Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Přízemní byt ve staré bytovce

Přízemní byt ve staré bytovce

Minimální zásah do dispozice, přesto přesvědčivý výsledek. Výsledkem rekonstrukce bytu v přízemí bytového domu je funkční interiér. Otevření bytu do exteriéru kvalitativně přiblížilo bydlení v širším centru Bratislavy životu v rodinném domě.

Malý bytový dům v blízkosti bratislavské kalvárie postavil v druhé polovině 50. letech pro své zaměstnance Státní ústav dopravního projektování. Jeho skladba je jednoduchá, šest identických třípokojových bytů je uspořádaných zrcadlově ve třech podlažích s malou garsonkou a mezonetovým bytem v podkroví.

Citlivá rekonstrukce

Navenek utilitární hmota bytového domu však v sobě ukrývá velkorysé a vzdušné obytné prostory, které s přibývající lety získali svou jedinečnou atmosféru. Cílem rekonstrukce přízemního bytu, nebo spíše jen jeho "faceliftu", nebylo maximálně účelné využití jeho celé podlažní plochy, ale adaptace existujícího funkčního provozu do nové výtvarné a architektonické podoby. Tím vznikla dispozice, v níž není striktně oddělená denní a noční zóna. Dva samostatné pokoje v severovýchodní a jihozápadní části křižuje prostor kuchyně, vstupní haly a obytné místnosti.

Přízemní byt ve staré bytovce
Foto: What architects

Přízemní byty v městském centru oproti ostatním trpí většinou slabší světelností. V lokalitě, kde se vedle menších obytných celcích se zahradami nacházejí převážně rodinné a vilové domy, návrh reflektuje okolní prostředí: všechny okenní otvory se snížily téměř na úroveň dveří a spolu s vybudováním teras přístupných z kuchyně, obývací místnosti a ložnice v kombinaci s výsadbou okolní zeleně se tak uprostřed bytu vytvořila atmosféra rodinného domu. Nová podoba přízemního bytu tak rozvíjí potenciál jeho původního architektonického řešení, přičemž umocňuje jeho prostorovou kvalitu. Byt / dům v sobě spojuje rodinné bydlení s životem v městském centru.

Přečtěte si také

Modrá barva v interiéru

Modrá barva spolu s jejími odstíny patří mezi naše nejoblíbenější barvy, nejen co se týče oblékání, ale hlavně i jejího využití v interiérech. Není se čemu divit. Modrá je barvou vody, nebe, ale i…

Přízemní byt v Bratislavě autorského týmu Tomáš Kristek, Laura Pastoreková a Ondrej Kurek získal Cenu v kategorii Interiér CE.ZA.AR 2018

"Přízemní byt v blízkosti bratislavské Kalvárie je přestavba, která respektuje polohu, historii stavby, lokalitu, funkci i rozpočet, přičemž si zachovává svou autentičnost. Byt přiznáním betonového trámového stropu a protipožárních - akustických - desek získal nejen charakter loftového bytu, ale zvýšila se i jeho světlá výška. Zachovány a citlivě zrepasované původní dveře byly doplněny nadsvětlíky.

Přízemní byt ve staré bytovce
Foto: What architects

Propojení dětské a obytné místnosti otvorem v příčce připomíná prostor pro bar nebo loutkové divadlo, i když byl primárně koncipován jako přirozené prosvětlení místnosti. Do interiéru byl umístěn i nový bukový železniční pražec, vyrobený za účelem interiérového prvku, který odkazuje na původní bytovku pro pracovníky železnic a slouží jako schod. Tento byt ukázal, že přízemí městského bytu má své výhody, otevřenost vůči exteriéru navozuje sociální rozměr domu, podněcuje výměnu mezi vnitřkem a vnějškem, a vytváří prostor pro nový typ komunikace. Ukázal důležitost emočního propojení tvůrců interiéru s jeho uživateli právě na příkladu, když jsou to titíž lidé, " řekl porotce Palo Macho (výtvarník, Slovensko).

Foto: What architects
Zdroj: www.what.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock