Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Praktické tipy pro malou předsíň

Praktické tipy pro malou předsíň

Předsíň je vstupní vizitkou našeho bytu či domu. Vítáme zde návštěvy a je to první místnost, kterou vidíme po příchodu ze zaměstnání. Proto je třeba, aby na nás vůně domova dýchla už z předsíně, kterou je škoda zanedbávat, i kdyby byla sebemenší. Jak si krásně a prakticky zařídit malou předsíň? O tom se dočtete v našem článku.

V předsíni menších rozměrů je zapotřebí více přemýšlet nad jejím uspořádáním. Prostor takové předsíně by měl být maximálně využit tak, aby nadále zůstal vzdušný. Pokud tedy patříte mezi majitele malé předsíně, vyvarujte se skladování nadbytečného oblečení, bot a zavazadel, ale i dekorací. Ideální bude, když do předsíně umístíte dostatečně velkou skříň, ve které budete mít výhradně sezónní oblečení spolu s doplňky. Také některé z věšáků by měly zůstat volné pro případné návštěvy. Důležité zkrátka je nechat prostor předsíně volně dýchat a nezahltit jej nadbytkem věcí, které vlastně v daném období vůbec nepotřebujete. Jen tak může být i malá předsíň krásná a praktická zároveň.

Nábytek do malé předsíně

V předsíni menších rozměrů by rozhodně neměla chybět prostorná skříň pro sezónní oblečení, botník a věšák. Co se týče šatní skříně, ideální je ta vestavěná, která předsíni dokáže dodat nejen prakticky řešené úložné prostory, ale i jemné linie. Sezónní zboží můžete uskladnit také do sestavy úzkých skříněk, které lze umístit na stěnu pod strop. Takové skříňky prostor nezatíží a dovolí mu volně dýchat. Mezi současné trendy nejen v malých předsíních rovněž patří nábytek vyrobený na míru, který do posledního centimetru využije výšku i šířku místnosti. Pokud máte v předsíni místo i na nějaké to posezení, které usnadní obouvání, vsaďte na designovou židli, stoličku či lavici. Nejen návštěvám tím jistě uděláte radost.

Praktické tipy pro malou předsíň

Zrcadlo v malé předsíni

V předsíni i těch nejmenších rozměrů samozřejmě nemůže chybět zrcadlo. Zkontrolujeme v něm svůj vzhled před odchodem z bytu či domu, zrcadlo ale také příjemně dozdobí prostor vstupní místnosti. A má ještě řadu dalších pozitivních vlastností, kterých je třeba využít právě v malé předsíni. Zrcadlo totiž dokáže prostor opticky zvětšit, prosvětlit a oživit. Nezabere přitom vcelku žádné místo. Při výběru zrcadla můžete zvolit buď úzké zrcadlo, které pověsíte na stěnu, anebo zrcadlo zabudované do dveří šatní skříně. Pokud chcete jít s módou interiérového designu, dejte přednost zrcadlové stěně po celé délce předsíně, která místnost úctyhodně zvětší. Pokud se rozhodnete, že zrcadlo bude mít ve vaší předsíni hlavní slovo, upusťte od závěsných dekorací. Zbytečně by prostor utlumily a opticky zmenšily.

Osvětlení do předsíně

Velkou roli hraje v malé předsíni také osvětlení. Pokud jej zvolíte správně, získáte dalšího pomocníka k přirozeně krásnému prosvětlení a optickému zvětšení prostoru. Zapomeňte tedy na všelijaké stojací a stolní lampy či závěsné lustry. Ty by vzdušnosti malé předsíně nepomohly. Vsaďte naopak na bodová světla zabudovaná na stropě či kolem podlahy. Vypadají moderně a předsíň pěkně prosvětlí. Při výběru vhodného osvětlení do menší předsíně pamatujte na to, že by mělo být v prvé řadě funkční, tedy takové, aby umožňovalo snadné obouvání a oblékání. Správné osvětlení do předsíně má také vytvářet příjemnou atmosféru a hrát roli významného dekorativního prvku.

Přečtěte si také

Originální proměna zahrad a teras na dokonalá místa pro relaxaci

Nevíte jak na to, svěřte se textilnímu studiu Aesthetic, kde pod vedením architektů, vzniká originální textilní design, podpořený dlouholetými zkušenostmi. Architektonické a designérské studio…

Vhodná podlaha

O optické zvětšení předsíně se může postarat i vhodně zvolená podlaha. Ideální v tomto případě je použít v předsíni stejnou podlahovou krytinu jako v celém bytě. Prostory se tak propojí a zvětší. V tomto případě přijdou vhod zejména neutrální barvy jako je bílá, krémová či šedá. Pamatujte však na to, že typ podlahové krytiny musí být vzhledem k namáhavosti podlahy v předsíni dostatečně odolný. Jestliže se vám líbí spíše měkčí materiály podlahových krytin, doplňte je vysoce kvalitní rohožkou. Vámi zvolená podlaha by přitom měla být dobře kombinovatelná s nábytkem a výmalbou stěn.

Praktické tipy pro malou předsíň

Hra s barvami

I ta nejmenší předsíň se dá opticky zvětšit pomocí vhodných barev. Vzhledem k tomu, že v předsíni často chybí okno, nemají v ní místo tmavé barvy. Vhodnou volbou však nejsou ani barvy příliš syté a křiklavé, které v tak malé místnosti působí příliš agresivně. Nejlepším řešením jsou neutrální, světlé barvy s teplým podtónem. Malé předsíni tak jistě bude slušet béžová, lila, světle zelenkavá či světle modrá barva. Hitem posledních let je rovněž světle kávová či jemné odstíny zemitých barev. Provzdušněného a moderního vzhledu přitom docílíte tak, že vybranou barvou vymalujete pouze jednu nebo dvě stěny. Na místo barevné výmalby můžete vsadit i na tapetování. V případě malé předsíně se doporučují tapety ve světlých barvách a s jemnými vzory. Tapety by v ideálním případě měly zdobit jen jednu stěnu.

Ať už se pro zkrášlení vaší malé předsíně rozhodnete jakkoliv, přejeme vám, ať se výsledek podaří. A ať se ze šedi pracovního dne vracíte do krásné i praktické předsíně, která vás nabije energií a připraví na chvíle plné zaslouženého odpočinku.

Zdroj: www.bydlo.cz/predsin-chodba

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock