Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce svépomocí, nebo s odborníky?

Rekonstrukce svépomocí, nebo s odborníky?

Chystáte se na rekonstrukci svého bydlení a přemýšlíte, jestli se do ní pustit sami, nebo zvolit pomoc odborníků? Pustit se do úprav svépomocí vám sice může ušetřit nějaké peníze, ale nemusí se to vždy vyplatit.

Rekonstrukce bydlení je jednou z věcí, do kterých se mnoho lidí pustí svépomocí. Zejména v případech, kdy se jedná o drobné úpravy, malování či například osazení dveří. Ovšem pokud plánujete měnit dispozici, zasahovat do rozvodů vody nebo elektřiny, raději oslovte stavební firmu. Ta má zkušenosti a poskytne vám záruku, že vše bude tak, jak má být. Na druhou stranu budete muset připravit svůj bankovní účet na to, že z něj vyberete o něco více peněz.

Rekonstrukce svépomocí vs. profesionálně

Když se do rekonstrukce pustíte svépomocí, počítejte s tím, že pravděpodobně obětujete několik víkendů práci a nebudete mít tolik času na rodinu či koníčky. Uvědomte si také, že byste se neměli pouštět do náročných a odborných věcí, jako je například manipulace s elektrickými rozvody. Na podobné práce si vždy najměte odborníka, který má zkušenosti a příslušné vzdělání.

Stavební firma má tu výhodu, že vy sami se nemusíte v podstatě ničeho dotknout. Také celý čas rekonstrukce se zkrátí a vy budete mít záruku, že všechna odvedená práce je v pořádku a v souladu s předpisy. Navíc vám odborník poradí i to, jaký materiál je nejlepší použít, a pracuje s vašimi finančními zdroji co nejefektivněji. Má prověřené technologické postupy a také potřebné nářadí, které si tak nemusíte kupovat či pronajímat a tím utratit ještě více peněz.

Jaký je postup celé rekonstrukce?

Rozsáhlejší rekonstrukci vždy řešte se stavební firmou. Ta si nejprve zjistí vaše potřeby a přání. Architekt pak navrhne možné úpravy a ve spolupráci s designéry připraví kompletní návrh rekonstrukce. Díky tomuto kroku budete mít jistotu, že je vše podle vašich představ. V návrhu je také brán ohled na umístění nosných stěn, rozvodů vody a elektřiny. Podle toho víte, s čím nemůžete hnout nebo kam nejlépe umístit pračku.

Po schválení návrhu následuje příprava na realizaci, která by měla trvat co možná nejkratší dobu a neměla by vás nijak zvlášť omezovat. Rovněž se domluvíte na materiálech, potřebných výrobcích a produktech a konečných nákladech. Díky tomu budete přesně vědět, kolik vás celá rekonstrukce bude stát. Vždy ale mějte připravenou i rezervu pro případy, že by se něco pokazilo.

Na řadu pak přichází vlastní realizace. Firma celou zakázku uskuteční podle harmonogramu a většinou vám ji dodá na klíč, tudíž se sami nemusíte vůbec o nic starat.

Když se do rekonstrukce pustíte sami

V případě, že se rozhodnete rekonstruovat sami, měli byste postupovat v podobných krocích jako firma. Ze všeho nejdříve si načrtněte návrh rekonstrukce a zakreslete nebo si zapište, co vše chcete měnit. Ať už to budou podlahy, nábytek, malby, nebo celá kuchyň či koupelna. Podle toho si pak můžete snadno udělat přehled o cenách materiálu a výrobků, které budete potřebovat. Při výběru nábytku se snažte dodržet jednotný styl v celém interiéru. Rovněž si dopředu zjistěte, zda je vámi vybraný produkt dostupný nebo na objednávku. A až po všech rešerších se pusťte do samotné rekonstrukce. Bude se vám pracovat mnohem lépe s jasnou představou, jak postupovat a co máte před sebou.

Štítky: rekonstrukce
Zdroj: sponzorovaný článek

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock