Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Ranč se zahradou na bývalé skládce

Ranč se zahradou na bývalé skládce

V drsné krajině Aspenu v Coloradu, se kterou si střídavě pohrává ostré slunce i silný vítr, najdeme moderně pojatý ranč se zahradou. Ta se otevírá od nádvoří jednopatrové rezidence, kterou uvádí řady vzrostlých osik (angl. – aspen). Napadlo by vás při pohledu na tuto zahradu, že vznikla na skládce?

Oživení opuštěné krajiny

V místě s výhledem na vrcholky kopců dosahujících až 4000 m n. m. nevládla vždy tak pozitivní atmosféra. V průběhu desetiletí tu znehodnocená půda, tlející dřevo, vrakoviště a hromady bio odpadu vytvořily smutnou krajinu bez života. Tahle skládka nedalekého ranče však vzala za své a krajina si mohla vydechnout. Pod taktovkou hlavního designéra Richarda Shawa dostalo opuštěné místo novou šanci. Proměna bývalé skládky na moderní zahradu se přitom odehrála s citem pro okolní krajinu, ekologii i udržitelnost vodního hospodářství. S ohledem na kolísání teplot a těžký sníh bylo třeba zvolit ten správný charakter exteriéru s důrazem na ideální výběr rostlin. Kvůli strukturální nestabilitě půdy bylo také nezbytné začlenění podpovrchových konstrukčních systémů.

Bydlení na ranči

Ranč se nachází ve výšce 2500 m n. m., rezidence v náručí zahrady tak nabízí úchvatné panoramatické výhledy zahrnující agrikulturní krajinu. Topografické změny, ke kterým zde došlo díky skládce, se změkčily a vyhladily do okolního prostředí. Bezproblémové sepětí přírody a architektury dává tomuto místu tu správnou dynamiku. Exteriér je přitom příjemně propojen s interiérem. Může za to především nízký profil rezidence a také vysoká okna sahající od podlahy až ke stropu. Celkově je toto bydlení přitažlivou kombinací moderní a lidové rančerské architektury. Design je jednoduchý a čistý, takže vzniká opravdu útulné místo pro život.

Ranč se zahradou na bývalé skládce

Nádvoří plné osik

Osiky, po kterých je pojmenován i samotný Aspen, vytvářejí příjemný stín nad centrálním nádvořím, srdcem celého místa. To slouží k setkávání přátel a rodiny, přesto si však udržuje pocit intimity i tolik důležitý kontakt s přírodou.

Krása i funkčnost vodních prvků

Ačkoliv bylo zdejší vodní prostředí kvůli skládce značně znehodnoceno, nacházejí se v lokalitě bohaté vodní zdroje, a to včetně zavlažovacího příkopu, který lemuje okraj zemědělské louky. Právě tyto vodní zdroje tak mohly být díky zahradnímu architektovi začleněny do nového designu exteriéru. Voda se tedy v tomto příapdě stala estetickým, ale také ekologickým a funkčním prvkem. To samé platí pro přilehlé jezírko, které ranči se zahradou dodává přirozeně romantickou atmosféru. Voda z něj se ze 75% používá k zavlažování, vytváří ale rovněž domov pro celou řadu migrujících ptáků a dalších živočichů. Co se týče zavlažování, k tomu se používá i dešťová voda, která je zachytávána ze střešních teras a následně vedena k výsadbám. Rostliny jsou přitom vysázeny do jednotlivých zón podle toho, kolik vody potřebují. Celkově tu lze najít hned čtyři rostlinná společenstva: borové a přirozené pastviny, říční nížinné společenství a pěstěné záhony s obvodovou zelení.

Zpátky k přírodě

Ranč se zahradou a jezírkem je příkladným důkazem toho, že i ve znehodnocené lokalitě může vyrůst něco krásného, co příhodně zapadne do okolní krajiny. Snad bude takových počinů čím dál tím více a opuštěná místa bez života pomalu a natrvalo vymizí z mapy.

Štítky: v přírodě
Zdroj: www.asla.org

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock