Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Víte, na co si dát pozor při nákupu vánočního stromku?

Víte, na co si dát pozor při nákupu vánočního stromku?

Zajímali jste se někdy o historii vánočních stromků? Ta kupodivu do dějin slovanů ani lidových tradic nesahá. Traduje se, že vánoční stromek objevil již v 15. století Martin Luther při noční procházce, při které se noční obloha leskla mezi stromy. To jej inspirovalo k tomu, aby si stromek usekl a doma ho ozdobil svíčkami připomínající noční oblohu. Až v 17. století se však vánoční stromek rozšířil do Evropy mezi šlechtu a poté mezi obyčejný lid.

Dnes vánoční stromeček nechybí v žádné domácnosti a každý se snaží vybrat ten nejlepší. Poradíme vám, na co si dát pozor při jeho koupi a jak s ním zacházet doma, aby vám vydržel co nejdéle.

Jaký druh stromečku vybrat?

Po mnoho let byl a v mnohých domácnostech stále je klasikou smrček, na trhu tedy naleznete smrk ztepilý nebo pichlavý. Oba dva druhy jsou krásné, bohužel však mají velkou nevýhodu. Smrk je proslulý svým jehličím, které opadá dřív, než byste čekali.

Alternativou jsou borovice, u kterých se nemusíte obávat toho, že by jehličí opadalo. Borovice černá či lesní vám krásně provoní dům a vypadají stále čerstvé a svěží. Pokud nejste nároční a nevyžadujete větve hustě poseté jehličím, borovice je ideální volbou.

Velkým trendem se stala jedle dánská nebo kavkazská, která se vyznačuje svou bohatou korunou a pravidelným tvarem. Kdo sní o vánočním stromku jako z amerických filmů, volte jednoznačně jedličku.

Na co si dát při nákupu pozor?

Na nic nečekejte!

Vánoční stromky jsou káceny téměř všechny současně, takže jakmile se objeví první prodej, neváhejte a začněte pátrat po tom pravém. Je možné, že při pozdějším nákupu na vás zbudou pouze ty přebrané.

Pozor na velikost!

Při výběru stromku myslete i na to, kam jej umístíte. Vyvarujte se míst, která jsou blízko různých zdrojů tepla (radiátory, krby, televize apod.). Také doporučujeme změřit prostor, kam hodláte svůj vánoční stromek dát. Metr si vezměte sebou i do obchodu, abyste vybraný stromek mohli poměřit i tam.

Žádná síť

Vánoční stromek nekupujte už zabalený. Nikdy nevíte, jaké překvapení vás čeká, když jej přivezete domů - větve mohou být polámané, jehličí opadané a tvar nevyhovující.

Proveďte několik testů, které vám napoví o čerstvosti stromku

Vezměte větev do dlaně, sevřete ji a projeďte přes ni od začátku až do konce. Pokud na zem spadne pár kousků jehličí, je to v pořádku. Jestliže vám však v ruce zůstane pěkná hromádka, tento stromek neberte.
Jehličí z vybraného stromku v ruce rozdrťte a poté zkontrolujte jeho vůni. Jestli aroma stromku dostatečně necítíte, hledejte dál.
Celý stromek zvedněte a dvakrát s ním klepněte o zem. Spadlo ze stromku vnější jehličí? Je to známka toho, že stromek mezi ty čerstvé zrovna nepatří. Jehličí, které opadne z vnitřní části, je normální.
Barva jehličí u čerstvého stromku je výrazná, tmavá, ne vybledlá a světlá.

Víte, na co si dát pozor při nákupu vánočního stromku?

Teď už jen stačí si nechat kmen stromku ořezat a celý stromek zabalit do sítě.

 

Co dělat s vánočním stromkem doma?

Po příchodu domů je nezbytné odříznutí konce kmene, tím se otevřou jeho "žíly", které jsou pro přívod vody do větví důležité. Koupili jste stromek v předstihu? Je nutné jej umístit do chladného místa, doporučená teplota je 13-14 stupňů Celsia.

Pokud vám to prostory umožní, umístěte stromek do kbelíku s vodou nebo stojanu a sundejte z něj přepravní síť. Stromek potřebuje volně dýchat a hýbat se.

Nejdůležitější je napájení vodou. Proto zvažte stojany, které v sobě mají misku na vodu. Vánoční stromek denně spotřebuje až 2 litry vody, v závislosti na místě, kde je postaven. Pokud vodu nedostane nebo voda v misce vyschne, objeví se smola, která zamezí přísunu vlhkosti a stromek začne rychleji usychat.

Pozor taky na změnu teploty - z chladna do tepla. Stromek může dostat teplotní šok, nechte jej aklimatizovat klidně i 24 hodin před plánovaným zdobením.

Na trhu jsou k sehnání i různé výživy do vody, pokud ale váš stromek dostává neustále čerstvou vodu, není těchto výživ potřeba.

A co se stromkem po Vánocích?

Máte na výběr z několika možností. Větve stromku ořežte a dejte je do kompostu. Zbylý kmen nařežte na menší části a zatopte jím v kamnech. Kdo nemá tuto možnost, celý stromek můžete umístit k popelnicím, kde pravidelně probíhá jejich svoz. V žádném případě, ale stromky nebalte do plastů, sáčků a jiných materiálů, pouze je volně položte. Další možností je taky odvést stromek na sběrný dvůr, kde si s ním už poradí.

Věříme, že náš článek vám byl inspirací a při výběru vánočního stromku se budete řídit alespoň několika zmiňovanými pravidly. Přejeme vám krásné a pohodové Vánoce.

Štítky: advent vánoce

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock