Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rodinný dům „58 sekund“

Rodinný dům „58 sekund“

Dřevostavba dvou mladých rakouských architektů ateliéru Josep v jedné z klidných okrajových čtvrtí Vídně. Neobvyklý název - "58 sekund" - vyjadřuje princip udržitelnosti, uplatněný při ztvárnění, konstrukci i v technologiích a materiálové podstatě domu.

Proč tedy dali autoři Sebastian Haumer a Jochen Kreuter, působící ve Vídni, svému domu název "58 sekund"? Neboť za uvedený čas naroste v rakouských lesích dřevo na právě takový rodinný dům. Současně vznikne jako "odpadní produkt" kyslík, který by člověku vystačil na 100 let. Tento proces udržitelnosti, který potřebujeme tak naléhavě pro naši budoucnost, se asi ani nedá názorněji objasnit.

Lejtmotivem při tvorbě návrhu bylo téma "low-tech". Jinak řečeno, zřeknutí se drahé, komplikované techniky a využití jednoduchých principů - co se týče funkce a obsluhy, ale také výroby a údržby. Flexibilní koncept půdorysu, pohledové osy v interiéru, fasáda o kterou se netřeba starat, ponechává prostor pro seberealizaci majitelům v duchu přístupu "DIY" nebo ekologické stavební materiály (včetně izolací a oken), jsou pouze několika příklady způsobu uvažování architektů a investorů domu. 

Rodinný dům „58 sekund“
Foto: Bernhard Fiedler

Dřevěné podlaží domu jsou vykonzolované za obrys betonového zdi - podobně jako skalní převis. Řešení ukrývá symboliku ve vztahu k majitelům. Ti patří k elitním rakouským lezcům. 

Rozhodli jsme se vyhnout drahým a komplikovaným řešením, naopak využít jednoduché principy fungování stavby včetně její výroby a údržby. Mimochodem, pokud jste dočetli tyto řádky, dorostly v Rakousku další dva domy.

Foto: Bernhard Fiedler
Zdroj: www.admagazin.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock