Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům nad prudkým terénem

Rodinný dům nad prudkým terénem

Chladné a deštivé dny už se s námi pomalu, ale jistě loučí. Spolu se sílícími slunečními paprsky tak nastává čas výletů a víkendových toulek. Pokud při svých cestách vyrazíte do Žamberku, možná vašim zrakům neunikne pozoruhodný dům, který jakoby v prudkém svahu levitoval nad krajinou.

První dílek do skládanky

Dům, jehož architektem je Přemysl Kokeš, představuje předvoj architektonicky hodnotných staveb, které postupně vyrostou na tomto specifickém území. Všechny budoucí minimalistické domy vzejdou z dílny ateliéru Kokeš Partners a stejně jako jejich nejstarší sourozenec hodlají plně využít exkluzivity zdejšího přírodního prostředí. Od pozemku, na němž vyrostla první ukázková stavba, totiž vede prudké stoupání k Tyršově rozhledně a vrchu Rozálka. Nechybí zde ani přitažlivý kontakt s historií. V těsné blízkosti tohoto originálního domu se totiž nachází historické centrum a také židovský hřbitov umístěný hned vedle budovy Městského muzea.

Dům jako soukromá vyhlídka

Dům, který dostal název Pelinka, je vlastně hranolem z masivního dřeva. Z jedné strany vypadá jako vyhlídková věžička, připomínat může také krabičku od sirek důmyslně opřenou o svah. Podlaha tohoto jednopodlažního kvádru je pomocí dvojice tenkých sloupů vynesena až do výšky pěti metrů nad příjezdovou komunikaci, čímž se otevírají početné a velkolepé výhledy do okolí. Přestože dům působí jako velmi originální vyhlídka, neubírá mu to na soukromí. To zajišťuje zejména zadní atrium otočené do svahu a k lesu, ve kterém se nacházejí místnosti určené k ničím nerušenému odpočinku. Zadní část domu je podepřena garáží skrytou ve svahu, z níž je možné se do přední části dostat pomocí výtahu nebo schodiště ukrytého v železobetonové stopce. V této části se nachází obývací místnost s kuchyní a jídelnou, která nabízí opravdu úchvatný výhled na přírodní i historické skvosty. Na jídelnu plynule navazuje krytá terasa.

Rodinný dům nad prudkým terénem

Dřevo v jasné převaze

V exteriéru i interiéru domu převládá dřevo v příjemně světlém tónu. Povrchy stěn a stropů z masivního smrkového dřeva střídají betonové a ocelové prvky. Právě nádech industriálního stylu tak interiéru dodává na osobitosti. Všechna konstrukční řešení jsou zde přitom jasně přiznaná. Dřevo, které celému interiéru vévodí, doplňuje rozměrné krbové těleso z šedého cembonitu, jež v domě zajišťuje tu správnou pohodu. Podmanivou atmosféru bydlení pak dokresluje například stůl s masivní ořechovou deskou nebo autorský lustr.

Světlý interiér plný umění

Do domu zvednutého pět metrů nad přilehlou cestu proudí velké množství světla. To sem kromě oken prostupuje i střešními světlíky. Velkoryse pojatou skleněnou stěnou je zase podtržen význam hlavního obytného prostoru, který slouží k setkávání s přáteli. Výhledům do okolí sekundují osobité obrazy, o které interiér vážně nemá nouzi. A nechybí zde ani sochy.

Ve výsledku zde tedy vznikl vskutku neobyčejný dům, který beze zbytku využil výhod prudkého terénu. Opírá se o něj jako krabička od sirek a poskytuje četné výhledy, aniž by ubíral na soukromí svým obyvatelům.

Zdroj: www.kokespartners.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock