Bydlení Přidáno: 8. 1. 2019

Přízemní dům v symbióze s okolím

Tento elegantní na pohled přízemní dům stojící ve vilové zástavbě západně od centra středně velké obce ve středním Posázaví se může pyšnit tím, že stojí v naprosto klidné lokalitě, kde se zahrady jednotlivých domů navzájem prolínají s okolní přírodou a celému místu tak dodávají naprosto neopomenutelnou atmosféru, kde je radost bydlet.

Tento elegantní na pohled přízemní dům stojící ve vilové zástavbě západně od centra středně velké obce ve středním Posázaví se může pyšnit tím, že stojí v naprosto klidné lokalitě, kde se zahrady jednotlivých domů navzájem prolínají s okolní přírodou a celému místu tak dodávají naprosto neopomenutelnou atmosféru, kde je radost bydlet.

Stavba ve svahu se stala výhodou

Pozemek, na němž tento dům stojí, se svažuje směrem k řece Sázavě, což není na první pohled ideální podmínka ke stavbě. Avšak architekti Štěpán Valouch a Jiří Opočenský ze studia ov-a se úkolu nezalekli a svažitost pozemku využili ke svému prospěchu. Navrhli dvojpodlažní dům, který na první dojem vypadá jako přízemní vilka.

Přízemí domu slouží k odpočinku

Ve spodním patře domu se nachází klidné vnitřní atrium, kde jsou umístěny ložnice s francouzskými okny, která směřují do dvora. Vzhledem k tomu, že jsou zde situovány soukromé prostory obyvatel domu, je jisté, že se sem každý uchýlí ve chvíli, kdy chce být sám. Nespornou výhodou je spojení těchto prostorů s exteriérem. Směrem do atria je přikloněna i prosklená stěna bazénu, kdy je celý prostor uzavřen servisním traktem se vstupem do domu, skladovými prostory a místem na parkování.

Tento elegantní na pohled přízemní dům stojící ve vilové zástavbě západně od centra středně velké obce ve středním Posázaví se může pyšnit tím, že stojí v naprosto klidné lokalitě, kde se zahrady jednotlivých domů navzájem prolínají s okolní přírodou a celému místu tak dodávají naprosto neopomenutelnou atmosféru, kde je radost bydlet.

Bílá fasáda i prosklená stěna v patře

Ze strany zahrady se můžeme pokochat zářivě bílou stěnou bez oken, která se vine kolem celé spodní úrovně stavby jako stuha. Ta se v patře lomí a stává se z ní navazující střecha spolu se štítovými zdmi domu, jehož plocha se skládá ze společenských prostor, kde je kuchyně i obývací pokoj. Díky velkým oknům, která jsou takřka přes celé stěny, se do domu dostává velké množství přirozeného denního světla. Zároveň jde i o způsob, jak spojit interiér s exteriérem.

Prosklená stěna domu je obrácena směrem k ulici, soukromí obyvatel ale není omezeno žádným způsobem, a to právě díky svahu. Vzhledem k jednoduchosti stavby a čistým liniím dům respektuje své okolí – nenajdeme zde žádné výrazně rušivé prvky, dům se navíc dokonale začleňuje mezi okolní vegetaci.

Zdroj:  www.ov-a.cz
Další články: