Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Renovovaný byt v centru Nového města

V památkově chráněné budově v bezprostřední blízkosti hlavního náměstí architektonické studio Arhein zrekonstruovalo starý buržoazní byt. Cíl majitelů byl, že si byt musí zachovat duši starého prostoru v kombinaci s novým i renovovaným vybavením.

V památkově chráněné budově v bezprostřední blízkosti hlavního náměstí architektonické studio Arhein zrekonstruovalo starý buržoazní byt. Cíl majitelů byl, že si byt musí zachovat duši starého prostoru v kombinaci s novým i renovovaným vybavením.

Rekonstruovat byt v chráněné budově není jen tak. Byl potřeba souhlas Ústavu ochrany kulturního dědictví, aby bylo možné vyměnit okna a většinu mechanických a elektrických zařízení. Stávající parkety byly zachovány, ale současně byl přidán další pruh nových parket a nová podlaha v kuchyni, hale a koupelně. Staré parkety, které dávají bytu zvláštní kouzlo, nejsou jediným „historickým“ detailem, který se dochoval. Stejně tak i cihlové zdi v jídelně a ložnici jsou původní, jen byla potřeba jejich obnova. Architekti Sanja Zvonković a Erika Šinkovec čelili výzvě, jak obytné prostory pocitově otevřít a spojit v jeden celek, a to na 50 metrech čtverečních. Pouze ložnice si zachovala stávající rozměr, i když následně byla lépe využita s přidáním úložných prostor. Ve zbytku bytu byly zbourány nenosné zdi, aby bylo možné vyhovět všemu, co majitelé chtěli. Namísto vany byl v koupelně nainstalován sprchový kout a menší skříňka s umyvadlem byla nahrazena větší. Důležitým posunem byla kuchyně. Tam, kde dříve stávala, je nyní kout s pračkou. Otevřený prostor byl efektivně vyřešen pomocí skříní, které zde fungují jako přepážky a navíc nabízejí dostatek úložných prostor, které jsou v malém bytě velmi ceněnou záležitostí.

V památkově chráněné budově v bezprostřední blízkosti hlavního náměstí architektonické studio Arhein zrekonstruovalo starý buržoazní byt. Cíl majitelů byl, že si byt musí zachovat duši starého prostoru v kombinaci s novým i renovovaným vybavením.
Foto: Katja Avbar

Staré s novým v dokonalém propojení

Starý nábytek byl nahrazen interiérovými doplňky na míru, které dodaly bytu moderní nádech. Oba architekti byli nicméně opatrní, aby konečný vzhled nebyl příliš sterilní. V bytě dominují neutrální tóny, bílá a šedá v kombinaci se dřevem. Místnosti byly také oživeny výběrem světel, od stropních po samostatně stojící. V chodbě, která je maximálně využívána, je skříň instalovaná až ke stropu, s inteligentně umístěnými závěsnými prvky v průchodu do kuchyně. Chodbu oživuje také zrcadlo namontované na kuchyňskou skříň. V koupelně a kuchyni jsou doplňky a příslušenství v černé barvě a desky působí dojmem mramoru. Podle přání majitelů byla kuchyň zvětšena a opatřena kuchyňským ostrůvkem. Ten vznikl vytvořením přepážky, ve které je lednice a další úložný prostor. Opticky se oddělí kuchyně od obývacího pokoje. Kuchyně je rustikální ve světle šedé barvě s černými držadly a pracovní deskou vyrobenou z cenově dostupné imitace ultra mramoru.

V památkově chráněné budově v bezprostřední blízkosti hlavního náměstí architektonické studio Arhein zrekonstruovalo starý buržoazní byt. Cíl majitelů byl, že si byt musí zachovat duši starého prostoru v kombinaci s novým i renovovaným vybavením.
Foto: Katja Avbar

Důraz na životní prostor

Podle mluvčích si zbytek bytu vyžadoval pečlivé zvážení toho, jak co nejlépe využít a jak navrhnout kuchyň, jídelnu, obývací část a vstupní halu ve společném prostoru. „S demolicí stávajících nenosných stěn a chytrým designem interiéru jsme byli schopni umístit cokoli, co klient do prostoru chtěl. Přes dobré využití prostoru 50 metrů čtverečních není prostor příliš uzavřený a neprůchodný,“ vysvětlují a doplňují architekti. že rozbitím příček byla chodba otevřena do obývacího pokoje. Instalací dělicí skříně zřídili menší vstupní prostor, který poskytuje uklizený byt s vizuálně oddělenou skříní. „Vytvořením výklenku jsme poskytli příležitost pro rychlé zavěšení, snadnější obuv a přistávací plochu při příjezdu nebo odjezdu z bytu. Méně přístupné skříňky pod stropem byly navrženy pro skladování pro potřeby koupelny, protože malá velikost neumožňuje dostatek úložného prostoru. Ve vchodu jsme také nainstalovali velké zrcadlo na slepou stranu skříně, což vizuálně zvětšuje prostor a zjemňuje přechod k kuchyňským prvkům, “tvrdí architekti.

Chytře promyšlené barvy

Pro tento byt byla provedena barevná studie. Dřevěná část nábytku je kompletně dýhovaná přírodním dubem. Dřevěné doplňky pěkně doplňují základní světle šedou barvu skříněk, což zdůrazňuje rustikální moderní design bytu. Velmi často se používá kombinace šedých stěn a bílého nábytku. Proto bylo rozhodnuto, že v tomto bytě to bude naopak. Byt nemá velkorysý dostatek denního světla, proto bylo lepší, aby jeho stěny byly bílé a byt opticky rozjasnily. Bílá barva na stěnách, odhalené cihly, šedý nábytek a černé doplňky krásně doplňují celkový vzhled bytu.

Foto: Katja Avbar
Zdroj: www.arhein.si

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Interiér Roosveltova

RD u Kuřimi

Celková rekonstrukce bytu 3+1

Zahradní kuchyně Praha

Byt Praha Biskupcova

Malý loft ve velkém stylu

Sledujte nás

Nejčtenější články

Přineste si jaro domů

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Dům na kopci s úžasným výhledem

Dům se stodolou na Vysočině

Naprosto okouzlující chata v přírodě

Rodinný dům se starou stodolou a vzrostlou lípou