Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Originální podkrovní bydlení na Vinohradech

V Praze na Vinohradech se jako ze skořápky vyloupl nápaditý podkrovní byt, ve kterém oku příjemně lahodí kombinace světlého dřeva, kovu a obnažených cihel. Interiér je otevřený a vzdušný, genius loci zůstal zachován.

V Praze na Vinohradech se jako ze skořápky vyloupl nápaditý podkrovní byt, ve kterém oku příjemně lahodí kombinace světlého dřeva, kovu a obnažených cihel. Interiér je otevřený a vzdušný, genius loci zůstal zachován.

Byt, který se nachází ve čtyřpodlažním činžovním domě ze začátku 20. století, postaveném v secesním stylu, vzešel z dílny ateliéru Caraa. Zatímco reprezentativní uliční fasáda domu směřuje na jih, dvorní fasáda je orientována na sever, do vnitrobloku se zahrádkou. Cílem architektů bylo vytvořit na nevyužívaném prostoru půdy útulný byt se zázemím a terasou.

Rekonstrukce půdního prostoru

Půda s plochou 208 m2 nabízela velký potenciál, kterého bylo třeba maximálně využít. Její prostor však zpočátku působil jako změť dřevěných prvků se stojatou stolicí, nejběžnějším typem krovu starých českých staveb. Výzvou pro architekty se tak stalo uvolnění půdního prostoru, které však z pohledu do ulice nepřipadalo v úvahu. V této části tak musel být krov až do hřebene zachován. Mnohem lepší možnosti už nabízela orientace do zahrady. Původní krov byl odstraněn a polovina střechy zvednuta jednopodlažní nástavbou. Nadzvednutá římsa horní fasády tak umožnila vstoupit z horního podlaží na terasu. Nová část krovu je přitom tvořena ocelovým skeletem, vynášeným stávajícími nosnými zdmi, a napojena na zkrácené krokve původního krovu.

V Praze na Vinohradech se jako ze skořápky vyloupl nápaditý podkrovní byt, ve kterém oku příjemně lahodí kombinace světlého dřeva, kovu a obnažených cihel. Interiér je otevřený a vzdušný, genius loci zůstal zachován.
Foto: Andrea Thiel Lhotáková

Uspořádání podkrovního bytu

V tomto dvoupodlažním bytě zaujímá spodní úroveň celou plochu, zatímco ta horní jen polovinu. Půdní vestavba je přitom přístupná z poslední podesty schodiště. Na vstupní halu navazuje hlavní obytný dvojpodlažní prostor s kuchyňskou linkou a sociálním zázemím. Z něj se vchází do ložnice, ke které přísluší vlastní koupelna. Do horního podlaží se vystupuje pomocí otevřeného schodiště. To zároveň umožňuje přístup i do další ložnice, pracovny a koupelny. Příjemnou atmosféru bytu umocňuje již zmíněná terasa, která nabízí krásné výhledy do okolí.

Přečtěte si také

Podkroví v domě rodičů

Půdní prostory mají svou přirozenou atmosféru, která se dá podtrhnout dobrým řešením. V tomto prostoru navrhli architekti studia PJURE obývací pokoj propojený s kuchyní.

Materiály použité v interiéru

Interiér podkrovního bytu je prostorný, světlý, vzdušný a minimalisticky zařízený. O to více v něm tak mohou vyniknout použité materiály. Architekti Štěpán Kubíček a Martina Buřičová vsadili zejména na přítomnost dřeva v mnoha podobách. Návštěvníky bytu tak zaujmou především přiznané prvky trámů. Ty byly ošetřeny uzavíracím lakem, který napomohl ke zvýraznění krásné struktury dřeva. Zároveň mu však zaručuje odolnost proti požáru. Dřevo dostává prostor také na podlaze. Palubkové podlahy se nacházejí v hlavním obytném prostoru a pokojích. Také na terase se palubková podlaha uplatnila. Na rozdíl od té v interiéru je však vyrobena ze dřeva odolného vůči povětrnostním vlivům. V koupelně zase z praktických důvodů získala místo podlaha z keramické dlažby. Co se týče stěn, ty kryje vrstva sádrové stříkané omítky. Na nově vložených konstrukcích se sádrokartony se uplatnila sádrová stěrka. V případě přiznaných krovů se mezi krokvemi často nalézá sádrokartonový obklad, od toho zde však architekti upustili. Namísto něho tak byla využita dřevěná prkna ošetřená lakem s bílou lazurou. Uzavíracím bezbarvým lakem je zase natřeno původní režné zdivo komínu, ze kterého byla odstraněna stará omítka. Do povědomí návštěvníků interiéru se tak o to více dostává odkaz na tradiční stavební práci, který příjemně rezonuje s mosaznými a litinovými prvky.

V Praze na Vinohradech se jako ze skořápky vyloupl nápaditý podkrovní byt, ve kterém oku příjemně lahodí kombinace světlého dřeva, kovu a obnažených cihel. Interiér je otevřený a vzdušný, genius loci zůstal zachován.
Foto: Andrea Thiel Lhotáková

Příjemné klimatické podmínky v interiéru

Po rekonstrukci zaujme podkrovní byt příjemnou atmosférou i dobrými klimatickými podmínkami. Ty jsou konstrukčně vyřešeny zateplením střechy, u přiznaného krovu s nadkrokevní PIR izolací. Ve vestavěné skříni v prostoru vstupní haly je umístěný závěsný kondenzační plynový kotel, který má na starost vytápění a ohřev vody. Vzhledem k tomu, že se jedná o podkrovní byt, museli se architekti vypořádat také s tím, aby se v letních měsících nepřehříval. O to se starají dva multisplitové systémy, přičemž každý se skládá z jedné venkovní a tří vnitřních klimatizačních jednotek. K příjemnému ochlazení za teplých dnů může posloužit i venkovní sprcha na terase.

V půvabném secesním domě na Vinohradech tak vznikl příjemně světlý, dostatečně prostorný, vzdušný a dřevem vonící byt, který myslí opravdu na všechno.

Foto: Andrea Thiel Lhotáková
Zdroj: www.caraa.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Interiér Smetanovo nábřeží

Moderní kuchyně

Tématické dětské pokoje

ZEN HOME u Pardubic

Byt, ve kterém je radost bydlet

Nádherný dům s luxusními dřevinami

Sledujte nás

Nejčtenější články

Dům pro zralý manželský pár

Panelákový byt v chalupářském stylu

Chalupa jako pasivní úsporná novostavba

Rekonstrukce a dostavba větrného mlýna ve Zbyslavicích

Luxusní maringotka

Chátrající roubenka, která znovu ožila