Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Po rekonstrukci vznikla moderní stodola obložená cedrem

Po obrovských zemětřeseních byl původní dům totálně zdevastovaný. I tak dostal druhou šanci a nové majitele, kteří mu vdechli život ve stylu moderní  stodoly.

Po obrovských zemětřeseních byl původní dům totálně zdevastovaný. I tak dostal druhou šanci a nové majitele, kteří mu vdechli život ve stylu moderní stodoly.

V roce 2010/2011 zasáhlo město Christchurch na Novém Zélandu obrovské zemětřesení a většina budov byla úplně zdevastovaná. Historické město má své kořeny v zemědělství, a tak byl i nový dům navržen jako typicky anglický dům se sedlovou střechou. Dům se skládá ze čtyř vzájemně propojených budov, které vytvářejí sérii teras a nádvoří mezi jednotlivými částmi domu. Každý ze čtyř pavilonů je propojen skleněnými galeriemi s plochými střechami, které umožňují vstup velkého množství světla a výhledy na nádvoří. Na spojení s venkovními prostory se hodně dbalo, proto u hlavní terasy lze celou prosklenou stěnu vedoucí do chodby otevřít, stejně jako ložnici za dřevěnými posuvnými dveřmi. Z terasy se tak během chvíle stává skutečný venkovní obývací pokoj.

Dvojitá výška stropu

Použité materiály musely být lehké, aby v případě dalšího zemětřesení nepředstavovaly bezpečnostní rizika. Budovy jsou obloženy cedrem a ponechány v přírodním stavu. Na některých místech jsou prkna uspořádána vodorovně, aby se zdůraznily konkrétní prvky, jako jsou dveře, ale jinde je uspořádání svislé. Také uvnitř, v přechodových částech, se objevují stejná cedrová prkna ve svislé poloze, což má odkazovat na vnější fasádu čtyř bytů. Toto řešení také zdůrazňuje rozdělení vnitřních prostor. Tento dům, který je svisle lemován cedrovým dřevem, má velmi moderní a přívětivý interiér. Paleta materiálů byla vyhrazena na přírodní cedr, dub a betonové podlahy, které propůjčovaly prostorům teplo a stálost. Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní je vybaven dvojitou výškou štítového stropu, což vytváří pocit objemu a světla.

Po obrovských zemětřeseních byl původní dům totálně zdevastovaný. I tak dostal druhou šanci a nové majitele, kteří mu vdechli život ve stylu moderní  stodoly.

Moderní i útulné bydlení

Architekt chtěl, aby tato nemovitost byla městským pojetím typického anglického statku se sedlovou střechou, takže každé části dal sedlový profil. Jsou uspořádány ve tvaru U a jsou propojeny prosklenou chodbou. Dům je plný všech druhů současných moderních prvků uvnitř i venku. Stávající velké posuvné dveře umožňující snadný přístup do venkovního obývacího prostoru, udržovaná zahrada, rustikální obývací pokoj, i ložnice dávají domu na útulnosti. Díky otevřeným prostorům a posuvným proskleným dveřím tak všechny jednotlivé budovy těží z bohatého přirozeného světla. Dřevěné obklady přinášejí domů bezkonkurenční pocitové teplo. Okna i arkýře otevírají interiér do venkovního obývacího prostoru, který je také pokryt dřevem.

Zdroj: www.caseornsby.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejlepší projekty

Vila na venkově

Dřevostavba Easy 48

Bungalov ve svahu pro mladou rodinu

byt Dělnická

Barevný interiér

Hravý a útulný domov

Sledujte nás

Nejčtenější články

Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek

Bývalý statek z roku 1850 po kompletní rekonstrukci

Roubenka s moderní přístavbou a bio bazénem

Namísto dřevostavby bydlí ve zrekonstruované sýpce

Okouzlující mezonet ve Švédsku

Originální adventní věnce