Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům Konská

Rodinný dům Konská

Úzký svažitý pozemek s atraktivním výhledem předurčil formu malé dřevostavby. Osazení vyžadovalo minimální úpravy terénu. Dům Je navržen pro čtyřčlennou rodinu s malými nároky na prostor, ale s velkými nároky na kvalitu bydlení.

Potřeba vlastního bydlení se prohloubila při očekávání druhého syna. Tehdy se nám podařilo najít "levný" pozemek, který nikdo nechtěl. Je úzký (10,35 m), je svažitý, je daleko od inženýrských sítí, ale je krásný a je náš. Tyto faktory předurčily základní tvar a dispozici domu. Už i tak úzká hmota domu je ustoupení o další 2 metry, pro získání kousku soukromí v případě že v sousedství vyroste další dům. Velká okna jsou umístěny právě v ustoupení hmotě, čímž se dostáváme 4,35 m od hranice pozemku a získáváme dvě terasy - jižní a východní.

Malá dřevostavba - minimální nároky na prostor

S manželkou máme minimální nároky na prostor, ale o to vyšší nároky na kvalitu. Domek je malý a každým dnem se stále více přesvědčujeme, že nám bohatě stačí i když očekáváme další přírůstek. Když budeme pět a po čase budou puberťáci chtít každý svůj pokoj, mohou si dodělání dvou stěn na místě současného parkování vybudovat vlastní prostor.

Rodinný dům Konská

Konstrukce je kombinovaná, suterén je betonový a obytné podlaží je dřevěné s zděnými vnitřními příčkami a betonovými podlahami pro lepší akumulační schopnosti. V každém pokoji je minimálně jedna stěna s hliněnou omítkou zejména pro výbornou regulaci vlhkosti, na kterou jsou dřevostavby citlivé, také pro pohlcování pachů a v neposlední řadě pro úžasnou přirozenou barvu hlíny. Přírodě jsme se snažili přiblížit i zelenou extenzivní střechou s vegetací lučních bylin, která je nad celým obytným podlažím (loni tam vyrostla rajče, která byla fakt chutná, i když nevím, kde se tam vzala).

Dřevěná fasáda

Fasáda prozrazuje materiál nosné konstrukce, dřevěná část má dřevěný obklad, betonová část má bělavě šedé omítku. V interiéru pokračuje odhalování konstrukce - přiznané betonové stropy v suterénu a nesmrtelná kombinace dřeva (dub a smrk v přirozené barvě) a bílé omítky.
Obvodový plášť je v kvalitě pasivního domu, ale pasivní standard nebylo možné dosáhnout díky malé výměře a hlavně vysokému faktoru tvaru (nekompaktný tvar). Přesto dům splňuje kritéria kategorie A0 - budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Teplovodním krbem jsme si udělali kotelnu z obývacího pokoje, ale tomu pohledu na oheň dokáže konkurovat jen výhled z okna.

Zdroj: mvarchitektura.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock