Bydlení Přidáno: 25. 9. 2019

Rekonstrukce statku v Jelenském údolí

Malebné Jelenské údolí na Šumavě skýtalo od 19. století útočiště pro rodiny dřevařů. Vyrostla zde řada usedlostí, jejichž obyvatelé však byli po 2. světové válce vysídleni. Většina těchto domů byla srovnána se zemí, některé však přežily a dostalo se jim i citlivé rekonstrukce. K těm šťastnějším tak patří znovuzrozený objekt, který původně sloužil jako hospodářské stavení, a do kterého dnes společně nahlédneme.

Malebné Jelenské údolí na Šumavě skýtalo od 19. století útočiště pro rodiny dřevařů. Vyrostla zde řada usedlostí, jejichž obyvatelé však byli po 2. světové válce vysídleni. Většina těchto domů byla srovnána se zemí, některé však přežily a dostalo se jim i citlivé rekonstrukce. K těm šťastnějším tak patří znovuzrozený objekt, který původně sloužil jako hospodářské stavení, a do kterého dnes společně nahlédneme.

Ta správná rekonstrukce hospodářského stavení

Zachráněná usedlost v Jelenském údolí byla důkazem toho, že ne vždy se rekonstrukce musí povést. Před finální rekonstrukcí, kterou vám představujeme dnes, si totiž tento objekt prošel hned několika proměnami, kterými však spíše utrpěl. Z nevyhovujícího stavu po sérii necitlivých rekonstrukcí jej na přání nových majitelů vyvedly až architektky Olga Frýdecká a Šárka Martínková Špačková ze studia Gens. Těm se pomocí dispozičních úprav podařilo přinést do interiéru mnohem více vzdušnosti, otevřenosti a světla. Zachovaly přitom venkovský ráz bývalého statku, který okořenily moderními materiály a prvky. Citlivá rekonstrukce domu, který měl už pomalu na kahánku, se tak povedla na jedničku a navíc došlo k zachování původní vřelé atmosféry venkovského stavení.

Důraz na tradici, komfort i propojení s přírodou

V interiéru se historie prolíná se současností. Tradiční prvky střídají ty moderní, přitom na sebe vše příjemně navazuje. V interiéru, který díky chytře řešeným úložným prostorám konečně pořádně dýchá, tak vzniklo místo s úctou k historii i s požadavky na komfort. Vedle komfortního zázemí a důrazu na soukromí se architektky na přání majitelů zaměřily také na propojení interiéru s exteriérem. Okna v ložnici a obývacím pokoji tak nabízejí dechberoucí výhledy do okolní krajiny, která má díky lokalitě Národního Parku Šumava neobyčejné kouzlo. Krásu výhledů přitom umocňují nová okna, jež svou specifickou formou evokují tradiční stavení. Nejenže obyvatele či návštěvníka domu obohacují o překrásnou podívanou, ale také mu dodávají neobyčejný světelný komfort uvnitř interiéru.

Malebné Jelenské údolí na Šumavě skýtalo od 19. století útočiště pro rodiny dřevařů. Vyrostla zde řada usedlostí, jejichž obyvatelé však byli po 2. světové válce vysídleni. Většina těchto domů byla srovnána se zemí, některé však přežily a dostalo se jim i citlivé rekonstrukce. K těm šťastnějším tak patří znovuzrozený objekt, který původně sloužil jako hospodářské stavení, a do kterého dnes společně nahlédneme.

Vzdušné a otevřené bydlení v historizujícím stylu

Zrekonstruovaný statek prokoukl především díky dispozičním změnám, které mimo jiné umožnily získat dostatek úložného prostoru. To platí zejména pro kuchyni, která si vydechla díky vzniku samostatné spíže, do které se vešla také lednice s mrazákem. Kuchyně tak není zbytečně zatížena nábytkem, a tak v ní může naplno působit atmosféra starých časů. Minimum nábytku a doplňků je poznávacím znakem také pro další místnosti statku, který si uchovává příjemný historizující styl. Ten je patrný především v hlavní obytné zóně, kterou vytváří obývací pokoj umně propojený s kuchyní a jídelnou. Tomuto prostoru vévodí překrásný krb obložený antracitovými kachlemi s cibulovým reliéfem. Zajímavým řešením jsou světla skrytá v podhledech, která tak nenarušují historizující styl místnosti. Ten vládne i ložnicím a koupelnám.

Důraz na kvalitní materiály

Hlavní roli v interiéru hraje dřevo, kámen a keramika. V přízemí a v suterénu zaujme šedočerná kamenná dlažba, v ložnicích zase podlahy z dubových palubek. Z dubového masivu jsou dveře a většina poněkud atypického nábytku. Zajímavě působí také vyzděný sprchový kout, atypické umyvadlové pulty s kamennou deskou či některé původní zachované stavební prvky. Příjemnou atmosféru v relaxačních místnostech pak pomáhají navodit mimo jiné i hřejivé kožešiny a deky.

Pod rukama šikovného a nápaditého dámského dua ze studia Gens tak vzniklo velice přitažlivé bydlení, které poskytuje veškerý komfort, a přesto ctí tradici. Jeho krásu navíc umocňuje úchvatné prostředí Šumavy, do kterého byla kdysi tato usedlost postavena. Není se tedy čemu divit, že tento projekt získal první cenu v kategorii Soukromý interiér - rekonstrukce v soutěži Interiér roku.

Zdroj:  www.studiogens.cz
Další články: