Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Přineste si kousek přírody domů

Přineste si kousek přírody domů

Čím dál více z nás se v poslední době zabývá o něco ekologičtějším způsobem života. Třídíme odpad, sázíme novou zeleň, jíme ekologicky. Tento způsob života můžeme začlenit i do našich interiérů v podobě malého mini lesíku, který nebude zabírat větší plochu než je jedna skleněná nádoba.

Pojem les v nádobě pro nás může znít poměrně abstraktně, ale i tak je možné si jej vytvořit a také ho nadále udržovat. A co víc, není to vůbec nic složitého, takovýto malý kousek přírody si zvládne s trochou pomoci vytvořit i malé dítě. Jediné, co musíte po vytvoření tohoto ekosystému udělat - je to, abyste si ho postavili na nějaké místo, kam dopadá sluneční záření. Ačkoliv si takovéto věci můžeme přímo zakoupit, není nic lepšího, než si je udělat sami doma. Proto vám přínáším malý návod, jak na to.

Budeme potřebovat:

  • Sklenici s uzávěrem
  • Písek nebo jinou jemnou podestýlku
  • Aktivní uhlí
  • Univerzální půdní směs vhodnou k pěstování rostlin
  • Mech
  • Nekvetoucí rostliny (například kapradiny, břečťan, ale i malé stromečky)

A jak si mini ekosystém udělat?

Jako první si musíme připravit odvodnění. A to ve formě šterku či písku ve vrstvě zhruba 4 cm. Poté vložíme uhlí, které bude mít za úkol filtrování vody. Poté přisypeme půdu, do které dáme naše rostliny, které jsme si připravili. Mezi rostliny samotné nezapomeneme naklást i vrstvu mechu. Mezi jednotlivými kroky mírně zavlažujeme, poté to nebude potřeba, les bude mít svůj vlastní život jako ten skutečný. Pokud v sobě máte kreativního ducha, můžete les dozdobit malými kamínky nebo kousky kůry od stromu. Nakonec zavlažte rostliny rozprašovačem s vodou a zavřete.

Pokud se v době jednoho až dvou týdnů od výroby na stěnách nádoby začně srážet vodní pára, znamená to, že je vše tak, jak má být. Pokud tam nebude nic, přidejte trochu vody a čekejte dalších několik dní. Jestliže bude páry moc, staší nádobu na pár hodin otevřít. Tak a tímto je vás vlastní kousek přírody hotov!

Zdroj: DoodleBirdie

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock