Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Podzimní změny v hypotékách – zaměřeno na mládí

Podzimní změny v hypotékách – zaměřeno na mládí

Jste mladí, nebaví vás platit nájem a chcete bydlet konečně ve svém? Chcete už konečně bydlet ve svém? Přečtěte si aktuální článek, jaké změny se chystají na podzim v hypotékách.

To by se za mě stát nemohlo

Bohužel tato otravná hláška více než dokonale vystihuje, že ti dříve narození měli o poznání lepší přístup k hypotékám než dnešní mladá generace. Předně mohli si šáhnout na 100 %, a světe div se, i na 120 % hypotéky. To je dneska čistá, krystalická utopie. Díky otcovské starostlivosti táty guvernéra si dnešní mladí mohou půjčit standardně hypotéku do výše 80 % odhadu a se skřípěním zubů i 90 %, ale za dosti vysoký úrok.

To ale bohužel není všechno. Jelikož ČNB sleduje především naše blaho, tak se může stát, že projde-li novela zákona o ČNB, od podzimu budou hypotéky pro mladé ještě hůře dostupné. Bude za to moci především pravidlo omezující výši hypotéky ve vztahu k vašemu příjmu. Tak například zde může být pravidlo, že banky mohou půjčovat do 40 % čistého měsíčního příjmu.

 

Jak je to dnes?

I když vezmeme v potaz nesmysl ohledně 80 %, resp. 90 % hypoték, pak máte pořád relativně vysokou svobodu ohledně výše hypotéky, jež je ohraničena v podstatě jen vaším příjmem.

 

Nejlepší je příklad

Když bychom vzali mladého člověka (slečnu, nebo pána, to je jedno), ve věku 28 let, s příjmem 25 000 Kč čistého měsíčně, bez dalších závazků, pak by si mohl(a) půjčit 4 000 000 Kč.   

Při takto vysoké hypotéce na 30 let, s 5letým fixem a úrokem 1,79 % p. a., by činila splátka 15 149 Kč. To je samozřejmě hodně, ale ve srovnání s nájem to zase tak hrozně nevypadá, nebo ano?

K tomu by bylo potřeba říci, že by tento mladý člověk musel disponovat buďto vlastními zdroji ve výši 1 000 000 Kč, nebo by mu museli hodní rodičové zastavit svůj byt, nebo dům, aby mohl získat 80 % hypotéku.

 

Jak to bude od podzimu

I když předchozí případ může vzbudit úsměv jisté je, že díky novele zákona o ČNB bude tak trochu jedno kolik máte naspořeno, nebo jestli tatík dá k dispozici vilu na Barrandově. Zmíněná novela by mohla nastavit pravidlo, že banky by mohly poskytovat hypotéku nejen do určité výše odhadu, ale navíc do určité výše příjmu.

Příklady táhnou

V praxi by to znamenalo, že v případě 40 % omezení by klient dosáhl na hypotéku ve výši 2 640 400 Kč, protože právě této odpovídá měsíční splátka ve výši 10 000 Kč, tedy 40 % z příjmu klienta. To je rozdíl co? 

 

Dočkej času jako husa klasu

Říkaly s oblibou naše babičky a my jsme si mysleli svoje. No, ale nakonec se ukáže, že měly pravdu. Nejen že takový klient bude muset čekat až mu zvýší příjem, tak aby si mohl koupit byt, nebo dům, který chce, ale také bude muset vedle toho dospořovat, aby měl výše uvedených 20 %, v horším případě jen 10 % odhadu.

Mě by ovšem zajímalo, jak to ti mladí lidé budou zvládat, když budou nejspíš bydlet v nájmu, kde budou platit za byt minimálně právě těch 25 %, ne-li polovinu svého příjmu. Má smysl taková regulace?   

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock