Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Ořechový velikonoční beránek

Ořechový velikonoční beránek

Velikonoce se blíží a s ním také zdobení domácnosti, nebo pečení sladkých dobrot. Tradičním velikonočním pokrmem je beránek pečený ze sladkého těsta, sypaný cukrem, nebo politý polevou. Receptů na něj existuje nespočet. Můžete jej upéct z třeného, piškotového, tvarohového, nebo dokonce mramorového těsta. Mám pro vás tradiční recept na beránka podle mé prababičky, který se u nás peče už léta.

Základem receptu je mít formu na beránka. My máme doma klasickou keramickou po babičce, dnes se dají sehnat už i silikonové formy, se kterými se vám bude dobře pracovat. Důležité je formu dobře vysypat, abyste z ní beránka mohli snadno vytáhnout. Pokud máte alergii na ořechy, můžete je nahradit mandlemi, špaldovou moukou, nebo můžete do těsta přidat rozinky a jiné sušené ovoce. Recept si můžete upravit podle své chuti a dle svých možností.

Ingredience

300 g polohrubé mouky

100 g vlašských ořechů

250 g cukru

150 g másla

4 vejce

1 prášek do pečiva

1,5 dcl smetany (15%)

Hrubá mouka/kokos na vysypání formy

Postup

Žloutky s cukrem a máslem utřeme do pěny, vmícháme smetanu a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme hustě ušlehaný sníh a na drobno nasekané ořechy. Těsto dobře promícháme a můžeme do něj přidat rozinky.

Formu na beránka vytřeme tukem, vysypeme hrubou moukou, nebo kokosem a naplníme jej těstem. Ve středně teplé troubě pozvolna pečeme, tedy zhruba na 160 – 170°C, záleží na troubě jakou používáte, teplotu upravte podle svých zkušeností.

Po upečení beránka vyklopte na prkénko a nechte vychladnout. Na konec jej můžete posypat cukrem, nebo ozdobit cukrářskou polevou a na krk beránkovi uvázat mašličku.

Krásné Velikonoce a dobrou chuť!

Štítky: recepty velikonoce

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock