Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak se snáší podlahové vytápění s různými typy krytin?

Jak se snáší podlahové vytápění s různými typy krytin?

Při stavbě či rekonstrukci našich domovů je podlaha tématem, které vyžaduje nespočet diskuzí. O to více, pokud máte zájem o podlahové topení, které se snese jen s určitými typy podlahových krytin. Které to jsou?

Podlahové topení aneb co udělat jako první

Jistě nám dáte za pravdu, že není nic nepříjemnějšího po ránu než studená podlaha. Dost na tom, že chladno může být venku. Doma bychom se měli cítit příjemně. Nejen proto je důležité, aby se v našich domovech udržovala stálá teplota, v níž se budeme cítit komfortně. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je například podlahové topení.

Možná si říkáte, že jde o zbytečnost, kterou si koupí ti, kteří nevědí, co s penězi. Jestliže však budete ochotní jednou investovat, budete spokojení. Oproti klasickému topení je totiž u toho podlahového teplo rozloženo po celém pokoji, ne jen u obyčejného radiátoru, který u sebe zdržuje nejvíce tepla. Nemluvě o tom, že podlahové topení stačí nastavit na menší stupeň vytápění, než u klasického topení, což snižuje celkové náklady na vytápění jako takové.

Ještě před tím, než se podíváte na nabídky podlah u různých prodejců, byste si měli ujasnit kritéria, která by podlahová krytina měla splňovat. Kromě vzhledu, kdy se rozhodujeme podle vlastního vkusu a toho, zda krytina působí teplým či chladným dojmem, jde i o to, jakou zátěž bude podlaha muset snášet. V každém bytě či domě je místo, kde podlaha není namáhána téměř vůbec (ložnice či dětský pokoj). A pak ta, která jsou zatěžována často a hodně – typicky kuchyně, koupelna a chodba.

Tepelný odpor a jeho vliv na podlahové topení

Každý typ podlahy má jistý tepelný odpor. Ten ovlivňuje teplotu topného média v topných trubkách. Čím větší odpor podlahová krytina má, tím je potřebná vyšší provozní teplota podlahového topení. Pokud tedy máte podlahu, jejíž tepelný odpor je vyšší, o to déle se bude podlaha vyhřívat. Stoupne tak vaše energetická spotřeba tepla, a samozřejmě i náklady na vytápění. Tepelný odpor závisí na tloušťce podlahové krytiny a na tepelné vodivosti. Proto si vždy před koupí podlahy a podlahového topení zjistěte, zda je podlahová krytina vhodná.

Výhody podlahového vytápění:

  • Je vhodné to všech místností
  • Jeho instalace je snadná
  • Můžeme jej nastavit v každém pokoji tak, jak potřebujeme
  • Můžeme jej kombinovat s jiným typem vytápění
Jak se snáší podlahové vytápění s různými typy krytin?

Keramická podlaha

Keramická dlažba se hodí všude tam, kde je podlaha namáhána nejvíc. Dále pak do míst, kde je vyšší úroveň vlhkosti. Například koupelna nebo kuchyň. Ačkoliv z dlažby nezískáme zrovna teplý dojem, je její údržba naprosto jednoduchá a snese i vysokou zátěž. Pokud chcete dlažbu použít v kombinaci s podlahovým topením, neváhejte. Jde o naprosto funkční kombinaci. Jedinou nevýhodu vidíme v tom, že tento typ podlahy neumí akumulovat teplo tak moc, jak to umí jiné materiály. Proto je ideální mít dlažbu tam, kde máte třeba i krbová kamna.

Dobrou službu udělá i marmoleum, které se svým tepelným odporem podobá dlažbě. Stejně je tomu i u lepených vinylových podlah a PVC – lidově lino.

Dřevěná podlaha

Dřevo patří k nejčastěji používaným materiálům na tvorbu podlah. A není divu. Teplo se v něm dobře akumuluje, takže ucítíte, jak podlaha hřeje i několik hodin poté, co přestanete topit. S tím souvisí i to, že dřevo vyvolává pocit teplého domova a pohodlí. Nevýhoda tohoto materiálu spočívá ve špatné kombinovatelnosti s jiným typem podlahové krytiny. Pokud chcete dřevo kombinovat například s keramickou dlažbou, může nastat problém v tom, že každý typ krytiny potřebuje jiný způsob vytápění. Dřevěné podlahy je třeba vytápět pomalu a pozvolna. Díky tomu dosáhnete na provozní teplotu později, což znamená vyšší spotřebu energií. Na druhou stranu v sobě dřevo udrží teplotu déle než dlažba.

Jak se snáší podlahové vytápění s různými typy krytin?

Vzhledem k tomu, že dřevo patří mezi přírodní materiály, znamená to, že je schopno odevzdávat či přijímat vlhkost ze svého okolí. Jinými slovy můžeme také říci, že dřevo bobtná nebo sesychá. Jak moc dřevěný dílec změní své rozměry záleží přirozeně na jeho délce a šířce. Zatímco v délce je změna minimální, v šířce se střední hodnota odhaduje na 0,25 % při změně vlhkosti o 1 %. U dřevěných podlah si můžete vybírat z parket, palubek, ale i oblíbené plovoucí podlahy.

Korková podlaha

Korkové podlahy jsou v současnosti také velmi oblíbené. Velkou výhodou korku je jeho vyšší odolnost a pružnost. Je ideální pro použití do dětských pokojů, kdy si děti po pádu na zem tolik neublíží. Dalším místem, kde je vhodné jeho použití, je ložnice. Korek se naopak nehodí do míst, kde je podlaha zatěžována nejvíce – tedy do kuchyně či předsíně. Korek se moc nesnese ani s vlhkostí, proto jej neumisťujte do koupelen.  Pokud chcete používat korkovou podlahu v kombinaci s podlahovým vytápěním, nesmíte si jej vybírat v příliš silné vrstvě, protože jde o dobrý izolant.

A čemu se raději vyhnout?

Podlahové vytápění je naprosto nevhodné tam, kde máte položený koberec s filcem, který zde funguje jako izolant, dále pak koberec s vysokým chlupem. Jestliže koberec chcete, neměl by být tlustší než 10 mm. K tomu, aby byl více vodivý, je ideální, když jej přilepíte. Další podlaha, která vám pokoj moc neprohřeje, je ta z dubového masivu.

Co s údržbou?

Náročnost na údržbu podlahy závisí na tom, jaký materiál si zvolíte. Na trhu můžeme najít jak podlahy jednoduché na údržbu, tak i ty náročnější. K náročnějším patří například dřevěná podlaha. Při výběru podlahy se vždy ptejte na jednotlivé parametry, které podlaha má. Dále myslete na to, že je třeba, abyste ji byli schopni udržovat delší dobu, nejen ze začátku. Velkou roli při náročnosti údržby hraje i povrchová úprava materiálu. Zvolíte si olejovou úpravu, po které bude moct podlaha dýchat a oprava kousku poškozené podlahy bude snadnější, nebo si vyberete úpravu s lakem, který krytinu uzavře, díky čemuž bude oprava náročnější.

Štítky: podlahy vytápění

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock