Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Podkrovní byt v Bratislavě

Podkrovní byt v Bratislavě

Moderní a osobitý interiér ukrývá byt v nadstavbě prvorepublikového domu v srdci Slovenska. Nejenže disponuje přitažlivě zařízenými prostorami, ale nabízí i nádherný výhled na Bratislavský hrad. Tohoto výhledu a praktické polohy v centru využil architekt Martin Fleischmann, pod jehož taktovkou vznikl na střeše historického domu působivý mezonet.

Byt v nadstavbě

Interiér podkrovního bytu zaujímá plochu 125 m2, k níž ještě přiléhá plocha balkónu. Nadstavba je s ohledem na své historické prostředí velice citlivá a pomáhá jí i fakt, že se stala součástí vnitřního dvorního křídla. Nenarušuje tedy charakter ulice, jejíž architektonický výraz se začal formovat zhruba před sto lety. O to více kontrastní je nadčasový styl interiéru, který kráčí s moderní dobou a technickými výdobytky.

Minimalistický interiér

Charakteristickými rysy tohoto podkrovního bytu je transparentnost a minimalismus. Interiér je naprosto otevřeným celkem, čemuž napomáhají i velkoplošná okna otevírající se do okolní městské krajiny. Prostor si nepotrpí na výrazné bariéry, a tak plyne volně v horizontálním i vertikálním směru. Optické hranice jsou tedy mezi jednotlivými funkčními částmi, ale také mezi interiérem a exteriérem naprosto minimalizovány. V minimalistickém duchu je voleno také vybavení interiéru a především volba bytových doplňků. Na rozdíl od výzdoby zde totiž vede funkčnost. Díky minimu zařízení tak mohou o to více vyniknout jednotlivé kusy nábytku a jejich provedení.

Podkrovní byt v Bratislavě

Moderní bydlení

Celý interiér působí neskutečně nadčasově, stylově a prakticky. Rozdělen je na několik funkčních zón. Hned za zádveřím se tak nachází obývací kout a kuchyně, jejíž vybavení se ukrývá za plnými dvířky na stěně. Nechybí tu ani moderní kuchyňský ostrůvek, na který plynule navazuje prostor určený ke stolování. Podobně jako v dalších zónách je i tady kladen důraz na tzv. vznášející se prvky, ke kterým patří černá policová sestava na servis či zrcadlová digestoř. To všechno opticky prodlužuje prostor a navíc mu dodává velkou dávku originality. Pokud jde o sílu charakteru, pozadu nezůstává ani obývací pokoj, který však opět ctí minimalistický styl. Na první pohled však zaujme zavěšené litinové těleso krbu a vysoce komfortní sedací souprava. To všechno pak příjemně doplňují výhledy do okolní krajiny, díky kterým celý interiér získává na útulnosti i světelném komfortu. Originální pojetí pak nezapřou ani místnosti určené k odpočinku a k očistě. Velice zajímavým vybavením bytu je přitom relaxační kout doplněný o černý policový bar.

Neutrální barvy a dřevo

Interiéru podkrovního bytu vévodí bílá, šedá a černá barva. Ty pak zjemňují dřevěné prvky a obklady stěn. Právě akcenty černé barvy jsou v celém bytě silným tématem. O tom je možné se přesvědčit například při pohledu na svítidla, vypínače nebo na míru vyrobené ocelové prvky. Akcenty černé barvy doplněné o bílou a šedou si tento byt může dovolit především z toho důvodu, že do něj díky velkým oknům proniká dostatek světla. Interiér tak nepůsobí pochmurným, ale naopak svěžím dojmem.

Bydlení je sice velice moderní, ale také útulné. A nouze tu není ani o romantiku. Ta se dostavuje spolu s příchodem večera, kdy se okna rozzáří podmanivými výhledy na nasvícená panoramata historického centra.

Zdroj: Martin Fleischmann, foto: Tomáš Manina

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock