Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Pěstování sukulentů – hodně světla, málo vody

Pěstování sukulentů – hodně světla, málo vody

Sukulenty jsou ty pravé rostliny pro všechny, kdo nemají čas nebo vlohy k pěstování tradičních pokojových rostlin. Za naprosto minimální péči vás odmění zajímavými tvary, barevnými květy i exotickou atmosférou.

Nenáročné krásky z dalekých končin

Většina u nás zdomácnělých sukulentů pochází z jižní Afriky, ve které si pouště udržují velmi stabilní polopouštní klima již více než 70 milionů let. V této oblasti jsou zastoupeny především čeledi kosmatcovitých, krasulovitých a pryšcovitých. Nalézají se tu nejen mezi milovníky sukulentů známé rody haworthia, gasteria či aloe. Řada dalších známých druhů těchto nenáročných krásek má svou domovinu pro změnu v prostředí amerických pouští. Patří k nim zejména agáve, echeverie a veletlustolistá pachphyta.

Pěstování sukulentů u vás doma

Vzhledem k tomu, že sukulenty jsou ze svých přirozených domovů zvyklé na 12 hodin slunce denně po většinu roku, je třeba jim dostatek světla zajistit i v jejich novém bydlišti. Ideální tak bude umístit je přímo na okenní parapet nebo do dobře větraného skleníku. Nikoho asi nepřekvapí, že si sukulenty přímo libují v letnění.

Pokud jde o vodu, té sukulenty moc ke zdárnému prospívání nepotřebují. Mnoho těchto rostlin se navíc už ve svém přirozeném prostředí přizpůsobilo suchu hromaděním vody v tkáních. V létě jim tak stačí docela nepatrná zálivka ve večerních hodinách, zatímco od poloviny srpna už se může dávka vody o něco navýšit. V době kolem Dušiček už však zase zalévat téměř přestáváme, a to proto, že je v této době zoufale málo světla.

Pěstování sukulentů – hodně světla, málo vody

Když sukulent prosí o vodu

Sukulenty rozhodně nezalévejte ve chvíli, kdy je v květináči mokrá zemina. Nebojte se, tyto nenáročné květiny si samy o vodu řeknou. A jak to poznáte? Tak, že se jim svěsí listy. Ve chvíli, kdy sukulent doslova prahne po zálivce, začne totiž vysávat své spodní listy, které se důsledkem toho scvrkávají a opadávají.

Přesazování a hnojení sukulentů

Právě v zimě nastává nejvhodnější období pro přesazování sukulentů. Vyberte tedy ty, jejichž zemina je už plně prorostlá kořeny a zvolte jen o něco málo větší květináč. Jinak ale můžete sukulenty přesazovat klidně v průběhu celého roku. Obvykle je stačí přesadit jednou za rok až za tři roky.

Pokud jde o hnojení sukulentů, tak toho vůbec není zapotřebí. Jejich hmota je totiž až z 98% tvořena vodou, a tak když už rostlina nějaké to množství organických látek za rok vyprodukuje, vystačí si s anorganickými látkami v původní zemině.

Pěstování sukulentů – hodně světla, málo vody

Sesazování sukulentů do zahrádek a bytových skalek

Z malých sukulentů bizarních tvarů a nápaditých květů lze sesadit působivé zahrádky a bytové skalky. K tomuto kreativnímu zahrádkářskému počinu vám dobře poslouží misky z kamene nebo modelované keramiky. K sobě však musíme sesazovat jen ty druhy sukulentů, které mají stejné nároky na přísun vody. Výjimku mohou tvořit praktické misky rozdělené do několika malých oddílů. Sukulenty je možné vsadit i do porézního kamene a vytvořit tak pokojovou skalku. Nabízí se také vsazení do dubového dřeva. Takové aranžmá pak v bytě funguje jako působivý doplněk plný života a exotiky.

Jak je tedy patrné, pěstování sukulentů není vůbec náročné. Tyto drobné rostlinky vás navíc doma neokradou o místo, o čas ani energii. A nádavkem vám ještě přidají hodně krásy a exotiky. Ještě stále váháte nad tím, proč by měly být součástí vašeho domova?

Štítky: pokojové rostliny

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock