Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Pampeliškový med neboli zakonzervované jaro

Pampeliškový med neboli zakonzervované jaro

Každý rok, jakmile se jarní louka či zahrada rozsvítí žlutými kvítky pampelišek, je čas zapojit děti i sebe do sběru jejich léčivých kvítků, ze kterých lze díky jejich pylu vyrobit jeden z prvních jarních bylinných produktů do domácí lékárny, který se nám v zimě bude hodit, až na nás přijdou různé neduhy či jako sladidlo do čaje.

Princezna Pampeliška "Pleška"

Kdo by neznal tuhle princeznu luk a strání – Smetanka lékařská neboli pampeliška s mírně nahořklou chutí je od pradávna užívána v léčitelství i kuchyni pro své blahodárné účinky. Existuje 250 druhů této byliny. Velice mě zaujal etymologický původ lidového názvu pampeliška. Ten je totiž odvozen od staročeského názvu pléška souvisejícího se vzhledem květního lůžka po opadání chmýří, které připomíná pleš. Takhle daleko má fantazie nesahala. Ze smetánky se užívá kořen, list i květ. Užívá se při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, čistí játra, pomáhá při alergiích, snižuje hladinu cholesterolu. Je dokonce dokázáno, že odvar z praženého kořene pampelišky významně pomáhá pacientům v boji s rakovinnými buňkami.

Výroba pampeliškového medu

Pampeliškový med není sice medem v pravém slova smyslu, jedná se spíše o sirup, ale protože je medu podobný jak svou nazlátlou barvou, konzistencí, tak i obsahem pylu, vysloužil si právem toto označení. Teď už ale pojďme na louku za květy! Trhání kvítků sice nějakou tu chvíli zabere (budete jich potřebovat zhruba 400), ale můžete to pojmout i jako zábavné počítání s dětmi a pro vás jako zkoušku koncentrace a trpělivosti. Až děti přestane sběr květů bavit a odběhnou zkoumat brouka nebo vařit lektvar z písku a bláta, vy pokračujte a trhejte a trhejte, a až se dostanete přibližně ke 400 stovkám kvítků, jste se sběrem v cíli. Můžete se rozvalit v louce nebo si dát kávu a nabírat síly před samotným procesem výroby, který je velmi jednoduchý..

Pampeliškový med neboli zakonzervované jaro

Postup výroby:

Na zhruba 6 skleniček pampeliškového medu budete potřebovat:

400 květů pampelišek (o jeden víc nebo míň nevadí)

2 litry vody

2 citróny (nejlépe chemicky neošetřené)

2 kila cukru

 

Postupy se různí, já preferuji ten, kdy se pampelišky s vodou vaří co nejkratší nutnou dobu, aby v nich zůstalo co nejvíce toho dobrého. Tudíž začneme tím, že květy necháme chvíli odležet, aby z nich vylezli všelijací brouci a breberky - v tomto bodě se různí náš postup s většinou receptů, ve kterých se shodně uvádí, že by se květy měly propláchnout studenou vodou - ale jak praví moudré rady našich babiček, tímto bychom z nich vypláchli i onen prospěšný pyl a ten my právě potřebujeme (předpokládáme, že květy trháme na zdravé louce nebo zahradě, a tudíž "víme, co jíme"). Poté je přendáme do většího hrnce a přidáme k nim dva na kolečka nakrájené citrony, zalijeme 2 litry vody a přivedeme k varu. Poté stáhneme z vařiče, necháme vychladnout a uložíme na jeden den do chladu a tmy řádně vymacerovat . Druhý den přecedíme výluh přes sítko či plátýnko a vymačkáme i nasáté pampelišky, abychom získali co nejvíce léčivé tekutiny. K té poté přisypeme 2 kila cukru a přivedeme k varu, mícháme až do rozpuštění a dále vaříme, abychom se vyvařením přebytečné vody dostali na požadovanou medovou konzistenci. Ještě horký med rozlijeme do skleniček, zavíčkujeme a uskladníme do domácí lékárny či "špajzky" na zimu. A máme hotovo. Tuhle zábavu si užijeme zase za rok.

Štítky: bylinky recepty zahrada
Pampeliškový med neboli zakonzervované jaro
Pampeliškový med neboli zakonzervované jaro
Pampeliškový med neboli zakonzervované jaro

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock