Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Rekonstrukce bungalovu ze 60. let

Rekonstrukce bungalovu ze 60. let

Bungalov ze šedesátých let nebyl pro rodinu se dvěma malými dětmi dostatečně prostorný ani praktický. O proměnu starého bungalovu ve městě Farnham v Anglii se postarali architekti ze studia Sketch Architects. Zrekonstruovali tmavé a stísněné bydlení a vytvořili tak útulný a světlý domov pro čtyřčlennou rodinu.

Bungalov ve své původní podobě disponoval malými místnostmi bez dostatku denního světla tolik důležitého pro plnohodnotné bydlení. Výzvou pro architekty tak mělo být otevření a provzdušnění celého interiéru a také jeho propojení s okolní překrásnou přírodou. Na ploše o velikosti 175 m2 měl tedy vzniknout domov plný prostoru, světla a inspirativních výhledů.

Rekonstrukcí k vysněnému bydlení

Půdorys domu se sice nejevil jako prostorově malý, vnitřní uspořádání však působilo stísněným a pochmurným dojmem. Bydlení v něm komplikovala celá řada nepříliš šťastných řešení. K těm patřila absence pevného osvětlení v obývacím pokoji či dostupnost zahrady, do které se vstupovalo po strmém betonovém schodišti. Nejen vzhledem k těmto komplikacím si tedy architekti dali za cíl úplně změnit způsob, jakým rodina doposud v domě žila.

Rekonstrukce bungalovu ze 60. let
Foto: Simon Maxwell

Společný otevřený prostor i koutek pro každého

Pod rukama architektů se celý dům doslova otevřel, provzdušnil a prosvětlil. Jeho středobodem se stal velký obytný prostor s působivým vysokým stropem. Tato společenská místnost, která slouží ke scházení rodiny, disponuje velkými okny, kterými dovnitř proniká dostatek slunečních paprsků. Prosklené plochy navíc stírají hranici mezi interiérem a exteriérem, a tak se propojení domu s přírodou povedlo na jedničku. Vedle prostorného obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelnou se v rekonstruovaném bungalovu nachází ještě ložnice pro děvčata, herna a ložnice rodičů s vlastní koupelnou a šatnou. Nejenže tu tedy vznikl velký prostor pro všechny, ale každý člen domácnosti získal navíc koutek jenom pro sebe.

Přečtěte si také

Vysněný bungalov s překvapivým interiérem

Existují místa a budovy, na které se podíváte a nenapadne vás, že mají jedinečnou historii. Jsou tak moderní a v duchu dnešní doby, že by jim nikdo nepřisuzoval zajímavou minulost. Ale zdání klame.…

Prostorný a vzdušný interiér

Díky otevřeným prostorům a vysokým stropům působí interiér bungalovu neskutečně majestátním dojmem. O efekt celistvosti a návaznosti se zde zase starají podlahy jednotného stylu. Prostornost a vzdušnost tohoto zbrusu nového bydlení je naprostým opakem starého bungalovu. Stísněné a tmavé místnosti vystřídaly pokoje plné prostoru a světla. Celý dům je tak otevřeným prostorem velkorysých rozměrů, jehož krásu umocňují velkolepé výhledy do přírody.

Rekonstrukce bungalovu ze 60. let
Foto: Simon Maxwell

Propojení domu s přírodou

Právě plynulé navázání domu na okolní krajinu patřilo ke stěžejním požadavkům majitelů. Velkou roli tak při tomto počínání na sebe vzala okna. Ta stará a nevyhovující byla v rámci rekonstrukce vyměněna za velká a kvalitní, která nyní i v zimních měsících přinášejí do interiéru dostatek denního světla. Zajímavým designovým prvkem je tak například úzké vysoké okno s výhledem do zahrady. S tím, aby stavba co nejlépe zapadla do okolního terénu, vypomáhá rovněž fasáda ze sibiřského modřínu, který postupem času získá stříbrno-šedou barvu. Na něj příjemně navazují poněkud netradiční výklenky v poschodí v černé barvě.

Barvy a materiály v interiéru

V interiéru na bílém pozadí vystupuje hřejivý odstín dřeva. Paleta barev zahrnuje ještě hnědou, šedou a černou barvu. Prostor zde dostává také decentní starorůžová barva. V jednotlivých místnostech se především na textiliích objevují hravé i romantické motivy. Barvy i materiály jsou laděny s vkusem a umocňují tak výsledný dojem něžného bydlení.

Ze starého bungalovu opomíjeného slunečními paprsky se tak stalo vzdušné a prostorné bydlení, které navíc doplňuje půvabná terasa s e zahradním nábytkem a doplňky v příjemném rustikálním stylu.

Foto: Simon Maxwell
Zdroj: www.sketch-london.co.uk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock