Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Půvabný rodinný dům v Kryštofově údolí

Půvabný rodinný dům v Kryštofově údolí

Mezi chalupy ze 17. a 18. století se vklínil moderní rodinný dům, který svým charakterem nenarušuje přirozené kouzlo svého okolí. Nachází se těsně nad hranicí památkově chráněného území v Kryštofově údolí a svým pláštěm s pokorou kopíruje zdejší krásný dřevěný kostel pokrytý břidlicí.

Dům respektující přírodu i historickou zástavbu

To, že se dům budoucích majitelů měl nacházet mezi historickými objekty a na dosah památkově chráněného území, se stalo výzvou pro architekta Petra Venclovského. Věděl, že do horské oblasti Kryštofova údolí nemůže nechat postavit jen tak ledajakou stavbu. Dům měl přitom nejen respektovat původní historickou zástavbu a okolní přírodu, ale na přání majitelů se musel podřídit i dalším nezbytným požadavkům. Zatímco majitel domu si tak přál, aby architekt dbal především na otevřený prostor a vnitřní komfort domu, majitelka vedle obytné funkce nového domova toužila také po tom, aby v něm vzniklo místo pro malířský ateliér. Architekt ve výsledku přání obou manželů splnil a zároveň dostál požadavkům, které si nárokovala příroda i původní zástavba.

Dům otevřený do zahrady

Nově vzniklý dům, který směrem do ulice působí vcelku nenápadně, předvádí svou originalitu až při pohledu ze zahrady. A tak si ti, co právě kráčí po ulici, mohou prohlédnout vcelku jednoduchou jednopodlažní chalupu se sedlovou střechou, břidlicovým obložením a menšími okny, zatímco majitelům tohoto domu a jejich hostům se ze zahrady nabízí docela jiná podívaná. Před očima se jim totiž otevírá třípatrový dům s velkorysým prosklením. Tahle dvojí tvář domu mohla vzniknout díky tomu, že došlo k posazení nadzemní části na betonový suterén, který byl ze tří stran obsypán a otevřen pouze směrem do zahrady. Dům tak svým modernějším pojetím nenarušuje charakter domů lemujících ulici, a to nejlepší si schovává jen pro své majitele a jejich hosty.

Půvabný rodinný dům v Kryštofově údolí
Foto: Aleš Jungmann

Vysoce komfortní bydlení s malířským ateliérem

Ačkoliv byl tento dům zasazen mezi chalupy a typické domy starší více než dvě století, s přehledem nabízí svým obyvatelům komfort odpovídající požadavkům moderního bydlení. V rodinném domě se tak vedle velkého vzdušného bytu pro rodiče nachází také menší byt pro prarodiče, ale i bazén, sauna, strojovna a příslušný počet koupelen. Na rozdíl od požadovaného malířského ateliéru zde našla své místo také dvojgaráž. Pro účely malířského ateliéru byla nakonec na pozemku postavena zcela samostatná stavba připomínající dřevěnou stodolu. Jako plášť této lehké dřevostavby byla použita prkna napuštěná dřevním dehtem.

Místnosti rodinného domu

Do domu se vchází od hlavní cesty. Schodiště v centrální části jej rozděluje na dvě části. Na pravé straně se tak nachází srdce domova, které vzniklo spojením obývacího pokoje, kuchyně a jídelny. Obývací pokoj přitom poskytuje výhled na galerii v patře. Nalevo našel své místo menší obývací pokoj s kuchyňkou. Nechybí zde ani posuvnými příčkami oddělená ložnice a také prostorná koupelna. Ložnice a koupelna se nacházejí rovněž v nejvyšším patře domu. Tyto místnosti doprovází ještě pracovna, komora a strojovna vzduchotechniky.

Půvabný rodinný dům v Kryštofově údolí
Foto: Aleš Jungmann

Dům s nádechem tradice a kouzlem přírody

Plán architekta pojmout dům s citlivostí k tradici i přírodě je patrný z exteriéru i interiéru. Důraz na světlé barvy, dřevo a romantizující prvky dělá z tohoto domu opravdový domov. Prosklené skříně s nádechem starých časů, klasické obrazy, historizující křeslo s podnožkou či krejčovská panna, to všechno dodává interiéru domu nebývalou eleganci a šmrnc. Jeho vymalování nabílo a zařízení směsicí starého nábytku posiluje genia loci a pomáhá tak vytvořit jednoduše krásné místo, které má styl. A které plynule pokračuje vstupem na terasu přístupnou z hlavních obytných místností. Velká obytná terasa dům propojuje se zahradou. Ta je lemována živým plotem z habru, zatímco příjezdovou cestu ze zatravňovací plochy už pohltila tráva a kolem dokola se nad pozemkem sbíhají krásné husté lesy. K dokonalé atmosféře nechybí ani jezírko ukryté v zahradě, ve kterém se odráží působivý obraz domu.

V klidném prostředí horské oblasti Kryštofova údolí tak spatřil světlo světa dům, jenž splňuje požadavky na moderní bydlení, ale který také skýtá kouzelné útočiště uprostřed ničím nerušené přírody. Respektuje odkaz našich předků a nesnaží se za každou cenu zaujmout. Je zkrátka pokorný a plný inspirace.

Foto: Aleš Jungmann
Zdroj: www.venclovskyarchitekti.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock