Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Nezapomeňte na revizi plynového kotle!

Nezapomeňte na revizi plynového kotle!

Teplé a slunečné dny se s námi brzy definitivně rozloučí. Vystřídá je sychravé počasí a doma bude načase si poprvé zatopit. Než se však naplno rozjede topná sezóna, je zapotřebí postarat se o revizi plynového kotle. Ta je nezbytná především z hlediska zdraví.

Revize plynového kotle = bezpečné bydlení

Revize plynového kotle včetně spalinových cest je důležitou povinností každého majitele. Důvodem k tomu je zejména bezpečnost. Nedostatečná údržba plynového kotle totiž může ohrozit nejen život majitele, ale také jeho sousedů. Alarmujícím faktem je, že revizi plynového kotle sice provádí až 95% majitelů, ale v intervalu tak činí méně než jednou za tři roky. Revize kotle je přitom nezbytná nejen kvůli povinnosti vůči úřadům, ale především kvůli vlastnímu zdraví. Pravidelnými revizemi, které by měly probíhat alespoň jednou do roka, se dá zabránit tragédiím, kterých bohužel v poslední době přibývá. Jedná se zejména o havárie způsobené výbuchem kotle a otravou spalinami.

Revize alespoň jednou do roka

Tragédie, ke kterým může bez pravidelných revizí plynového kotle dojít, mají svůj prvopočátek v nezodpovědnosti majitelů, ale také v jisté omezenosti energetického zákona. Zákonná povinnost, při které je zapotřebí provést jednou za tři roky provozní revizi (tzn. zjištění těsnosti rozvodů plynu a připojení zařízení) se totiž vztahuje pouze na právnické a fyzické osoby – podnikatele. Na případy plynových kotlů, které mají v užívání běžní občané, se tato zákonná povinnost nevztahuje. Přesto však pro ně platí nařízení, že mají plynový kotel užívat bezpečně. To už ale není podrobněji rozvedeno. A tak je důležité se hlavně kvůli bezpečnosti své domácnosti i jejího okolí držet doporučení výrobců kotlů a servisních techniků, kteří všem majitelům těchto spotřebičů doporučují provádět prohlídku plynového kotle alespoň jednou do roka.

Nezapomeňte na revizi plynového kotle!

Prohlídka plynového kotle

Revizi plynového kotle je třeba provést ještě před začátkem topné sezóny. Finanční náklady za tuto službu se obvykle pohybují mezi 500-2500 Kč. Tyto náklady však za vás může uhradit váš dodavatel energií. S revizí plynového kotle předejdete možným komplikacím v hlavní topné sezóně a také ušetříte peníze, které byste museli vynaložit na případnou opravu spotřebiče. Odborný technik vám totiž plynový kotel zkontroluje a v případě potřeby vymění důležité součástky. Pokud jde o konkrétní náplň revize plynového kotle, bývá zaměřena především na kontrolu bezpečnostního a provozního vybavení (pojistný ventil, termometr, teploměr, sifon a tlakové prvky), vyčištění filtrů, mřížky, odkapávání misky apod. Součástí revize plynového kotle je mimo jiné i kontrola provozních hodin či odvzdušnění systému a případné přidání vody. Jedná se zkrátka o celkovou prohlídku kotle, která vám zaručí jeho bezpečné a vůbec bezproblémové užívání po následující topnou sezónu.

Revizí plynového kotle to nekončí

Spolu s revizí plynového kotle úzce souvisí také revize komínu. Všichni majitelé komínu, a to bez ohledu na druh použitého paliva, mají totiž povinnost provádět pravidelné revize komínů. Riziko vzniku požáru ze zplodin je sice v případě plynových kotlů menší, i přesto však nelze zákon obejít. Před zahájením topné sezóny by tak měl být každý komín důkladně zkontrolován odborným technikem, a to alespoň jednou do roka.

Pokud jste tedy dosud nepodrobili plynový kotel revizi, máte nejvyšší čas. Nejenže pravidelnými prohlídkami dosáhnete bezpečnějšího prostředí a delší životnosti kotle, ale navíc snížíte i jeho spotřebu. Během nadcházející topné sezóny si tak budete moci užívat tepla domova absolutně bez obav.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock