Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce v domě jenž byl původně hospodářským stavením

Rekonstrukce v domě jenž byl původně hospodářským stavením

V nedostavěném a průběžně rekonstruovaném 100 let starém domě, jenž byl původně hospodářským stavením, žijí manželé Mariana a Jan se svými dvěma dětmi ve věku batolecím a předškolním.

Temperamentní Mariana a pohodář Jan se potkali před deseti lety v pražském baru. Cestovali několik let za prací po Anglii a Španělsku. Užívali si života. Když přišel čas usadit se, koupili ruinu na pozemku, který jim imponoval. Rozkládá se v kraji, který se manželům líbil, a tak když se uvolnil za dobré peníze původní hospodářský statek, vzali si hypotéku a plánovali staré stavení zbourat a postavit pro sebe a své děti dům nový. Jenže to se nestalo. Mariana s Honzou se tedy vzdali původního snu a začali svépomocí rekonstruovat starý dům stojící na pozemku.

Pustili se vlastními silami do krovů, rozvodů elektřiny i vody a neodradila je ani hliněná podlaha. Když jim síly nestačily, pomohli rodiče a kamarádi. Nikdo z nich ale není odborník, a tak se rekonstrukce kvůli metodě pokus omyl protahovala. Dodnes se dům vlastně staví – není hotové podkroví, kam by se měl přestěhovat dětský pokoj a ložnice.

Rekonstrukce v domě jenž byl původně hospodářským stavením

Momentálně žijí v provizoriu

Obývají jednu největší místnost s krbem, která slouží současně jako obývák, kuchyně, jídelna i herna pro děti. Interiér je takzvaně „každý pes jiná ves“ neboli „co nám kdo dal“. Ale svého těžce vypiplaného domu už se vzdát nechtějí, jeho historie je pohltila, genius loci zafungoval, a zejména Honza by se nerad vzdával staré patiny a kleneb. Navíc si v domě jako zapálený vinař a duší Moravák vybudoval i sklípek a vinárnu a pokouší se sousedy přesvědčit o blahodárnosti božského moku.  Společně s nimi žije v domě i pes ze španělského útulku, památka z dobrodružných let cestování. Jak dopadne proměna největší místnosti, která je srdcem příbytku a ve které se odehrává veškerý společný život mladé rodiny?

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen – extra“ uvidíte v pondělí  na Primě

Štítky: jak se staví sen

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock