Bydlení Přidáno: 23. 4. 2019

Proměna 100 let starého domu

Zanedbaný dům v centru Rožnova pod Radhoštěm dostal novou šanci. Majitele, který kolem něj chodíval, naprosto okouzlil, a tak se jej rozhodl koupit a dodat mu novou vizáž. Toužil ale po zachování původních prvků, ve shodě s autorem projektu tak nakonec vznikl dům spojující staré i nové časy.

Zanedbaný dům v centru Rožnova pod Radhoštěm dostal novou šanci. Majitele, který kolem něj chodíval, naprosto okouzlil, a tak se jej rozhodl koupit a dodat mu novou vizáž. Toužil ale po zachování původních prvků, ve shodě s autorem projektu tak nakonec vznikl dům spojující staré i nové časy.

Zapomenutý skvost

Sto let starý opuštěný dům v Čechově ulici vyrostl kdysi pod rukama dvojice významných místních stavitelů, kteří stojí i za dalšími asi šesti domy okolní zástavby. Tato částečně podsklepená stavba z tradičního zdiva s jedním podlažím sice není památkově chráněna, ale stojí na pomezí ochranné zóny kostela. I přes svůj zanedbaný vzhled si stoletý dům zachoval přitažlivé kouzlo. Architekt Karel Janča totiž přesvědčil klienta, aby byla vedle sebe postavena historie a současnost stavby.

Rekonstrukce s citem

Rekonstrukce proběhla s ohledem na původní charakter budovy. Jejím cílem bylo vytvořit dvě nezávislé bytové jednotky, ideálně s vlastním vstupem, zázemím a možností jejich přímého propojení. Na základě stavebního programu bylo třeba počítat i s přístavbou. Vzniknout tak mělo moderní a chytré bydlení se zachovanými historickými prvky. Prolnutí starých a nových časů se tedy ve výsledku prolíná v celkovém vzhledu domu, a to především díky vhodně zvoleným stavebním materiálům. Směrem do ulice tak objekt zůstal téměř nezměněn. I přes silné zateplení obvodové obálky byly zachovány původní proporce, hloubka osazení oken, jejich členění a hrázdění. Na historický původ domu nadále odkazují úchvatné ozdobné vlysy s florálním motivem táhnoucí se pod dřevěnými obklady.

Zanedbaný dům v centru Rožnova pod Radhoštěm dostal novou šanci. Majitele, který kolem něj chodíval, naprosto okouzlil, a tak se jej rozhodl koupit a dodat mu novou vizáž. Toužil ale po zachování původních prvků, ve shodě s autorem projektu tak nakonec vznikl dům spojující staré i nové časy.

Chytře řešený dům

Nová část domu je skryta před zraky kolemjdoucích. Na místo do ulice směřuje do zahrady, takže svým vysoce moderním vzhledem nenarušuje styl původní zrekonstruované stavby. Nachází se zde technický blok z pohledového betonu a také přístavba obytné části bytu na úrovni prvního nadzemního podlaží. Její ozdobou je především střešní částečně krytá terasa s krbem a místem pro odpočinek i malou zahrádkou. Chytré řešení zde zastupuje bondová větraná fasáda a hliníková okna, tedy kvalitní prvky nenáročné na údržbu. Nově přistavěná obytná část je přitom realizována z keramických bloků, zatímco technická část z monolitického betonu s vnitřním zateplením. K objektu se navíc podařilo zakomponovat dva samostatné vstupy na pozemek a vlastní vstupy pro každou bytovou jednotku. Dům získal i moderní oplocení, prakticky a pěkně na pohled působí také zpevněné plochy z žulových odseků v rastru z řezaných žulových bloků.

Návštěva interiéru

Interiér domu je přizpůsoben současným standardům bydlení. Při jeho návštěvě zaujmou především pohledové betony stropů v přístavbě, v podkroví pak velkoformátová keramická dlažba a obklady, obklad velkoformátovou dýhovanou překližkou, podsvícené prvky onyxu v koupelně a osvětlení RGB programovatelnými LED svítidly s volbou chromoterapeutického účinku. Dům je navíc vybaven centrálním elektronickým řídicím systémem. Díky převaze bílé barvy působí interiér domu světlým a vzdušným dojmem, dřevěné prvky zase celek prohřívají. Vybavení je estetické a praktické, hlavní roli zde hraje minimalismus. Z převážně konzervativního tónu vystupuje pouze koupelna.

Zanedbaný dům v centru Rožnova pod Radhoštěm dostal novou šanci. Majitele, který kolem něj chodíval, naprosto okouzlil, a tak se jej rozhodl koupit a dodat mu novou vizáž. Toužil ale po zachování původních prvků, ve shodě s autorem projektu tak nakonec vznikl dům spojující staré i nové časy.

Moderní zahrada

Zahrada, která lemuje zejména část kolem přístavby, je pojata v moderním duchu. Souvislou plochu trávníku esteticky rozrušují pestrobarevné záhony. Nechybí tu ani stromy poskytující tolik důležitý stín i soukromí. Ze zpola zastřešené terasy se tedy nabízí příjemný výhled plný inspirace…

Díky trpělivosti, snaze a touze po uchování historického odkazu tak v srdci Rožnova pod Radhoštěm ožil dům, nad kterým se už pomalu stahovala mračna. Přestože dostal novou vizáž, svůj kouzelný charakter si střeží dodnes.

Zdroj:  www.arch-janca.cz
Další články: