Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce pro tatínka samoživitele

Rekonstrukce pro tatínka samoživitele

Další díl oblíbeného pořadu Jak se staví sen – extra představí rekonstrukci bytu hned dvou Vašků. Tatínek Václav vychovává syna Vašíka, kterému byla diagnostikována vážná genetická porucha. Maminka je před čtyřmi roky opustila, a tak na všechno zůstali docela sami. Ne však na proměnu bydlení. O tu se postarají designéři Martina Pištěláková, Jan Bek a parta šikovných řemeslníků.

Tatínek Václav to neměl v životě právě lehké. Narodil se předčasně a ve třinácti letech mu zemřela maminka. Vyučil se automechanikem a naposledy byl zaměstnán jako skladník. Teď je ale bez práce a stará se o malého Vašíka, jehož maminka od nich před čtyřmi lety odešla. Když bylo Vašíkovi pět, lékaři při běžné lékařské prohlídce zjistili, že trpí nevyléčitelnou genetickou poruchou, svalovou dystrofií. Momentálně sice Vašík vypadá jako vcelku běžný usměvavý hoch, nemoc se však může brzy projevit v plné síle. Proto by si tatínek Václav pro svého syna moc přál komfortní domácí prostředí, ve kterém nebude pro Vašíka problém pohybovat se na vozíčku. Teď s ním jezdí na pravidelné prohlídky do nemocnice, na rehabilitace a také se svým synem cvičí. Václav je moc hodný a citlivý, rád by svému synovi dopřál krásný nový domov. Díky nedostatku peněz je to však zatím pro oba pouhý sen.

Původní bydlení tatínka a jeho syna

Václav bydlí s malým Vašíkem v pronajatém bytě 2+kk, o kterém je už teď jasné, že nemůže v budoucnu nárokům na péči o syna vyhovovat. A to ani po rekonstrukci, která by z něj stěží mohla vytvořit bezbariérový byt. Václav už přemýšlel nad tím, že by se s Vašíkem přestěhovali do lepšího bytu, po finanční stránce si to však nemůže dovolit. Každý majitel chce totiž kauci a nájmy dopředu, ale na to Václav zkrátka nemá. Zůstávají tedy nadále v bytě s nevyhovující koupelnou, úzkými futry a starým umakartovým jádrem.

Rekonstrukce pro tatínka samoživitele

Vysněné bydlení pro dva Vašky

Původní bydlení dvou Vašků je vážně nedostačující, s pomocí pořadu Jak se staví sen však nic není ztraceno. Jako zázrakem se totiž designérům podařilo najít náhradní byt, který by už bylo možné předělat na bezbariérový. A dokonce jim i rodině vyšla vstříc majitelka tohoto bytu, která za jeho pronájem nebude požadovat žádnou kauci. Jakmile tak designéři dají byt do pořádku a udělají jej bezbariérový, nechá zde majitelka oba Vašky bydlet, a to bez kauce a za běžné nájemné. Cestě k novému bydlení tak už nestojí nic v cestě.

Přečtěte si také

Jak se staví sen 2019 – 10. díl

Finální díl série pořadu Jak se staví sen předvede největší proměnu v celé jeho historii. Polorozpadlá chata se zbourá a postaví se znovu tak, aby byla určena k celoročnímu obývání. Pro paní Vlaďku a…

Nový bezbariérový byt

Designérům bylo od začátku jasné, že budou pracovat se stylem interiéru vhodným pro panelákové byty. S ohledem na časovou náročnost celé proměny ale zprvu nevěděli, zda budou původní jádro demontovat úplně nebo jen částečně. Nakonec se rozhodli pro první variantu. Pohrát si také museli s nepříliš velkým prostorem bytu. Do kuchyně nakonec dostali trochu atypickou kuchyňskou linku ve dvou barvách. Tento návrh totiž vznikl z důvodů částečného umístění linky v nice a následného pokračování skříněk do prostoru obývacího pokoje. Zvolené barvy tak pomohly vymezit hranici mezi prostorem niky a obývacím pokojem. Kuchyně se rozšířila a mimo krásného jídelního stylu, praktické trouby a myčky, v něm našla místo dokonce i pračka a sušička. Takto zařízená kuchyně tak ve výsledku ulevila koupelně, která je o to vzdušnější a prostornější.

Rekonstrukce pro tatínka samoživitele

Krásné a praktické bydlení

Nový byt, který je navíc bezbariérový, zaujme moderním interiérem zapadajícím do kontextu bydlení v panelovém domě. Kontrastní kombinaci převažující černé a bílé barvy doplňují šedé tóny a přírodní prvky dubového dřeva. Interiér je dostatečně světlý, vzdušný a minimalisticky zařízený. Napomáhají k tomu chytře řešené úložné prostory, které za dvířky skrývají vše, co nemá být na očích. Designéři Martina Pištěláková a Jan Bek dál popisují proměnu slovy: „Jelikož byl původní byt plný fotografií malého syna, chtěli jsme fotky trošku originálnějším způsobem přenést do bytu nového. Z toho vznikl nápad lanové stěny za sedací soupravou. Pokojíček pro malého Vašíka jsme chtěli vytvořit tak, aby byl pro něj určitým způsobem co nejvíce nadčasový. Zároveň jsme mu chtěli dát ‚rozhled na svět okolo‘. S vlastnoručně malovanou kresbou od malířky se nám to snad povedlo. Koupelnu jsme se snažili řešit co nejvíce prostorně, jak to jen šlo s ohledem na budoucí předpokládané obtíže malého Vašíka. Z důvodů malé velikosti koupelny jsme použili na podlahu i stěny jednotný obklad, abychom stěny nijak nevymezovali, ale naopak celou místnost pohledově uklidnili.“

Pod taktovkou designérů tak vzniklo krásné i praktické bydlení. Doufáme, že bude pro tatínka Václava i jeho syna Vašíka příjemnou vstupenkou do nového života, jehož radosti si vychutnají i navzdory vážné nemoci.

Štítky: jak se staví sen

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock