Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Podkrovní bydlení jako stvořené pro městský život

Podkrovní bydlení jako stvořené pro městský život

Podkrovní byt pro čtyřčlennou rodinu s otevřeným prostorem na celou výšku. Přiznaný krov je a prezentován na neutrálním bílém pozadí nových konstrukcí. Nad vstupem do bytu byla vytvořena střešní terasa s výhledem na město.

Na začátku byl rohový bytový dům z roku 1931 s členitým půdorysem a ostrým úhlem v nároží. V něm centrální schodiště nepravidelného tvaru s trojúhelníkovým zrcadlem a prosvětlením přes dvorní fasádu. Malometrážní byty posunuté o půl podlaží vytápěny lokálními tělesy na zemní plyn (kamínka). Cihlové zdi, dřevěné trámové stropy, lokální nahrazeny železobetonovými. Nad tím vším, nevyužitá půda ve dvou úrovních, zakrytá sedlovou střechou.

Předmětem řešení byla půda na šestém nadzemním podlaží. Vzhledem ke způsobu vytápění náležel každému bytu v objektu vlastní komínový průduch. Z tohoto důvodu musely všechny komínové průduchy zůstat plně funkční. Do schodišťového zrcadla bylo potřeba vložit nový osobní výtah. Aby se minimalizoval zásah do uliční fasády, bylo přípustné osazení vikýřů jen ze strany dvora. Z prostoru centrálního schodiště bylo nutné vytvořit servisní přístup k nadstřešní části komínů.

Podkrovní bydlení jako stvořené pro městský život
Foto: Stanislav Kukučka

Podkrovní byt se střešní terasou

Kostrou bytu je chodba půdorysného tvaru Z, vedená podél komínů. Na ni jsou napojeny všechny ostatní prostory. Tvar půdy a poloha vstupu si vyžádaly umístění hlavního obytného prostoru do vzdálenější části podkroví. Tím došlo k netypickému umístění noční zóny při vstupu do bytu. Pokoj pro dvě děti je navržena tak, aby bylo možné její dodatečné předělení vestavěnou nábytkovou sestavou s dveřmi. Hygienické zázemí a technická místnost (pod schody) se dostaly do centra dispozice. Při zalomení chodby je umístěna ložnice rodičů a malá pracovna s možností ubytování hostů. Hlavní obytný prostor na konci chodby je otevřen na plnou šířku půdorysu. V návaznosti na kuchyňskou část je umístěna malá spíž.

Část šikmé střechy nad vstupem do bytu byla nahrazena střešní terasou přístupnou mlýnské schody z chodby. Vložení mezistropu v části dětského pokoje umožnilo vytvořit pro střešní terasu malý sklad.

Otevření prostorů na plnou výšku krovu a dostatek světla dodalo bytu vzdušnost a pocitově eliminuje zmenšení objemu šikminami. Přiznaný krov dává interiéru svébytný podkrovní charakter. Je jeho dominantou a jednotícím prvkem. Bílá barva stěn a bílá epoxidová podlaha v denní zóně záměrně podporuje dominanci krovu. Dřevěná podlaha v ložnicích přináší prostorem komornější charakter. V duchu přesvědčení, že barvu do prostoru přinese jeho uživatel, byla zvolena jednoduchá barevné schéma v kombinaci s přirozeným vzezřením použitých materiálů.

Foto: Stanislav Kukučka
Zdroj: www.kuzel.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock