Bydlení Přidáno: 29. 10. 2019

Rodinný dům na Novém Zélandu

S výhledem na pohoří Jižních Alp rozprostírajících se na novozélandském Jižním ostrově byl postaven dům pro čtyřčlennou rodinu. V duchu spojení s přírodou v okolí je interiér postaven na cedrovém dřevu a betonu. Díky tomu vznikl útulný interiér s úžasným výhledem.

S výhledem na pohoří Jižních Alp rozprostírajících se na novozélandském Jižním ostrově byl postaven dům pro čtyřčlennou rodinu. V duchu spojení s přírodou v okolí je interiér postaven na cedrovém dřevu a betonu. Díky tomu vznikl útulný interiér s úžasným výhledem.


Jack's Point House je moderní rodinný dům navržený v roce 2018 na západním pobřeží jižního ostrova na Novém Zélandu, který navrhl Ben Hudson Architects. Dům je záměrně jednoduchý a skromný, perfektně zapadá do krajiny Jižních Alp, které tvoří nádherné scenérie v pozadí domu. Kromě nádherného výhledu mají hory úžasnou vlastnost. Chrání dům před tvrdými větry, typickými pro tuto oblast. Dům patří čtyřčlenné rodině. Jeho celková architektura a design je inspirována místní architekturou a topografií. Tvar struktury je moderní interpretací kůlny sena se šikmou střechou.

Inspirováno krajinou

Majitelé chtěli, aby bylo možné prolnout dům do krajiny a mít pocit jednotného celku uvnitř i venku. Aby interiér rezonoval s přírodou a horami, stejně jako všechno ostatní kolem něj. Architekti hledali inspiraci v tradičním designu zemědělských budov v okolí, ale nakonec si vybrali moderní estetiku, která umožňuje domu zůstat na pohled skromný a přirozený. Budova je rozdělena na dva samostatné pavilony o celkové výměře 250 metrů čtverečních, které jsou propojeny centrálním vchodem. Pavilony opakují tvar pohoří, proti kterému jsou umístěny. Zkosené střechy napodobují okolní topografii. Velká okna a posuvné skleněné dveře spojují vnitřní prostory s výhledy do krajiny. Přírodní stavební materiály a zemité barvy zlepšují spojení s okolním prostředím. V jednom z pavilonů je soukromá zóna pro ložnice, v druhém je otevřená sociální zóna skládající se z obývacího pokoje, jídelny, kuchyně a pracovny, nad nimiž je mezipatro.

S výhledem na pohoří Jižních Alp rozprostírajících se na novozélandském Jižním ostrově byl postaven dům pro čtyřčlennou rodinu. V duchu spojení s přírodou v okolí je interiér postaven na cedrovém dřevu a betonu. Díky tomu vznikl útulný interiér s úžasným výhledem.

Cedr a beton

Hlavními materiály v interiéru jsou beton a cedrové dřevo. Malý krb na dřevo přináší do prostoru příjemné útulno a teplo, zatímco dřevěné podlahy a nábytek účinně zjemňují studený beton. Bílé povrchy zvyšují hru světla a stínu uvnitř interiéru. Vizuální propojení domu s jeho přírodním prostředím je podporováno šedými zemitými barvami, které hrají velkou roli při vytváření přirozenosti a harmonie v interiéru. Dům poskytuje pohodlné útočiště, kde si rodina může odpočinout a užít si sklenku místního pinotu. Úkolem projektu bylo navrhnout pohodlný, spíše než nádherný, domov pro čtyřčlennou rodinu, který bude úměrný místu kolem domu, aby majitelé měli pocit, že přirozeně patří do okolní krajiny.

 

Sarah Rowlands Photography and Simon Larkin

Zdroj:  www.benhudsonarchitects.com
Další články: