Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Panettone

Panettone

Upečte si na Vánoce něco netradičního. Toto legendární sladké pečivo pochází z italského Milána. V Itálii se běžně připravuje v období Vánoc a Nového roku, stejně jako u nás tradiční vánočka. Dnes je toto pečivo oblíbené po celém světě a my si jej můžeme připravit také.

Pečete každý rok vánočku a nikdy se vám nepodaří? Zkuste italské panettone. Výborné pečivo, které se hodí ke snídani, svačině i jako zákusek ke kávě. Osvěžte svou vánoční tabuli něčím novým a lahodným. 

Ingredience na 1 ks

400 g hladké mouky

115 g kandované kůry z citrusů

75 g rozinek namočených v rumu

75 g cukru krupice

20 g čerstvého droždí

120 ml mléka

150 g másla

2 vejce

2 žloutky

4 g soli

Postup

Na italské panettone se používá kulatá forma, nejlépe o průměru 10 cm a výšce 15 cm a pečící papír. Nejdříve vyndáme máslo z lednice a necháme jej změknout při pokojové teplotě. Kandovanou kůru si nakrájíme na menší kostky, zhruba velikosti 0,5 x 0,5 x 0,5 cm. Formu vyložíme dvojitou vrstvou pečícího papíru pomazaného máslem, do výšky. Papír musí přesahovat formu, alespoň o 3 cm. Pokud máme formu nižší, musí pečící papír přesahovat tak, aby byla výsledná výška zhruba 18 cm.

V rendlíku ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Do větší mísy nasypeme mouku, do ní vlijeme 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do mléka po troškách vmícháme mouku, jen do té doby, dokud se nevytvoří těsto husté asi jako na lívance. Povrh poprášíme moukou a necháme tzv. ,,omládek" v teplém místě nakynout. Nepoužíváme na to veškerou mouku, zbylou necháváme po okrajích mísy.

Pokud máme k dispozici robota, připravíme si hákový nástavec . Omládek vložíme do mísy robotu, přidáme vejce, žloutky, zbytek mléka, cukr, sůl a mícháme několik minut na střední otáčky. Až se hmota spojí, přidáme změklé máslo a mícháme dalších 10 minut, až je těsto hladké. Nakonec do těsta přidáme rozinky, které jsme si předem scedili a vymačkali, kandovanou kůru a mícháme ještě asi minutu.

Do čisté mísy, vymazané olejem vložíme vypracované těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát zhruba 1,5 hodiny, nebo do doby než zdvojnásobí svůj objem.

Přichystaný vál posypeme moukou, vyklopíme na něj těsto a zpracujeme jej do kuličky. Tu pak vložíme do formy, přikryjeme opět utěrkou a necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu, dokud se těsto nezvedne a nedosáhne asi centimetr pod okraj nastaveného pečícího papíru, takže do výšky 17 cm. Troubu rozehřejeme na 190°C. Těsto potřeme změklým máslem, na povrchu bochánek nařízneme do kříže a formu vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme asi 20 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 20 minut dozlatova. Hotové pečivo necháme asi 5 minut vychladnout ve formě, pak jej vyklopíme na mřížku, nebo dřevěnou desku a necháme úplně vychladnout. Podáváme nakrojené na vertikální dílky, kdo má rád sladší, může si jej posypat cukrem. 

Štítky: recepty
Panettone
Zdroj: blog.dibruno.com browneyedbaker.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock