Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce domu ze 70. let s industriálním interiérem

Rekonstrukce domu ze 70. let s industriálním interiérem

Tento dům pocházející ze 70. let si prošel velkou rekonstrukcí. A to natolik rozsáhlou, že původní zůstaly pouze obvodové zdi. Do prostoru byla vložena nová dispozice "loftového typu". Vznikl tak interiér s neobvyklou světlou výškou a přiznanými konstrukcemi schodiště a galerie. Architekti ze slovenského ateliéru H2A přestavěli nenápadný rodinný dům ze 70. let na moderní minimalistické bydlení pro mladou rodinu.

Transformace domu na vesnici

Většina ulic v našich obcích vypadá podobně – stejně jako ulice v obci Slovenská Kajňa. Nachází se zde heterogenní zástavba domů z různého období, v různých podobách a různých architektonických kvalitách. Navíc – postupem času jsou objekty "vylepšovány" o různorodé dodatečné úpravy, přístavby a dostavby.

Různorodost a odlišnost však vůbec nemusí být problém. Problémem je spíše kvalita těchto objektů a jejich okolí. Při výstavbě se leckdy přemýšlí více, než je třeba. Naopak se více spontánně a bez rozmyslu dělá. Bez vize a bez přesvědčivého názoru. Mechanicky, bez hlubšího uvažování, se zvyknou přebírat zažité postupy. Obvykle zvítězí přístup "takto se to dělá, toto jsem viděl", případně se přebírají vzory z levných akčních nabídek prodejen stavebnin, či z časopisů propagujících podobné "trendové" řešení. A zde se často ztrácí veškerá originalita a osobitost našich domovů.

Prezentovaný příklad nás i proto velmi mile překvapil. Jde o silné gesto stavebníka, ale i architekta, kteří ukázali, že vlastní názor opravdu mají. A názor vskutku zajímavý. Dokonce je i fyzicky dotažen do finálního, hmatatelného výsledku. Výpověď je zřejmá, přímá, dostatečně jednoduchá a zároveň kultivovaná. (Škoda, že zřejmé kvality objektu nedosahuje i exteriér. Je to pravděpodobně způsobeno složitými vztahy, genezí a procesem přestavby. Věříme, že i vnějškem (a okolí) dostanou časem přesvědčivější podobu).

Rekonstrukce domu ze 70. let s industriálním interiérem

Úžasné je, že se podařilo vytvořit dílo, které ukazuje jednu z možných cest pro majitele staršího stavebního fondu na venkově. Ani tato cesta se však nedá mechanicky přebírat a napodobovat. Poučení je však v tom, že se věci mají dělat profesionálně. A když se setká inteligentní investor a dobrý architekt, tak se dá dosáhnout inspirativního výsledku i na odlehlém a banálním místě. Názorný příklad, jak se dají věci řešit a kvalitativně posunout dopředu. Jeden ze vzorů hodných následování. Umocněn i tím, že vznikl na východním Slovensku, kde opravdu "nic není".

Uvnitř domu je moderní loft!

Vstoupíte-li do prostoru obývací místnosti propojené s kuchyní a jídelnou, máte pocit, že jste se ocitli v prostorném industriálním loftu. Tento styl podtrhují masivní černé kovové prvky, schodiště se sítí, osvětlení visící na šňůrách, přiznána vzduchotechnika, ale i šedé odhalené zdivo. Dojem umocňuje otevřená konstrukce střechy nad společenským prostorem. Tento originální interiér v industriálním provedení poskytuje soukromé prostory svým majitelům v prvním patře – jsou zde ložnice pro všechny členy rodiny - i s vestavěnými úložnými prostory. Pokoje nejsou velké, avšak o to jsou útulnější. Nachází se zde i koupelna, která je osobitá pro svoji nevšední délku a stěny propouštějící světlo.

Zdroj: www.h2aa.eu

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock