Bydlení Přidáno: 6. 11. 2018

Parádní byt ze staré půdy

Když se stavba dostane do rukou šikovného architekta, hned vznikne něco dokonalého. Jinak tomu nebylo ani ve španělské Valencii, kde architekt proměnil starou půdu o velikosti 60 metrů čtverečních v krásné bydlení s otevřenými prostory, kde je jediným soukromým prostorem koupelna. Co v bytě starého mládence najdeme, tedy kromě odhalených cihel a krov?

Když se stavba dostane do rukou šikovného architekta, hned vznikne něco dokonalého. Jinak tomu nebylo ani ve španělské Valencii, kde architekt proměnil starou půdu o velikosti 60 metrů čtverečních v krásné bydlení s otevřenými prostory, kde je jediným soukromým prostorem koupelna. Co v bytě starého mládence najdeme, tedy kromě odhalených cihel a krov?

Byt, který je ušitý na míru svému majitelovi

Dům v centru Valencie, ve kterém se tento byt nachází, byl postaven koncem 19. století a po dlouhá léta byl opuštěný. Když však padl do oka mladému španělskému manažerovi, věděl, že má velký potenciál. Rozhodl se, že si koupí podkrovní byt, kdy ještě před podpisem kupní smlouvy kontaktoval architektonickou kancelář RDDA v čele s Robertem Di Donatem, jehož tvorba se vyznačuje neobvyklými rekonstrukcemi, jež jsou klientům „ušity na míru“.

Najdeme zde odhalené stěny i trámy

Díky rozsáhlé rekonstrukci vznikl byt v hodně osobitém stylu, který se díky tomu nemusí líbit všem. Originalita bytu se vyznačuje skrze surový vzhled zdí, odhalené ocelové trámy a spoustu truhlářských výrobků z kvalitního dubu. Di Donato se rozhodl, že se bude prostor skládat z 3 zón, které na sebe budou pozvolna navazovat.

Když se stavba dostane do rukou šikovného architekta, hned vznikne něco dokonalého. Jinak tomu nebylo ani ve španělské Valencii, kde architekt proměnil starou půdu o velikosti 60 metrů čtverečních v krásné bydlení s otevřenými prostory, kde je jediným soukromým prostorem koupelna. Co v bytě starého mládence najdeme, tedy kromě odhalených cihel a krov?

Hned od vstupu se dostaneme do hlavních obytných prostor, kde najdeme umístěnou kuchyňskou linku s prodlouženým barovým pultem, jenž má i funkci jídelního stolu. Odpočinková část s pohovkou a televizí slouží k odpočinku po náročném dni – od ložnice je oddělena posuvnou stěnou z dubového dřeva, která slouží jako optické rozdělení místnosti, ale i jako úložný prostor.

V bytě se majitel může vysprchovat hned ve dvou koupelnách, kdy v jedné najdeme sprchový kout a  ve druhé vanu. Majitelovi otevřenost prostoru vyhovuje, protože bydlí v současné době sám. Ve chvíli, kdy by chtěl založit rodinu, by se přestěhoval a byt začal pronajímat. Co se týče dekorací, na stěně mezi vchodem a kuchyní se nachází dřevěná písmena, která spolu tvoří nápis „Musico“, což znamená poctu španělskému dirigentovi a klavíristovi José Iturbimu, který v domě žil jako dítě. 

Zdroj:  rddarchitecture.com
Další články: