Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Povedená rekonstrukce stodoly v Brisbane

Povedená rekonstrukce stodoly v Brisbane

V třetím největším městě Austrálie, v Brisbane, získala druhou šanci citlivě zrekonstruovaná stodola. Ukrytá mezi stromy na první pohled zaujme otevřenými prostory plnými slunce a přírodních materiálů.

Projektování rekonstrukce stodoly se stalo výzvou pro architektonické duo ve složení Paul Uhlmann & David Currie ze studia Paul Uhlmann Architects. Ti se na krásném rovinatém pozemku obklopeném vzrostlými stromy pustili do rekonstrukce stodoly, která si i se svou moderní tváří zachovala řadu tradičních prvků. Dominují v ní velké prosklené plochy přivádějící do prostoru dostatek denního světla, přírodní materiály a čistý minimalismus přinášející do interiéru jen to podstatné. Stěžejním prvkem, kterému bylo celé bydlení podřízeno, jsou úchvatné výhledy do přírody. Pomocí velkých oken tak hranice mezi exteriérem a interiérem opticky splývá.

Stodola jako útočiště

Stodola v Brisbane se šikmou kovovou střechou vznikla jako útočiště pro městský pár s dětmi. Díky plynulému navázání interiéru na exteriér tu děti mohou pobíhat, jak se jim zlíbí. Pro jejich kamarády je navíc uzpůsobeno i bydlení v patře. To ozvláštňují přirozeně krásné světlíky, které umožňují pozorovat putování mraků po obloze nebo hvězdy, které září, jakmile se setmí. Vedle děti si zde ale na své přijdou také rodiče, pro které je stodola učiněnou oázou klidu. Její přízemí se zcela otevírá do zahrady a umožňuje tak všem rázem se ocitnout v neskutečně krásné australské přírodě. Na tu odkazuje rovněž tvrdé australské dřevo, které je v interiéru i exteriéru v hojné míře využito.  Umocňuje venkovský nádech stodoly, a ačkoliv je pojata v moderním duchu, zachovává její respekt k tradici.

Povedená rekonstrukce stodoly v Brisbane
Foto: Andy Macpherson Studio

Bydlení s důrazem na detail

Tato venkovská stodola v sobě nezapře jisté majestátní prvky. K těm patří zejména stropy a okna, které evokují prostředí katedrál. Dodávají stodole svébytný charakter, originální vzhled a jistou dávku noblesy. Ta se nezapře ani ve vybavení stodoly. Sametově hebké textilie, vysoce komfortní nábytek, hravé vzory, promyšlené detaily, přírodní odstíny barev, důraz na prostor, vzdušnost a minimalismus – to všechno ve své symbióze vytváří neuvěřitelně útulné bydlení umocněné překrásnými výhledy do krajiny. Důraz na detail je patrný například u zajímavých lustrů, které opět odkazují na rustikální styl v interiéru.

Stodola je tak nejen příjemným útočištěm pro děti i dospělé před šedí všedních dnů strávených ve městě, ale i ztělesněním lásky k přírodě a jejím darům.

Foto: Andy Macpherson Studio
Zdroj: www.pua.com.au

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock