Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Přeměna staré chalupy na trvalé bydlení

Přeměna staré chalupy na trvalé bydlení

Mnozí majitelé chalup dnes uvažují nad jejich využitým jako trvalé bydlení. To samozřejmě obvykle vyžaduje rekonstrukci a investice. Už na pohled příjemná chalupa u Blaníku představuje splněný sen investora. Bílý klasický domek se sedlovou střechou a kamenným zdí, stojící kousek od rybníka získal po rekonstrukci několik moderních prvků, avšak ty nepůsobí rušivě, právě naopak. Jednoduše - chalupa, po které touží nejeden z nás.

Přístavba k domu, přes kterou se vchází

Architekt tuto část navrhl jako moderní konstrukci obdélníkového půdorysu s dřevěnou fasádou. Tak chalupa získala chybějící a vždy praktickou část na odkládání bot, kabátů, tašek a také se zde nachází nově vybudované hygienické zázemí. Nová část je materiálově odlišná - dřevěný laťkový obklad kontrastuje s bílou omítkou starší části domu. Samozřejmě, změnilo se toho na domě podstatně více, ale pojďme pěkně po pořádku.

Přeměna staré chalupy

Luděk Rýzner, architekt z ateliéru OK PLAN ARCHITECTS při projektování rekonstrukce vycházel ze zadání investora, jehož představou bylo upravit stávající venkovskou chalupu z první poloviny dvacátého století na plně funkční rodinný dům. Dům má dvě podlaží - přízemí a podkroví a je částečně podsklepený.

Přeměna staré chalupy na trvalé bydlení

"Základní myšlenkou bylo vrátit existující objekt do původní podoby s novou přístavbou vstupu. Cihelné zdivo domu bylo v rámci rekonstrukce podřezala a byla vytvořena nová hydroizolace, stěny byly ošetřeny kontaktním zateplovacím systémem. Podkroví je nově vybudované, včetně keramické střešní krytiny. Na prvním podlaží a částečně i v podkroví jsme použili repliky dřevěných špaletových oken. Nové otvory v domě jsou vyplněny hliníkovým systémem s trojitým zasklením. Podlahy jsou z vrstvených dubových parket, stejný materiál jsme zvolili také pro dveře, obklady stěn a stropů a pro nábytek, "vysvětluje autor projektu Luděk Rýzner.

Oplocení přidává na atmosféře domu

Součástí rekonstrukce byl i nástupní prostor domu s novým vjezdem, ploten, i nové venkovní schodiště z dubových pražců. Působivý gabionové plot, který obklopuje dům je na některých místech originální stavěn do oblouku. Za domem, v soukromé části zahrady se nachází prostor pro relax rodiny a její návštěvníky. Najdete zde nejen vydlážděný prostor k posezení, ale i vířivku, či klasickou studnu - víkendová idylka jak se patří.

Přeměna staré chalupy na trvalé bydlení

Neméně působivý je interiér

Bíle vymalované stěny, na některých místech surový beton a světlý nábytek v kombinaci se dřevem vytvářejí pocit harmonie a přirozenosti, čistoty a světla. V přízemí najdete kuchyň, obývací prostor, s krbem, jídelním stolem, z něhož přes velké prosklení vidět do zahrady a můžete vyjít přímo na vydlážděný prostor terasy.

V přízemí se nachází také ložnice majitelů domu, jejíž součástí je samostatná koupelna, v níž dostal prostor surový beton v kombinaci se dřevem a hranatými geometrickými tvary. Druhá koupelna je v podkroví a je specifická samostatně stojící vanou s velmi stylovou stojánkovou baterií. Obsahuje i sprchový kout. V podkroví se také nachází pracovna a dětská herna s vikýřem namísto střešního okna.

Autor: OK PLAN ARCHITECTS | Luděk Rýzner
Lokalita: Střední Čechy
Spoluautor: Ing.arch. František Čekal

Zdroj: www.okplan.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock