Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Přístavba rodinného domu v Kojetíně

To, že spokojení klienti se rádi vracejí, může potvrdit Kamil Mrva ze studia Kamil Mrva Architects. Po úspěšné rekonstrukci stodoly v moravskoslezském Kojetíně se na něj obrátil tentýž klient s přáním, zda by ke stávající přestavěné stodole navrhl přístavbu, která by vyhovovala nárokům na bydlení rozrůstající se rodiny. Architekt se do realizace představ svého klienta vrhl stejně jako předtím s invencí sobě vlastní, ale zároveň s respektem k dané lokalitě.

To, že spokojení klienti se rádi vracejí, může potvrdit Kamil Mrva ze studia Kamil Mrva Architects. Po úspěšné rekonstrukci stodoly v moravskoslezském Kojetíně se na něj obrátil tentýž klient s přáním, zda by ke stávající přestavěné stodole navrhl přístavbu, která by vyhovovala nárokům na bydlení rozrůstající se rodiny. Architekt se do realizace představ svého klienta vrhl stejně jako předtím s invencí sobě vlastní, ale zároveň s respektem k dané lokalitě.

Přístavba domu důmyslně vsazená do terénu

Architekt Kamil Mrva se stodolu z 19. století přestavěnou na komfortní bydlení se soukromým ateliérem rozhodl doplnit o přízemní betonovou přístavbu, jež vcelku nenápadně vystupuje ze svažitého terénu. Nebrání tak ve výhledech a ani zbytečně nenarušuje všudypřítomnou přírodu. Svým charakterem navíc příjemně koresponduje s rázem zrekonstruované stodoly. Výhodou této přízemní přístavby mimo jiné, že tvar jejího půdorysu kopíruje svah přiléhající k pozemku. O odlehčení betonové přístavby se stará vzdušný přístřešek, který vzniká v místě oddělení stavby od svahu. Ten také vymezuje hranici mezi centrálním prostorem a příjezdovou cestou.

V propojení s přírodou

O co největší propojení přístavby s okolní přírodou se postaraly také použité stavební materiály, které architekt podobně jako u svého předchozího kojetínského projektu uplatnil v jejich přirozené podstatě. Svou přirozenou podobu tak přiznává například pohledový beton, který na sebe vzal funkci hlavního konstrukčního materiálu, či kamenná stěna integrovaná do prostoru přístřešku. Plynulý přechod mezi novostavbou a terénem pak zajišťuje krásná i ryze praktická zelená střecha. Celý objekt se do zahrady otevírá pomocí velkých oken, které zjemňují dojem z betonových stěn.

To, že spokojení klienti se rádi vracejí, může potvrdit Kamil Mrva ze studia Kamil Mrva Architects. Po úspěšné rekonstrukci stodoly v moravskoslezském Kojetíně se na něj obrátil tentýž klient s přáním, zda by ke stávající přestavěné stodole navrhl přístavbu, která by vyhovovala nárokům na bydlení rozrůstající se rodiny. Architekt se do realizace představ svého klienta vrhl stejně jako předtím s invencí sobě vlastní, ale zároveň s respektem k dané lokalitě.
Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

Kvalitní současná architektura

Přízemní betonová přístavba navázala na zrekonstruovanou stodolu jak použitím přírodních materiálů, tak jednoduchostí tvarů. Přirozeně vrostla do krajiny, aniž by na sebe jakkoli strhávala pozornost. V moravskoslezském Kojetíně vznikl obytný komplex respektující charakter lokality, a stal se tak příhodnou ukázkou kvalitní současné architektury.

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast
Zdroj: www.mrva.net

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

RD u Kuřimi

Celková rekonstrukce bytu 3+1

Zahradní kuchyně Praha

Byt Praha Biskupcova

Malý loft ve velkém stylu

Rekonstrukce horské chaty

Sledujte nás

Nejčtenější články

Přineste si jaro domů

Aranka – romantický minidomek šetrný k přírodě

Dům na kopci s úžasným výhledem

Dům se stodolou na Vysočině

Naprosto okouzlující chata v přírodě

Rodinný dům se starou stodolou a vzrostlou lípou