Bydlení Přidáno: 13. 12. 2018

Rekonstrukce třípodlažní vily

Mladí majitelé domu, který už dávno vyšel z módy, ze švédského města Särö, se rozhodli k velmi radikální změně, jakou byla rekonstrukce ve stylu Bauhaus, což je jedna z nejvýznamnějších avantgardních škol designu, architektury a umění.

Mladí majitelé domu, který už dávno vyšel z módy, ze švédského města Särö, se rozhodli k velmi radikální změně, jakou byla rekonstrukce ve stylu Bauhaus, což je jedna z nejvýznamnějších avantgardních škol designu, architektury a umění.

Dům se rekonstruoval ve třech fázích

Když majitelé dům koupili, nacházel se z velké části stále v původním stavu, což vzhledem k tomu, že byl dům postaven již v roce 1969, nebylo nejlepší.  Proto se rozhodli, že jej celý postupně zrenovují a rozšíří ve třech fázích s tím, že se z původního domu zachovají pouze základní betonové konstrukce.

Jako první přišly na řadu méně náročné části budovy, po stavební i technické stránce. Nejdříve šlo o přízemí o velikosti 65 metrů čtverečních, kde se nachází vstup, garáž, skladovací prostory a prádelna. Další na řadě byla přeměna horního patra o velikosti 35 metrů čtverečních a až poté patro prostřední, které se ukázalo jako největší výzva – toto patro má rozlohu 170 metrů čtverečních. Do této části domu bylo nutno integrovat všechny prostory, jež jsou pro běžný život nezbytné. Nachází se zde společenská zóna poskytující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj; ale i přístup na terasu. A to vše v moderním vzhledu ve stylu Bauhaus.

Mladí majitelé domu, který už dávno vyšel z módy, ze švédského města Särö, se rozhodli k velmi radikální změně, jakou byla rekonstrukce ve stylu Bauhaus, což je jedna z nejvýznamnějších avantgardních škol designu, architektury a umění.

Celá stavba se vyznačuje jednoduchostí

Styl Bauhaus se vyznačuje formální jednoduchostí, kubistickými tvary stavebních konstrukcí, plochými střechami a minimalismem, co se týče výběru stavebních materiálů, kam patří beton. Mimo to je tento styl spjatý i s prosklenými plochami, které jsou součástí fasády. Majitelé domu chtěli svůj dům udělat tak, aby tyto základní principy splňoval – a to zejména v prostředním patře domu. Ze všech částí domu je dokonalý výhled na okolní krajinu. Majitelé mysleli i na to, aby byly prosklené posuvné systémy použitelné flexibilně v závislosti na ročním období či počasí.

Jako výzva pro firmu Schüco  bylo navrhnout velkoformátová okna sahající od podlahy až ke stropu s posuvnými systémy, aniž by bylo nutné sahat na stávající konstrukci ploché střechy. Zkušený partner této společnosti navrhl řešení, díky němuž byly spodní profily oken zapuštěny do podlahy tak hluboko, aby byly viděny pouze skleněné tabule bez rámu.

Zdroj:  www.schueco.com
Další články: