Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Proměna rozestavěného domu

Proměna rozestavěného domu

V dalším díle oblíbeného pořadu Jak se staví sen – extra, který můžete zhlédnout už v pondělí večer na Primě, budete svědky nebývale něžné proměny. Designéři Martina Pištěláková a Jan Bek pomohou sympatické rodině vykouzlit z rozestavěného domu opravdový domov. A po dnech plných šedi se pokusí do životů všech přinést i trochu toho světla.

Vzácné štěstí i smutná náhoda

Když se dva najdou a zamilují se do sebe, je to štěstí. Ne vždy je ale takové prvopočáteční štěstí zárukou šťastného života. V případě seznámení Radky a Lukáše se totiž jedná o vcelku smutnou náhodu. Začněme ale od začátku… Radce ani Lukášovi se předchozí vztah nevydařil. Zatímco on zůstal bezdětný, Radka se stala maminkou Matýska. Zatímco ona pracovala jako zdravotní sestra, Lukáš jako záchranář. Když se v práci potkali a zamilovali se do sebe, začali plni lásky a nadšení plánovat společnou budoucnost. Vypadalo to, že k ní mají velice dobře nakročeno. Radka se i s Matýskem přestěhovala do Lukášova rozestavěného domu a začali jej společně dotvářet ke svému obrazu. Potom Radka otěhotněla a zdálo se, že všechno zkrátka je, jak má být. V té době neměli ani tušení, že zrovna oni dva jsou nositeli vzácného dědičného onemocnění, pro jehož vznik se musí potkat dva lidé s naprosto stejně poškozeným genem. Oba dva mají 25% riziko, že se jim narodí dítě s postižením, což se také bohužel stalo. I když se diagnózu malé Terezky dozvěděli až nedávno, už od jejího narození jim bylo jasné, že něco není v pořádku. Terezka trpí pontocerebelární hypoplazií 2. stupně a její prognóza není právě růžová. Smutnou náhodou je i to, že jejich rodina je zřejmě jedinou v České republice, kterou toto dědičné onemocnění v současné době postihlo.

Maminka-hrdinka

Terezka je sice nemocná, to však na mateřské lásce nic neubírá. Jen jsou s ní spjaté i časté obavy, starosti a vyčerpání. Terezku jim totiž nikdo jiný nechce hlídat, jelikož se jí zkrátka bojí. Náročnou péčí o Terezku je vlastně postižena celá rodina a Radka se bojí, aby nedošlo i k ohrožení jejího vztahu s Lukášem. Nedostatek času a neustálé psychické a fyzické vyčerpání už přece jen stálo za rozpadem celé řady vztahů… Radka s Lukášem si pro sebe od narození dcery jen těžko hledají volnou chvilku, nemají dokonce ani společnou postel. Všechno, co do té doby fungovalo, se zkrátka smrsklo na péči o Terezku. Té se Radka snaží věnovat veškerý volný čas, zatímco Lukáš pracuje v práci i na domě. Tomuto neuspokojivému stavu vztahu, života i bydlení chtěl učinit zadost anonymní dobrodinec, který tuto rodinu, do pořadu Jak se staví sen – extra přihlásil.

Proměna rozestavěného domu

Dosavadní bydlení s absencí soukromí

Rozestavěná nemovitost, kterou si profesionálové vezmou do parády, je vlastně jen hrubá stavba. Přestože má dvě patra, bydlí se jen ve dvou místnostech. Zatímco Radka s Terezkou tráví čas v obývacím pokoji, ze kterého se stala zároveň ložnice i rehabilitační místnost, Lukáš s Matýskem spí v pokoji na palandě. Všichni se sice scházejí v původním obývacím pokoji, ale problémem je, že Terezka v něm pak nemá klid. Vadí jí zvuk televize i šramot kuchyňského nádobí. Nejde ale jenom o Terezku, která by potřebovala klidný a pěkný dětský pokoj. Koutek jen pro sebe by tady potřeboval každý. V horním patře přitom bylo v plánu udělat dva dětské pokoje, ložnici a koupelnu s toaletou. Zatím však zůstává pouze u plánů, i když Lukáš na domě spolu se svým bývalým tchánem pracují o sto šest. Rodiče by tak rádi dětem dopřáli krásné a praktické dětské pokojíčky, dokud jsou ještě dětmi, a ne až se jim na ně podaří našetřit z výplaty. V domě by tak své místo měl najít dětský pokoj pro Matýska, ve kterém bude klid na učení, a také pokoj pro Terezku, v němž si s ní maminka bez rušení zacvičí. A v rámci proměny by snad mohl vzniknout také pokoj, ve kterém, když to čas dovolí, by Radka mohla trávit volné chvilky s Lukášem.

Přečtěte si také

Jak se staví sen 2019 – 9. díl

V dnešní proměně se pod taktovkou designérů Martiny Pištělákové a Jana Beka podíváme na to, jak může ve starém panelovém bytě vzniknout zbrusu nová kuchyně, koupelna a toaleta. A navíc budeme i…

Z rozestavěného domu krásné a praktické bydlení

Úkolem designérů Martiny Pištělákové a Jana Beka bylo navázat na práci Lukáše, kterému prý v domě prošla rukama každá cihla. S výstavbou horního patra už začal, teď bylo třeba jeho práci dokončit. I když se v tomto případě neměnili dispozice domu, proměna byla co do celkového objemu stavebních prací velmi náročná. Designérské duo pokračuje v popisu proměny stávajícího bydlení slovy: „Jednalo se o téměř celé patro, tedy spoustu metrů elektriky, podlah a povrchů. Snažili jsme se tedy hlavně rozumně rozvrhnout síly tak, abychom byli schopni proměnu stihnout. Problémem původního stavu bylo to, že se jednalo o staveniště, a my z něho měli udělat domov. Při návrhu jsme museli pamatovat na potřeby malé Terezky, která bude odkázána na vozík, domu přizpůsobit i rozvržení nábytku a tak dále.“

Proměna rozestavěného domu

Něžný styl bydlení ve světlých tónech

Co se týče stylu nového bydlení, navázali designéři na ten, který byl patrný z vybavení spodního patra domu. Zvolili tak například dveře s obdobnou profilací jako ve spodním patře. Celkově se při této proměně bydlení šlo cestou jistoty, nikoliv experimentů. Patro tak prozářily a prohřály světlé tóny barev v kombinaci s dřevodekorem, který imituje přírodní vzhled dubového dřeva. „U nábytku jsme se zaměřili především na dětský pokoj Terezky, kde nám hodně pomohla specializovaná firma na dětský nábytek. Zdi jsme polepili nálepkami, které budou stimulovat její vnímání prostoru,“ vysvětlují designéři.

Ve výsledku se tak z rozestavěného domu stal opravdový domov s interiérem v čistých liniích a něžných barvách. Všichni navíc získali koutek jenom pro sebe a naději, že život bude zase o něco veselejší.

Štítky: jak se staví sen

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock