Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Oprava soklu omítkou IZONIL Hard

Oprava soklu omítkou IZONIL Hard

Rok se s rokem sešel a zima už je zase za dveřmi. Spolu s chladným počasím pohrávajícím si s naší imunitou, nastává období zkoušek i pro fasádu našich domovů. Velkému náporu je vystavena především soklová část fasády, která trpí vodou stékající z chodníku nebo vzlínající z podzákladí. Obzvláště v zimních měsících, kdy se solí trasy okolo domu, má sůl ve spojení s nízkou teplotou velký podíl na degradaci soklu stavby. V našem dnešním článku se tak podíváme na to, jak lze tomuto stavu předejít za pomoci speciální omítky IZONIL Hard.

Problematická soklová část stavby

Sokl patří k nejvíce exponovaným částem stavby, přesto mu zejména při rekonstrukcích a renovacích není věnována dostatečná pozornost. Vzhledem k tomu, že soklová část domu těsně přiléhá k okolnímu terénu, okapnímu chodníku či jiné zpevněné ploše, je bezprostředně ohrožena okolními vlivy. K těm patří především pronikání srážkové vody či sněhu. Především u starších staveb s nedostatečnou hydroizolací však může docházet také ke vzlínání vody z podzákladí, která v sobě především v zimních měsících obsahuje množství rozpuštěných solí. Voda se solí tak stoupá do zdiva soklu, čímž automaticky dochází k poškození a následnému opadání soklové omítky. Jako řešení tohoto problému se nabízí rekonstrukce povrchu soklu a provedení dodatečné hydroizolace obvodových stěn včetně drenáže po obvodu stavby.

Oprava soklové části omítkou IZONIL Hard

Omítka IZONIL Hard je voděodolná suchá omítková směs, která vytváří nepropustnou membránu zabraňující pronikání vody, přičemž je odolná i vůči silnému vodnímu tlaku. Tato membrána však nadále zůstává paropropustná a má také vysoušecí efekt. Z toho důvodu se omítka IZONIL Hard vedle široké škály využití výtečně hodí také pro opravu soklové části staveb. K dostání je přitom ve dvou variantách, které se mezi sebou liší stupněm zrnitosti použitého písku a tudíž i mírou drsnosti povrchu po aplikaci. K dispozici tak je sanační hydrofobní omítka IZONIL Hard – jemná se zrnitostí o hodnotě 0 - 0,6 mm a sanační hydrofobní omítka IZONIL Hard – hrubá se zrnitostí pohybující se mezi 0 - 2 mm.

Oprava soklu omítkou IZONIL Hard

Nanesení omítky na soklovou část

Aplikaci omítky musí nutně předcházet odstranění původní degradované omítky a důkladné očištění zdiva soklu. Povrch soklové části tak musí být zbaven volných částí a nátěrů. Nesmí být mastný, kyselý, hydrofobní ani na alkoholové bázi. Před nanesením omítky IZONIL Hard je také třeba povrch zdiva důkladně zvlhčit. Na tento vlhký podklad se pak doporučuje nanést spojovací cementový můstek (špricovou omítku z cementové malty). Ještě před zatvrdnutím můstu se přistupuje k nanesení sanační hydrofobní omítky. Vrstva by měla být silná v rozmezí 10 - 15 mm. Maximálně lze nanést tři vrstvy omítky IZONIL Hard v celkové tloušťce omítky od 10 do 30 mm. Počet potřebných vrstev lze určit v závislosti na výši zatížení zdiva vlhkostí. Jednotlivé vrstvy se na připravený povrch nanášejí po 24 hodinách. Plochu každé vrstvy je přitom zapotřebí před nanesením další vrstvy jemně zdrsnit. Vzhledem k tomu, že optimální vlhkost umožňuje nepřetržitou hydrataci cementového materiálu a minimalizaci praskání, je důležité zabránit příliš rychlému vyschnutí nanesené omítky.

Výhody omítky IZONIL Hard

K výhodám, které činí z omítky IZONIL Hard ten správný materiál pro opravu soklové části stavby, je celá řada. Tato 100% voděodolná a paropropustná omítka s vysoušecím sanačním efektem je mimo jiné i síře odolná a funguje rovněž jako prevence proti krystalizaci solí. Navíc neobsahuje žádné škodlivé anebo hořlavé látky, je také přátelská k životnímu prostředí. Omítka IZONIL Hard, která současně plní i funkci sanačně-renovační omítky, má ještě několik dalších pozitiv. Například nabízí výbornou přilnavost. Za optimálních podmínek je přitom třeba nanášet omítku výhradně na extrémně mokrý povrch. Omítka IZONIL Hard nachází své uplatnění nejen při opravě soklové části staveb, ale také při rekonstrukci omítek starých budov. Využívá se však i k hydroizolaci sklepů, šachet a podzemních staveb od podzemních vod. Široké uplatnění přitom nachází i v interiéru, kde slouží jako hydroizolace koupelen a sprchovacích koutů, přičemž zabraňuje zatékání vody mezi patry.

Pro více informací o omítce IZONIL Hard, první 100% voděodolné a zároveň paropropustné omítce na světě, stačí navštívit stránky www.izonil.cz  nebo přímo některé ze šesti prodejních míst.

Oprava soklu omítkou IZONIL Hard
Oprava soklu omítkou IZONIL Hard
Oprava soklu omítkou IZONIL Hard
Oprava soklu omítkou IZONIL Hard
Oprava soklu omítkou IZONIL Hard
Zdroj: PR článek společnosti

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock