Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Panelákový byt v chalupářském stylu

Panelákový byt v chalupářském stylu

Pokud milujete chalupářský styl, ale nemáte chalupu ani rodinný dům, nemusí být vaše sny tak daleko od skutečnosti. Inspirací vám může být panelákový byt v Havířově, ve kterém se právě chalupářský styl úspěšně zabydlel.

Pětičlenná rodina plánovala nové a větší bydlení celých šest let. Tři malí kluci rostli jako z vody a byt s dispozicí 3 + 1 začal byt rodině brzy těsný. Toužili po výměně tohoto bytu za některý sousedský o velikosti 4 + 1, k tomu se ale sousedi v té době vůbec neměli. Manželé se však přece jen domluvili s vlastníky takového bytu, kteří, jakmile se odstěhují, jim dají přednostní právo byt odkoupit. A tak se také jednoho dne konečně stalo.

Plánování a rekonstrukce bydlení

Vzhledem ke zmíněné situaci měli manželé dost času o svém zbrusu novém bydlení přemýšlet. Když pak nastal čas realizace, postupovali podle dlouho promyšlených nápadů. Byt, který odkoupili, však potřeboval rekonstrukci úplně od podlahy. Celých čtyřicet let se na něj totiž nesáhlo. Hyzdilo jej umakartové jádro, rozpadající se parkety, stará elektřina, rozbité zásuvky, díry v podlaze i neošetřované radiátory. Výmalba tu dokonce probíhala jen kolem nábytku. Rekonstrukce od podlahy až ke stropu se tak ukázala jako zcela nevyhnutelná. S něčím si poradili sami majitelé, na to ostatní už si přizvali odborníky. Svépomocí tak odstranili umakartové jádro, rozebrali podlahy, natřeli topení, vysekali obklady a zbavili byt všeho, co v něm bylo spíše na obtíž. Na odbornících pak zůstalo vybourání příčky mezi kuchyní a sousedním pokojem a zazdění původního vstupu do kuchyně. Došlo také k vyřezání starých kovových zárubní, srovnání podlah, zavedení nové elektřiny, vybudování nového bytového jádra a zasklení 5,5 metru dlouhé lodžie.

Panelákový byt v chalupářském stylu
Foto: Vendula Smutková

Bydlení po rekonstrukci

Celý byt po rekonstrukci neskutečně prokoukl. Každý člen rodiny pro sebe získal mnohem více místa. Ocenili to zejména kluci, z nichž dva mladší teď bydlí v největší místnosti s lodžií a ten starší má svůj vlastní pokoj. Všechny místnosti ve zrekonstruovaném bytě jsou navíc zařízeny v chalupářském stylu tak, jak si to majitelé kdysi vysnili. Téměř v každé místnosti se tak nachází nějaký prvek vyrobený ze stoletých trámů. Mezi obývacím pokojem a kuchyní je to například působivý trám s pultem. Kouzlo přírodních materiálů a přirozené krásy dřeva se opakuje napříč celým interiérem a dodává mu tolik přitažlivý chalupářský ráz. Málokdo by tak poznal, že se nachází právě v panelovém bytě.

S láskou k řemeslné práci

Chalupářský ráz by nebyl ten pravý bez lásky a úcty k řemeslné práci. Také tyto hodnoty o sobě dávají v jednotlivých místnostech vědět. Za pozornost tak stojí například práce manžela, který podle představ své ženy vyrobil originální osvětlení nad kuchyňský stůl. To se skládá ze dvou lamp vedených dutou větví, která je zavěšena na konopném laně. Tu si teď paní domácí může zdobit různými sezonními dekoracemi. Netradičním osvěžením interiéru jsou také zrenovovaná dřevěná okna se zachovanou původní barvou a oprýskaností. Jejich tabulky jsou totiž vyplněny černobílými fotografiemi dětí. Chalupářský styl v interiéru panelového bytu však vyniká především díky prvkům z již zmíněných stoletých trámů. Ty byly zakomponovány téměř do každé místnosti. V kuchyni je to jídelní stůl, mezi kuchyní a obývacím pokojem trám s pultem, v koupelně zrcadlo a police a v ložnici zase krásná velká postel.

Panelákový byt v chalupářském stylu
Foto: Vendula Smutková

Příjemné materiály i barvy

Co se týče materiálů použitých v bytě, podlahu zdobí pěkné i praktické francouzské linoleum s autentickým vzorem prken. A pokud jde o barvy, dali manželé přednost kombinaci bílé s přírodními zemitými tóny. Výjimkou je barevná paleta v dětských pokojích, v nichž vedle bílé barvy dostala prostor také šedá a tmavě modrá. Díky takové barevné kombinaci totiž mohlo vzniknout pořádně tajemné klučičí doupě.

Rekonstrukce tohoto bytu, který se záhy oblékl do chalupářského stylu, se opravdu povedla. A svědčí o tom i fakt, že manželé svůj byt přihlásili do prvního ročníku soutěže Rekonstrukce roku, kterou organizuje agentura FleishmanHillard, a zvítězili.

Foto: Vendula Smutková
Zdroj: soutěže Rekonstrukce roku

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock