Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek

Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek

Zachránit dům po svých prarodičích? Nebo si na jeho místě postavit nový? Která z těchto dvou možností je pro vás tou přijatelnější? Paní Simona v tom měla jasno. Na dům po jejích prarodičích, který zdědila, měla jen samé krásné vzpomínky. I proto se rozhodla, že mu vdechne nový život.

Dům byl zachráněn doslova na poslední chvíli

Samotná rekonstrukce domu začala ve chvíli, kdy zbývala už jen chvíle před tím, než by se dům musel strhnout. Jedna z nosných stěn domu se totiž začala bortit pod svojí vlastní tíhou. Tuto stěnu bylo nutno v základech podepřít a připevnit ke komínu tak, aby již žádné problémy nedělala. Vzhledem k tomu, že měl dům za sebou už opravdu hodně a dlouhou dobu v něm nikdo nebydlel, bylo potřeba kompletní rekonstrukce. Od střechy až po podlahy, nemluvě o nových elektrických rozvodech. Díky tomu se však majitelce podařilo vytvořit bydlení svých snů, přičemž domu zanechala jeho původní osobité kouzlo.

V domě bylo ponecháno mnoho původního

Poté, co vstoupíme do domu (půdorys domu je ve tvaru písmene L), se nacházíme v předsíni, odkud se můžeme dostat dál do ložnice a kuchyně. Na místě původní kuchyně a ložnice se dělící příčka zbourala, to dalo vzniku otevřené kuchyni, jídelně a obývacímu pokoji. V původním domě bychom se z kuchyně dostali do spíže a koupelny, v současnosti se z původní koupelny stala chodba, která vede do ložnice. Z původní spíše je pak koupelna. A kde se nachází ložnice pro syna? V místě bývalého kurníku. V tomto pokoji byla ponechána původní kamenná stěna s menším oknem. Díky tomuto prvku je celý pokoj na první pohled útulný. V domě najdeme také technickou místnost.

Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek

Původní škvárové podlahy byly odvlhčeny a nahrazeny betonem, na němž je položena plovoucí podlaha s dekorem dřeva. Dům má podlahové vytápění. V kuchyni i obývacím pokoji si můžeme všimnout trámů u stropu, které se při rekonstrukci povedlo zachovat. Tam, kde stropy trámy neměly, byly stropy upraveny tak, aby ladily s těmi, kde trámy byly. V domě byly zachovány i původní hliněné stěny, které však bylo třeba podřezat a izolovat. Stěny byly opatřeny speciální hliněnou omítkou potřenou kaseinovými barvami.

Interiér domu jako přehlídka starého a exotického

Co se týče designu interiéru, majitelka si s ním opravdu pohrála. Dveře mezi kuchyní a předsíní byly zrušeny. Podlaha předsíně je tvořena marockou dlažbou, která dokonale ladí s modrými stěnami. Na skříňce u vstupu do domu je umístěný rám od okna, z něhož majitelka vytvořila věšák. V domě však zůstalo i mnoho původních prvků. Například nádobí v kuchyni patřilo ještě dědečkovi majitelky. Právě na babičku i svého dědečka má majitelka milé vzpomínky, trávila zde většinu svých prázdnin. Sama majitelka z domu cítí velmi pozitivní energii, i když je dům pravděpodobně postaven na bývalém morovém hřbitově.

Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek

V někdejším vchodu do spíže byl vytvořen výklenek s poličkou, kde jsou umístěny sklenice po babičce a porcelán, který dědeček koupil ve Vídni. Stěny jsou zdobeny fotografiemi rodiny. Stěna v ložnici Simonina syna je původní a dodává pokoji nezaměnitelnou atmosféru. V celém interiéru se můžeme setkat se starým nábytkem, který byl renovován. Tyto kusy nábytku pochází z bazarů, některé byly zakoupeny na internetu.  Všechen zde nakoupený nábytek majitelka sama opravila do podoby, v jaké je dnes.

Simona se však nebála ani přetvoření některých věcí k naprosto jiným účelům. Rám od okna byl přetvořen na ozdobný věšák, z okenních špalet se stala čela u postelí, ze starých dveří zrcadlo – a tak bychom mohli pokračovat. Celý interiér se nese v kombinacích bílé, šedé a tyrkysové barvy.

Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek
Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek
Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek
Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek
Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock