhled na kalvárii a současně poskytoval dostatečné propojení interiéru a exteriéru pomocí velkorysého prosklení. Koncepce návrhu vychází ze zachování ducha místa na pozemku v obci Velké Úľany. Pozemek je specifický svou blízkostí s důležitou městskou památkou (kalvárií) a vysokým porostem.

Rodinný dům je koncipován tak, aby nabízel výhled na kalvárii a současně poskytoval dostatečné propojení interiéru a exteriéru pomocí velkorysého prosklení. Koncepce návrhu vychází ze zachování ducha místa na pozemku v obci Velké Úľany. Pozemek je specifický svou blízkostí s důležitou městskou památkou (kalvárií) a vysokým porostem.

Pokud architekt dělá pro sebe nebo pro své blízké, je to asi to nejtěžší zadání. Na druhé straně, má možnost svobodně projevit svou osobnost a vlastní názory na kvalitní bydlení. Pozemek se nachází v centru malé obce Velké Úľany na jihozápadním Slovensku. Parcela je specifická svým nepravidelným zužujícím se tvarem. Svou polohou zasahuje do ochranné zóny důležité obecní památky (kalvárie) s vysokým porostem.

Dům vychází z tradičního tvaru

Koncepce návrhu vychází ze zachování původní atmosféry pozemku v co největší míře. Hmota rodinného domu vychází z tradičního tvaru domu umístěného mezi stávající stromy. Snaha o symbiózu s existující zelení vyústila do spojení ploché a šikmé střechy. Dvoupodlažní stavba záměrně respektuje uliční linii, přičemž svou polohou si otevírá výhled na celý pozemek. Prudší spád střechy směrem na jih podporuje lehkost zahrady a vytváří její příjemné pozadí. Lidská měřítko přinesla do zahrady vzdušnost, naopak objekt ji při vstupu potlačuje a působí méně osobně, ale stále atraktivní.

Rodinný dům je koncipován tak, aby nabízel výhled na kalvárii a současně poskytoval dostatečné propojení interiéru a exteriéru pomocí velkorysého prosklení. Koncepce návrhu vychází ze zachování ducha místa na pozemku v obci Velké Úľany. Pozemek je specifický svou blízkostí s důležitou městskou památkou (kalvárií) a vysokým porostem.

Rodinný dům se navrhoval s otevřenou dispozicí komfortně pro maximálně 4 člennou rodinu. V přízemí se nachází předsíň přístupná přímo z úrovně parkovacího stání pro automobily (zatravňovací dlažba). Hned po vstupu se nabízí průhled do zahrady přes obývací pokoj a velké prosklení. Hygiena s WC tvoří nejsevernější cíp objektu, přičemž se k ní vstupuje chodbou se šatnou a technickým vybavením.

Otevřený prostor dodá vzdušnost

Prostor denní části je částečně vizuálně rozdělen hmotou schodiště. Jídelna s kuchyní a obývacím pokojem tvoří jeden provozní kruh na jehož obvodu se nachází nejsilnější architektonický prvek: propojení exteriéru a interiéru. Otevření ložnice do prostoru dodává části domu vzdušnost. Patro slouží jako noční zóna domu se dvěma samostatnými pokoji. Z denní části se vychází na terasu a do zahrady. Zahrada je navržena v kontextu okrasných a užitkových rostlin. Výběru a výsadbě zahrady, jakož i ošetření stávajících stromů se věnovala značná pozornost při realizaci.

Rodinný dům je koncipován tak, aby nabízel výhled na kalvárii a současně poskytoval dostatečné propojení interiéru a exteriéru pomocí velkorysého prosklení. Koncepce návrhu vychází ze zachování ducha místa na pozemku v obci Velké Úľany. Pozemek je specifický svou blízkostí s důležitou městskou památkou (kalvárií) a vysokým porostem.

Stavební řešení objektu pouze doplňuje původní myšlenku zachování nedojde ke zpřísnění stromů. Objekt je založen na železobetonové základové desce s použitím tepelné izolace pěnového skla, aby neporušil kořenovou soustavu pod domem a mohla se tak zachovat původní vysoká zeleň na pozemku. V interiéru i exteriéru se ve výrazné míře použili pouze materiály ve své přirozené podobě jako dřevo, kámen, ocel, beton. Akcentace vstupní a dvorní fasády se docílila dřevěným obkladem, který je ponechán přirozené oxidaci. Oplocení se řešilo jen v části zahrady do výšky "lokte", přičemž se kombinovaly plné plochy gabionu s výplní s prázdnými.

Objekt působí mělo, kompaktně a využívá původní stromy pro zachování příjemného klimatu v interiéru a blízkém okolí stavby. Prolínání exteriéru a interiéru se díky otevřené dispozici docílilo v celé stavbě.

Zdroj:  Foto: Tomáš Manina Autori: Peter Šercel, Andrej Švec www.a2s.sk
Další články: