Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Proměna garsonky, kde záleželo na každém centimetru

Proměna garsonky, kde záleželo na každém centimetru

Není moc mladých lidí, kteří by si jako své startovací bydlení mohli dovolit dům nebo velký byt. Proto je zcela běžné, že si jako první bydlení pořizují garsonky a malé byty. V tomto případě jde o byt s rozlohou 22 m2. Po rekonstrukci s omezeným rozpočtem vznikl minimalistický byt, který je funkční a z úložných prostor se snadno stane jídelna, obývací pokoj nebo ložnice.

Malé byty jsou na rekonstrukce velmi náročné, protože se musí naplánovat každý centimetr. Jde především o funkčnost a potřeby majitele bytu. Čím méně je prostoru k dispozici, tím šikovnější řešení musí přijít. Rekonstrukce garsonky v Trnavě je důkazem, že i na malém prostoru můžete plnohodnotně a kvalitně bydlet. Díky chytrým řešením vznikl praktický a multifunkční prostor, který kombinuje pohodlí, efektivní řešení pro práci i odpočinek. To bylo i hlavním přáním majitele bytu. Chtěl důmyslně řešený byt, který bude dočasným bydlením pro jednu nebo dvě osoby. Autor proměny Viliam Turaz se toho zhostil opravdu skvěle. Vytvořil funkční, minimalistický prostor, který měníte otevřením či vysunutím vestavěného nábytku. Pokoj tak získá funkci obývacího pokoje, jídelny nebo ložnice. Jak budete chtít.

Místo pro všechno

V malých bytech je důležité najít místo pro všechny aktivity, které chceme doma dělat, ale také co nejvíce věcí schovat. Je nutné se zamyslet opravdu nad každým detailem. Řešit paradoxy jako velikost postele s ohledem na umístění mikrovlnné trouby a podobně. U takto komplikovaných řešení je veškerá příprava dokumentů a podkladů časově náročnější, než potom samotná realizace. V tomto případě řešila stavební část rekonstrukce především podlahy, stropy a nové rozvody. Zbytek stěn zabral funkční nábytek.

Proměna garsonky, kde záleželo na každém centimetru

Malý rozpočet

Rozpočet na celou rekonstrukci bytu byl 15 000 €, což je v přepočtu při současném kurzu 409 500 Kč. Cena byla stanovena i pro veškerý nábytek a spotřebiče. Nakonec se výsledek do rozpočtu skutečně vešel. Autor projektu vsadil na surové a přírodní materiály, které nejsou složité na údržbu. Podlaha je z nivelačního potěru, který je natřen barvou na beton. Aby byl interiér harmonický, stejná barva je i na stropě a stěnách. Povrchy se tak nyní velmi snadno udržují a navíc korespondují s moderním minimalistickým stylem.

Přečtěte si také

Modrá barva v interiéru

Modrá barva spolu s jejími odstíny patří mezi naše nejoblíbenější barvy, nejen co se týče oblékání, ale hlavně i jejího využití v interiérech. Není se čemu divit. Modrá je barvou vody, nebe, ale i…

Všechno schovat

Aby byl malý byt alespoň opticky trochu větší, je potřeba většinu věcí schovat do skříní. Prostor je více otevřený, dýchá a nepůsobí stísněně. Všechny skříně v obytné části jsou vyrobeny z dubové dýhy a stěna, která vypadá jako z betonu, je vyrobena z cementotřískových desek Cetris. I v ní je dostatek úložných prostor. Některé police zůstaly otevřené a jsou natřené černou barvou. Proto ani černá zabudovaná televize nepůsobí ve stěně jako pěst na oko. Aby interiér nepůsobil fádně, je osvěžen tyrkysovou barvou na kuchyňské lince a jako krásný detail po vyklopení jídelního stolku.

Z obývacího pokoje se po vyklopení desky za sedačkou stane malá pracovna s počítačovým stolkem a tiskárnou. Skříně jsou tak prostorné, že se celá rozkládací pohovka dá také do skříně schovat. V kuchyňské části to vypadá, že chybí lednice a mikrovlnná trouba, ale opět jsou šikovně schované. Stejně jako toaleta. Ta je chovaná v koutě za dveřmi, které jsou vlastně zrcadlem, takže po zavření je prostor opět minimalistický.

Zdroj: www.minimalic.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock