Bydlení Přidáno: 27. 6. 2019

Proměnili starou venkovskou usedlost

Proč stavět novostavbu, když můžeme zrekonstruovat stávající objekt? Přesně tuto otázku si položila rodina, která vlastnila starou venkovskou usedlost na okraji vesnice v jižních Čechách. Zrekonstruovaná budova zajišťuje komfortní bydlení pro moderně žijící rodinu, avšak neztrácí nic na své původní kráse.

Proč stavět novostavbu, když můžeme zrekonstruovat stávající objekt? Přesně tuto otázku si položila rodina, která vlastnila starou venkovskou usedlost na okraji vesnice v jižních Čechách. Zrekonstruovaná budova zajišťuje komfortní bydlení pro moderně žijící rodinu, avšak neztrácí nic na své původní kráse.

Pozemek pokrývalo hned několik původních budov

Pozemek, na němž dům stojí, tvoří vícero budov. A to původní chalupa, stodola a několik menších užitkových staveb ze dřeva. Avšak právě stodola s jedním z dřevěných stavení byla předurčena k rekonstrukci, po níž by bylo v objektu možno bydlet. Dům měl nabízet všechny vymoženosti dnešního světa, avšak stále si měl zachovat původní kouzlo.

Dostatek světla je samozřejmostí

Stodola byla zrekonstruována tak, aby vznikl domov plný světla. Je zde dostatek prostoru jak pro setkávání s rodinou i přáteli, tak i soukromé místečko pro každého z členů rodiny. Stodola si zachovala staré obvodové zdivo, ale i původní tvar. Stodola byla doplněna o zastřešenou terasu a závětří. Do interiéru se dostává velké množství přirozeného denního světla skrze dvě větší skleněné plochy, které byly zasazeny do obvodového pláště domu. Tyto dvě prosklené plochy lze však velmi snadno „skrýt“. A to s pomocí přidaných dřevěných posuvných okenic.

Proč stavět novostavbu, když můžeme zrekonstruovat stávající objekt? Přesně tuto otázku si položila rodina, která vlastnila starou venkovskou usedlost na okraji vesnice v jižních Čechách. Zrekonstruovaná budova zajišťuje komfortní bydlení pro moderně žijící rodinu, avšak neztrácí nic na své původní kráse.

Stodola se dvěma patry

Co se týče samotného interiéru stodoly, přízemí slouží jako prostor pro společenské vyžití rodiny. Najdeme zde velký otevřený pokoj, v němž se skrývá kuchyně, jídelna a obývací pokoj, kde jako optické rozdělení prostoru působí dominantní schodiště černé barvy. Mimo jiné se zde nachází také koupelna a sauna.

Patro domu slouží k soukromému vyžití členů rodiny. Nachází se zde šest ložnic a dvě koupelny. O dostatek světla v tomto prostoru se starají střešní okna a vikýře. Celý interiér se nese v duchu romantiky a historie místa, která na nás dýchá v každé místnosti tohoto domu. Interiér ve venkovském stylu se nese v barevném schématu dominující bílé barvy, která je doplněna šedou barvou a dřevem. Díky této kombinaci celý prostor působí velmi útulně.

Nechybí ani letní kuchyně

Součástí rekonstrukce bylo i odstranění jedné z menších dřevěných staveb a nahrazením novou stavbou, která však připomíná původní objekt. Aby se dosáhlo stejného vzhledu jako u stodoly, bylo dřevo napuštěno tmavým olejem. Přízemí tohoto objektu slouží jako letní kuchyně s jídelnou, kde se může rodina setkávat za hezkého letního počasí se svými přáteli. 

Zdroj:  www.newhow.archi
Další články: