Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce stoletého rodinného domu se stodolou

Rekonstrukce stoletého rodinného domu se stodolou

Zrekonstruovaný dům v Praze-Kolovratech je ukázkou toho, že požadavky na komfortní bydlení lze s citem skloubit s tradičními prvky. Pod taktovkou Tomáše Henela a Ondřeje Fialy z OTA ateliéru tak zde vzniklo prostorné bydlení plné světla, tepla a jedinečných výhledů.

Rekonstrukce domu s úctou k tradici

Na dům, který si prošel důkladnou rekonstrukcí je dnes radost pohledět. Jako by v sobě totiž zanechával něco ze starých dobrých časů. Jeho rekonstrukce sice byla poctivá, ale také šetrná k řadě původních prvků. K těm pak navíc přibyly i prvky nové, které však nemohou chybět v žádném stavení, jež je svým charakterem tak blízké tomu venkovskému. Jedním z takových prvků je pec, která byla navržena jako dominantní prvek půdorysně skromného, ale výškově velkorysého obytného prostoru. Její sytě červená barva rozbíjí převažující neutrální odstíny jídelní zóny, která je umně propojena s tou relaxační.

Světlý a prostorný dům se stodolou

Zajímavou součástí tohoto domu je stodola, k jejímuž využití přistoupili architekti velmi osobitým způsobem. Vložili do ní totiž samostatnou zateplenou vestavbu, a tak zde vlastně vyrostl takový objekt v objektu. Vestavba přitom není se stodolou konstrukčně vázaná a ani zcela nekopíruje její půdorys. Výsledkem jsou tak zajímavě vyhlížející prostory jakoby na pomezí interiéru a exteriéru. V interiéru domu není nouze o prostor ani o dostatek denního světla. Dojem velkorysého prostoru pomáhá zvýšit otevření vestavby na výšku a o dostatečné prosvětlení domu se zase starají velká okna. Jedno z nich zdobí také prostornou koupelnu v bílé barvě, ze které je výhled přímo na vzrostlý rododendron v zahradě.

Rekonstrukce stoletého rodinného domu se stodolou

Moderní i tradiční prvky

V exteriéru i interiéru tohoto rodinného domu se v pozoruhodné symbióze prolínají tradiční i moderní prvky. Obnažené cihlové zdi doplňují designové obrazy, klasický nábytek příjemně rezonuje se soudobým... Takové propojení starého s novým dodává celému objektu naprosto originální ráz. Nejenže tak byla zachována duše domu, která už má něco odžito, ale prostor navíc dostál požadavkům moderní doby na komfort.

Přečtěte si také

Dům Ob-nova v Poznani

V Poznani došlo k rekonstrukci poloviny dvojdomku ze 60. let minulého století. Výsledkem je vizuálně čistý a moderní vzhled domu, který osvěžil stávající zástavbu.

Barvy a materiály

Veškeré původní části stavby jsou barevně i materiálově sladěny, liší se pouze ve struktuře. V sepětí s charakterem novostavby tak dochází k zajímavému kontrastu. O ten se stará především obložení tmavě šedými heraklithovými deskami, které navazují na hrubost původní fasády. V interiéru je pak nepřehlédnutelné hojně využité dřevo, ať už se jedná o obnažené stropní trámy nebo o podlahu. Díky bílé výmalbě a využití hřejivého dřeva uvnitř domu zde četné akcenty vybavení nepůsobí vůbec rušivě. Naopak pomáhají dotvořit naprosto originální mozaiku na pomezí starých a nových časů.

Zdroj: www.ota-atelier.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock